İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

125 dolarla başladı, iş dünyamızın baş aktörlerinden oldu

yazar Ahmet Doğan

Her insanın, her şirketin bir başarı öyküsü mutlaka vardır. 125 dolardan 220 milyon dolara uzanan ve Türkiye’nin sayılı şirketleri arasına giren TAHA GROUP’UN başarı öyküsünün baş aktörü Emin Taha, “Ticarete atıldığım ilk yıllardı. Yazışmalarım için daktiloya ihtiyacım vardı. Cağaloğlu’na geldiğimde bir daktilo almayı planlıyordum. Bir dükkanda daktilo gördüm. Satıcıya nakit para ödeyemeyeceğimi söyledim. Üç eşit taksitte ödeyebilirim kefilim de yok dedim. Verir misiniz diye sordum? Satıcı o kısa sürede tavırlarımı samimi ve güvenilir buldu. Bana güvendi ve daktiloyu bana sattı.  Biz adama bakarız, anlarız dedi. Sen paramı getirirsin dedi. Üç ay boyunca taksitlerimi ödedim. Borcumu kapattım. Her şey takdiri ilahi. Ancak tabii her başarının başlangıcında iyi bir fikir ortaya konulursa o fikirden yola çıkarak plan yapılırsa, hedeflere doğru zamanla, azimle, sabırla, iyi bir çalışmayla; dürüstçe gidilirse muvaffak olunur” diye başarısının sırrını özetliyor.

Irak’ın Kerkük kentinden Altınköprü kasabasından 1994 yılında Türkiye’ye, İstanbul’a gelerek iş hayatına atılan Emin Taha, 1998 yılında kurduğu TAHA KARGO’yla bugün adını iş dünyasına ve Türkiye’ye duyurmayı başardı. 125 dolara aldığı daktilo ile ticaret hayatına başlayan Emin Taha bugün 220 milyon dolarlık ihracat yapan TAHA KARGO’yla Türkiye’nin ihracat yapan ilk 100 firması içerisinde 57. sırada yer alıyor. Firma aynı zamanda Irak’a ihracat yapan firmalar arasında da 3. sırada bulunuyor.

BAŞARIMIZI ARTIRMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye ile Irak arasında ticaretin en güvenilir bağını kuran Taha Group, her geçen gün başarı ivmesini artırarak faaliyetlerini sürdürüyor. 2004 yılında TİM’in ihracatçılar sıralamasında, 856. sırada yer alarak ilk 1.000’e giren Taha Group, 2011’de 97. , 2012’de ise 57. sıraya yükseldi. Türkiye’de halihazırda 57 bin ihracatçı firma arasında 57. sırada yer alma başarısının haklı gururunu yaşayan Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, “Bu başarılarımızdan dolayı mutlu ve gururluyuz. Bir taraftan da her sene gittikçe artan bu başarımızı, ileri ki yıllara da taşıma sorumluluğu hissediyoruz. Bunun için çok daha fazla çalışacağız” diyor.

 

 TAHA GROUP ŞUBELERLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

2010 yılında turizm alanında hizmet vermek amacıyla kendi doğduğu Altınköprü Köyü’nün adını taşıyan GOLDEN BRİDGE TRAVEL’i kuran Emin Taha, IHY -Irak Hava Yolları’nın bilet satış acenteliğini alarak turizm hizmeti vermeye başladı.  1 Ocak 2011 tarihinde ise, IHY’nin Türkiye Kargo Acenteliği görevini üstlenen Taha Kargo, aynı zamanda THY ile yaptığı anlaşma ile dünya genelindeki 200 farklı noktadan Irak’ a gidecek olan malları, İstanbul yada Erbil’de teslim alarak, Irak’a iç dağıtımını üstleniyor. 2013 yılının Taha Group olarak kaynaklar ve yatırımlar açısından bir atılım yılı olduğuna dikkat çeken Emin Taha,  hedef ve yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emin Taha şunları söylüyor: “Gayrimenkul sektöründeki Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte Irak ve Ortadoğu’daki yoğun talebe cevap verebilmek adına Taha Yapı firmasını kurduk. Böylelikle Irak’ta inşaat sektörüne hizmet vermeye başladık.  Türkiye’de resmi kayıtlı olarak Taha Kargo, Öz Taha Turizm ve Havacılık ve Taha Yapı firmalarımız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Taha Group olarak, İstanbul’da Beyazıt, Topkapı, Laleli, Vatan Caddesi, Merter ve Atatürk Havalimanı’nda şubelerimiz var. Türkiye genelinde yeni şubeleri açmaya devam edeceğiz.  Ankara Gölbaşı’ndaki şubemizi OSTİM’e taşıdık. Bu yılın başında Ankara Kızılay’da bir ofis açtık. Gaziantep’te şubemiz var. Buna ilave olarak, Gaziantep şehir merkezinde bir ofis açıyoruz. Konya’daki şubemizi 2012 yılının sonunda açmıştık. 2014 yılı içeresinde Bursa’ya da ofis açtık. İzmir ve Adana’da şube açmayı planlıyoruz. Firmamızın departmanlarını yeniledik. İnsan kaynakları ve medya tanıtım departmanlarımız üzerinde çalıştık. Kargo satış departmanımızı açtık.  Tüm açacağımız şubeler için, konusunda deneyimli çalışanlar yetiştireceğiz.  Bunun için çalışanlara eğitim veriliyor ve çalışmalar yapılıyor.

 

TAHA KARGO, LOJİSTİK LİSESİ AÇACAK

“Hadımköy’de aldığımız 17,5 dönümlük arsanın imar izninin çıkmasını bekliyoruz. Arnavutköy Belediyesi imar iznini verdiği zaman, hemen depo inşasına başlayacağız.  Gaziantep’te almış olduğumuz 5 dönümlük arsa üzerinde yaklaşık 1 milyon dolarlık projemizi hayata geçireceğiz.  Tüm bunların yanında sosyal sorumluluk projesi olarak da bir lojistik lisesi açmayı planlıyoruz. Irak’taki halihazırdaki 33. Irak’ta Necef, Dicle ve Felluce’de şubelerimizi açacağız. Yine Bağdat’taki 2 dönüm üzerindeki depomuzu 10 dönüme çıkarıyoruz. Buradaki inşaatımız sürüyor. Irak’taki şubelerimizde bilgi işlem konusuna önem verdik.  Bunun için server cihazları yatırımı yapacağız.2008 yılından bu yana kullandığımız yazılım programıyla büyük mesafeler kat ettik.  IT yatırımlarıyla bu konuda istediğimiz noktaya gelmeyi amaçlıyoruz. Yaklaşık 15 bin müşterimiz var. Bu müşterilerimize şifre vererek mallarının hareketlerini görebilmelerini sağlıyoruz.”

12 MİLYON AVRO YATIRIM YAPACAK, KENDİ TIR FİLOSUNU KURACAK

Kendi TIR filosunu kurmak istediklerini ve bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını ifade eden Taha, “Kendi TIR filomuzu kurmak istiyoruz. Biz bugüne kadar çoğunu dışarıdan kiraladığımız TIRlar ile faaliyetlerimizi sürdürüyorduk. Bizim özmal olarak 8 TIR’ımız ve 28 adet Iveco markalı 7 tonluk küçük araçlardan var. TIR sayımızı 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 12 milyon avroluk bir yatırım. Bu çok ciddi boyutlu bir yatırım olacak.  Firma olarak, R2, C2, ve K2 belgelerimizi aldık. Bunun yanında, transit taşınan malların, ihracat yaptığımız mallar ile aynı TIRda taşınmasına olanak veren T1 belgesini de aldık.”

 

Her sene üst üste edindiği başarılarına bir yenisini katmak için yatırımlarını son gaz sürdüren TAHA GROUP,  Türkiye’de Taha Yapı ve Irak’ta Taha Finans firmalarını hayata geçirerek, inşaat ve finans sektöründe de boy gösteriyor.

 

Taha Kargo olarak, müşterilerine ‘çözüm ortağı ve partner’ olarak hizmet verdiklerini ifade eden Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, yatırımlarla müşterilerine A’dan Z’ye komple hizmet sunduklarının özellikle altını çiziyor.

 

125 DOLARLIK DAKTİLO İLE BAŞLADI TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

 Taha Group’un amiral gemisi TAHA KARGO, lojistik, nakliye ve taşımacılık denilince akla gelen ilk firma olarak karşımıza çıkıyor. Her başarınının bir hikayesi olduğu gibi Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha’nın da ders alınacak bir başarı hikayesi var. Taha, başarı hikayesini şu şekilde anlatıyor: “Taha Kargo’yu 1998 yılında kurdum. O günden bugüne lojistik sektöründe 15 yıl geride kaldı. Sıfır sermayeyle bu işe koyulduk. 125 dolarlık bir daktilo ile işe koyulduk ve bugünlere geldik. Daktilonun hikayesi de oldukça ilginç. Ticarete atıldığım ilk yıllardı. Yazışmalarım için daktiloya ihtiyacım vardı. Cağaloğlu’na geldiğimde bir daktilo almayı planlıyordum. Bir dükkanda daktilo gördüm. Satıcıya nakit para ödeyemeyeceğimi söyledim. Üç eşit taksitte ödeyebilirim kefilim de yok dedim. Verir misiniz dedim? Satıcı o kısa sürede tavırlarımı samimi ve güvenilir buldu. Bana güvendi ve daktiloyu bana sattı.  Biz adama bakarız, anlarız dedi. Sen paramı getirirsin dedi. Üç ay boyunca taksitlerimi ödedim. Borcumu kapattım. Her şey takdiri ilahi. Ancak tabii her başarının başlangıcında iyi bir fikir ortaya konulursa o fikirden yola çıkarak plan yapılırsa hedeflere doğru zamanla azimle, sabırla iyi bir çalışmayla; dürüstçe olunursa muvaffak olunur. Türkiye’ye ilk geldiğimde Türkiye’den Irak’a, Irak’tan Türkiye’ye mal alıp satıyordum. O yıllarda, yani 1990’ların sonunda Irak’la Türkiye arasında ticaret yapacak sağlam ve güvenilir bir lojistik firması yoktu. En azından ben bulamadım. Yani böyle bir hizmeti sağlayacak kimse de yoktu. Irak’la böyle bir ticari ilişki kurmak kimsenin aklına gelmemişti.  Adam Irak’tan buraya gelmiş cebinde 10 bin dolar parası var ama malı alacak ülkesine gönderecek firma bulamıyor, gönderemiyor. O malı kimse gönderemiyor. Ancak bir TIR kiralaması lazım. O şahıs TIR kirası verirse o aldığı maldan zarar eder. Haliyle kimse Irak’tan buraya gelemiyordu. Dedim ki bu işi ben başlatayım ve bu işten ekmek yiyebileyim. O günlerden bugünlere geldik…”

 

AMBARGO ALTINDA TİCARET

Kendi işini kurma fikrinin nasıl belirdiğini Taha şu şekilde anlatıyor:Irak’tan İstanbul’a gelmem ve iş hayatına başlamam 1994 yılının sonlarına denk geliyor. 1998 yılına kadar bir şirketim yoktu. Diğer firmalar üzerinden yaptığım işler oluyordu. Sonrasında bazı sıkıntılar yaşamaya başladım. En iyisi kendi iş yerimi kurayım ve Irak’a ticaretimi oradan yapayım dedim ve Taha Dış Ticaret’i kurdum. Başlangıçtaki hedefim kendi malımı yükleyip nakliyesini Irak’a yapmaktı. Kendi işimi yapmaya çalışırken Irak’taki arkadaşlarım bunu duydu ve biz de Türkiye’ye gelmek istiyoruz ama kimseye güvenemiyoruz dediler. Madem sen ordasın bizim mallarımızı da gönder dediler. Ben de tamam dedim ve baktım ki bu işin devamı geliyor…O dönemde Irak’a sık sık gidiyordum. Her gittiğimde bir ay kalıyordum. Orada her ile gidiyordum. Bu illerin çarşı pazarlarını, esnaflarını geziyordum ve bu faaliyetimi anlatıyordum. Türkiye’yi,İstanbul’u buradaki ürün kalitesini anlatıyordum. Bu şekilde onları buraya çekmeye çalıştım. Bu vesileyle çok emek harcayarak bugünlere geldim. Gün gelirdi ailemi günlerce göremez olurdum. İklim koşulları vardı, en önemlisi de İran-Irak savaşı devam ediyordu. Bir yandan bombalar patlıyor, hiç aldırmadan orada turlarımı devam ettirdim. Buna mecburdum. Bu benim vatanım ve ben orada büyüyebilirdim. Orayı biliyordum. Başka şansım yoktu. Onun için o dönemlerde başka bir iş adamı, yani İstanbul’da olup da Iraklı olan, ya da tam tersi durumda olan bir kişi böyle bir ticari faaliyetin içerisinde olmadı Irak’la çünkü Irak ambargo altındaydı, çok kötü şartlar altındaydı, parasız ve ekonomisi çökmüş bir devletti… Iraklı vatandaşın alım gücü yok denecek kadar düşüktü fakat ben oraya ticaret yapmaya çalışıyordum.

ALTINKÖPRÜ’DEN İSTANBUL’A

Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha İstanbul’a gelişini şu şekilde anlatıyor: “O yıllarda Irak’ta yaşayan birisi olarak gidilebilecek en güvenli yer benim için Türkiye’ydi. 1966 yılında Kerkük Altınköprü’de doğdum. 48 yaşımdayım. İstanbul’a 1994 yılında geldim. Tabii İstanbul’a gelirken ailem yanımda değildi. Onları getiremedim. Irak’ta o yıllarda ağır şartlar vardı. Saddam Hüseyin yönetimi söz konusuydu. O yıllarda Irak’ta iş yapamaz hale geldim ve mecburen işi gücü bıraktım. Benim Irak’ta maddi durumum iyiydi. Eğer beni orada rahat bıraksalardı açıkçası Türkiye’ye gelmezdim. Oradaki tüm işimi gücümü bıraktım ve Türkiye’ye geldimve burada kaldım. Aile büyüklerini buraya getiremedim belki ama burada kendime yeni bir aile kurmak nasip oldu. Burada evlendim ve yuva kurdum. Aile büyüklerim şu anda Kerkük’te yaşıyor.”

“IRAK’LA TİCARET SON 10 YILDA 100 KAT ARTTI”

Irak ticaretinin gelişmesi hakkında Taha şu bilgileri veriyor:2003 yılından sonra Saddam Hüseyin iktidardan uzaklaştırıldı. Irak o yıllarda ABD tarafından işgal altına alındı. O tarihe kadar Irak çok katı kurallara bağlı ambargo altındaydı. Birleşmiş Milletler tarafından ticari mallara ambargo uygulanıyordu. Irak’a gönderdiğimiz malların miktarı çok azdı ama şu anda o miktarlar yüzde 100 artmış durumda. Belki daha da fazla. O yıllarda Irak’a iki sebepten dolayı mal gönderemiyorduk. Birincisi Birleşmiş Milletler ambargo koymuş, istediğiniz malı göndermek mümkün değildi. BM’ye dilekçe yazmak durumundasınız, buradan İhracatçılar Birliğ’ine,  onlar da Ankara ticaret Müşavirliği’ne, Ticaret Müşavirliğide NewYork’taki Birleşmiş Milletler’in Irak masasına. Orada ambargo masası vardı. Evraklar orada bekliyordu. Birkaç ay içinde ancak yanıt geliyordu. Bunun yanında Irak kendi petrolünü özgürce satamadığı için ekonomisi çökmüş durumdaydı. Vatandaşın alım gücü düşmüştü. Ambargo kalksa bile Irak’ta alım gücü olmadığı için çok fazla mal gitmiyordu. Ancak bugün ambargo kalktığı için Irak’a mallarımızı rahatça gönderebiliyoruz. Şu anda Irak hükümeti kendi petrolünü kendi sattığı için sıcak para bol ve alım gücü de artığından dolayı bizim Irak’a ticaretimiz 2003 yılına kıyasla kat kat artmış durumda.”

 

‘GARANTÖRLÜK SİSTEMİ’ VEREN TAHA KARGO’YU KEŞFEDİN

 “Iraklı müşterilerin Türkiye’ye gelip giderken para taşıma riskleri olduğundan biz kendimiz bu hizmeti onlara veriyoruz. Türk sanayicisine, üreticisine dedik ki siz malı Irak’a sattığınızda ödemeyi biz sizin yerinize tahsil ederiz. Irak’a iş yapan sanayici bu anlamda rahatladı. Ticaret canlandı. Taha Kargo bu sözü onlara verdi. Yeter ki siz satın tahsilatı biz yaparım dedik.”

 Irak, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı. Irak’ın en önemli sorunlarından birini hiç kuşkusuz ki ‘güvenlik’ problemi oluşturuyor. Irak’ın güvenli bir ülke olmaması ihracatçılarımızın bu pazardan uzak durmasına neden oluyordu. Ama Taha Kargo, bu sorunu da çözdü. Nasıl mı? Taha Group Yönetim Kurulu Başkanı Taha konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Irak’ta güvenlik ortamı tam anlamıyla sağlanamadığından bankacılık faaliyetleri de zayıf durumda. Ayrıcı Iraklı müşterilerin Türkiye’ye gelip giderken para taşıma riskleri olduğundan biz kendimiz bu hizmeti onlara veriyoruz. Türk sanayicisine, üreticisine dedik ki siz malı Irak’a sattığınızda ödemeyi biz sizin yerinize tahsil ederiz. Irak’a iş yapan sanayici bu anlamda rahatladı. Ticaret canlandı. Taha Kargo bu sözü onlara verdi. Yeter ki siz satın tahsilatı biz yaparım dedik. Paranın gelmesi, ödenmesi bizim derdimiz, bizim sorumluluğumuzda dediğimizden dolayı Türk piyasası Irak’a rahatlıkla mal satmaya başladı. Mallarımızı yüklüyoruz, depolarımıza koyuyoruz, biz tam bir lojistik firmasıyız. Bir TIR’da 100 tüccarın malı var.  Irak gümrüklerindeki işleri deyine biz yapıyoruz, tüm ithalat bedellerini biz karşılıyoruz. Daha sonra yine kendi TIR’larımızdan Irak’ta Erbil’de diğer TIR’lara aktarıyoruz. Erbil’den de Irak’ın bütün illerine, o malın gideceği depo neredeyse sağ salim biz götürüyoruz. Kontrolünü de biz yapıyoruz. Mal alındığı gibi midir yoksa değil midir diye kontrol ediyoruz. Taşınan ürünlerin tüm sorumluluğunu biz alıyoruz.”

IRAK’TA HER AY 1 ŞUBE HEDEFİMİZ VAR

Taha Group olarak hedeflerini yükselttiklerini ve bu hedefe ulaşmak için profesyonel bir ekiple çalıştıklarını ifade eden Taha, “Türkiye’de ve Irak’ta şubelerimiz bulunuyor. Yine Çin Guanzo’da da şubemizi açtık. İstanbul’da 7 şubemiz var. Ayrıca Anadolu’da da yapılanmamız bulunuyor. Konya, Gaziantep, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye genelinde toplamda 13 şubemiz var. Irak’ta ise 33 şubemiz var. 2015 yılının haziran ayına kadar Irak’ta her ay 1 şube açmayı hedefliyoruz. Irak’ta toplamda 100 şubeye kadar ulaşmak istiyoruz. Türkiye’deise hedefimiz 50 şubeye ulaşmak. 220 milyon dolarlık ihracat rakamımızı 2023 yılına kadar 2 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Yani ihracatımızı 10 yılda 10 kat artırmak istiyoruz. Türkiye’nin 2023 için belirlediği ihracat hedefi 500 milyar doların 2 milyar dolarlık kısmını Taha Kargo yapsın istiyoruz.”

 

 

AHMET DOĞAN/HABERİSTANBUL

İlgili Haberler