İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

‘Zor dönemlerde birlikte olmayı başarıyoruz, rahat dönemleri yönetemiyoruz!!!’

yazar Ahmet Doğan

 

Kısa adı VİNÇDER olan Vinç İşletmecileri Derneği, sektörel bazda bir dizi çalışmalar gerçekleştirerek adından söz ettiriyor. VİNÇDER’in çalışkan başkanı Ahmet Altınkum, sektördeki parçalı yapıyı birleştirmek istediğini ve bunun için çalıştıklarını söylüyor. Başkan Altınkum, “VİNÇDER olarak 2019’da çok daha özel çalışmalara imza atacağız. Fizibilite çalışmalarımızı tamamlıyoruz” diyor. VİNÇDER Başkanı Ahmet Altınkum hem sektörü hem de spesifik olarak VİNÇDER’i değerlendirdik. VİNÇDER’de şu sıralar çok hummalı çalışmalar var. Hepsi ve daha fazlası Editör Ahmet Doğan’ın bu özel haberinde… Okuyunuz göreceksiniz!

VADELERDE KISALMA OLDU

Ülkemizde çok ciddi bir ekonomik sıkıntı var. Konuyu vinç sektörü adına değerlendirir misiniz?

Türkiye’nin ekonomik anlamda olumsuz bir süreçten geçtiği kesin. Bu durum elbette ki vinç kiralama sektörünü de etkiliyor. Ödemelerin yavaşlaması, doların çok yüksek olmasından dolayı fiyatlarımızın geride kalması gibi nedenler sektörümüzü ciddi etkiledi. Ancak son bir senede vadeler çok uzamıştı. Arkadaşlarımızla yaptığımız istişarelerde bu olayla birlikte vadelerin kısaldığını söyleyebiliriz. Avro ya da dolar borcu olan arkadaşlarımız ekonomik krizden etkilendi. Yeni çıkan ve dövizle olan sözleşmelerle ilgili çıkan kanunun altyapısı daha hazır olmadığı için bu kanunun bizleri kapsayıp kapsamayacağını hep birlikte göreceğiz. Bankalarla olan leasing sözleşmelerini kapsayacak mı, hangi kurdan değişecek gibi bir sürü soru var. Ama bekleme süreci içerisindeyiz. Ekonomi Bakanlığı’nın alacağı kararı bekliyoruz.

MESLEKTAŞLARIM ACELE ETMEDEN KARAR VERSİNLER

Meslektaşlarınıza bu bağlamda neler söylemek istersiniz?

37 sene oldu sektörün içerisindeyim, birçok kriz gördüm. 15 seneden beri alışkanlık vardı; bazı şeyler rayına oturmuştu. 1990-1991 krizi, 1994-1999 ve 2001 krizlerini gördüm. Genç arkadaşlarımız tabii o krizleri yaşlarından ötürü hatırlayamayabilir. Ülke olarak krizler karşısında çok dirençli durmayı öğrendik. Meslektaşlarıma naçizane tavsiyem çok acele etmeden, emin adımlar ile tedbirli davranarak, istişara ederek, fevri davranmadan, her şeyi makul çerçevede düşünüp taşınarak; sağlam ve emin adımlarla hareket etmeleri lazım.

AİLESİ YAPISI GÜÇLÜ BİR MİLLETİZ

Biz, aile yapısı güçlü bir milletiz. Özellikle zor dönemlerde birbirine sarılmayı bilen bir milletiz. Bu krizi Avrupa yaşasa batar, kaos olur. Bizim bu krizleri aşmamızdaki en büyük nedenlerden biri aile bireylerinin birbirlerine yardımcı olmalarıdır.

ZOR DÖNEMLERDE BİRLİKTE OLMAYI BAŞARIYORUZ, RAHAT DÖNEMLERİ YÖNETEMİYORUZ

Zor dönemlerde birlikte olmayı başarıyoruz, rahat dönemleri yönetemiyoruz. 15 Temmuz darbesinde de 90’lı yıllardaki kriz ortamlarında da aile yapısı olarak insanların birbirlerine sarıldıklarını ve ülke olarak bunu, bu şekilde aştığımızı gördüm. Bizde düşene de bir tekme vurulmaz. Bizim toplumumuzun bu yönünü seviyorum.

VADELERİ KONTROL EDİN, PARALARI TAHSİL ETMEYE BAKIN

Sektörden VİNÇDER’e gelen talepler neler oluyor?

Elbette ki bu ortamlarda bizim gibi çatı kuruluşlarına hem talep geliyor, hem de bizlerin bu anlamda üyelere bilgi akışı vermesi gerekiyor. Ekonomik anlamda ne yapacağımızı istişare ettik. Vadeleri kontrol edin, paraları tahsil etmeye bakın, makina alımlarını yavaşlatın, bütçenizi ona göre ayarlamaya çalışın gibi bir deklarasyon yayınladık ve üyelerimize gönderdik. Üyelerimizi kriz yönetimi konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz.

ÇARKLAR İYİ KÖTÜ DÖNÜYOR

İşlerde düşüş var mı?

Çarklar iyi kötü dönüyor. Yurt dışındaki projelere konsantre olmamız ve hizmet ihracatçısı olmamız gerekiyor. Hizmet ihracatının katma değeri çok yüksek. Bu konuda devlet bizi desteklemiyor, müteahhitleri destekliyor. VİNÇDER olarak bu konuyu da gündeme aldık. Hizmet İhracatçılar Birliği kuruldu. Birlikte bu konuyla ilgili olarak mücadele edeceğiz. Şu anda Kazakistan’da, Türkemistan’da, Özbekistan’da, Dubai’de Türk şirketlerimiz bayrağımızı en güzel şekilde dalgalandırıyor. Bu hizmet ihracatını çoğaltmamız ve makinalarımızı her yere yönlendirmemiz lazım. Bu hizmetlerle bizler aslında ülkemize çok ciddi katma değer sağlıyoruz. Bu konuyla ilgili TOBB’a başvurarak, DEİK-TİM gibi kuruluşlarımızda çektiğimiz sıkıntıları anlatmayı planlıyoruz.

İSMEK İLE ORTAK ÇALIŞMA

VİNÇDER’in sektörel anlamda bir dizi çalışma yaptığını biliyorum. Konuyu detaylandırır mısınız lütfen?

Şu anda İBB İSMEK’le görüşmelerimiz devam ediyor. İSMEK’e sunulmak üzere ‘Kalifiye Vinç Operatörü Nasıl Yetiştirilir?’, 240 saatlik teorik ve uygulamalı bir müfredat sunduk. Derneğimiz üyelerinden ya İSMEK’te kalacak ya da derneğimizde kalacak eski bir vinç ile bu müfredata start vereceğiz. Müfredat hazırlandı gibi. Çok önemli noktalara geldik. Son rotuşlar yapılıyor. Sektörün ihtiyacı olan kalifiye operatör yetiştirme işini de çözmemiz gerekiyor.

ÜYELERİMİZİ SİSTEME KATACAK BİR YÖNTEM BULACAĞIZ

Bunun yanı sıra VİNÇDER olarak ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile belgelendirerek sistemi bunun üzerinden götüreceğiz. Bütün üyelerimizi sisteme katacak bir yöntem bulacağız ve bu yöntemden herkes faydalanacak. Kendi sektörümüzde kurumsallaşma yolunda olan firmalara bu bağlamda yardımcı olacağız.

YENİ LOGO, YENİ YÜZ

Yine dernek olarak yeni logo tasarladık. Bu yeni logomuz, yeni yüzümüz olacak. Ayrıca Transporterk ve lifting alanında uluslararası konferanslarımız olacak. Yeni tekonolojiler, yeni makinalar, inovasyonların takip edilmesi, İSG gibi alanlarda hem yerli hem yabancı sektörün duayen arkadaşları, mühendisler konuşmacı olacak. Heavy lifting ve Heavy transport konferası oluşturmayı VİNÇDER olarak hedefliyoruz. 2019’da olacak bu çalışmanın altyapısını oluşturuyoruz.

AĞIR NAKLİYECİ ARKADAŞLARI BÜNYEMİZE KATIYORUZ

Üye sayınızda artış oldu mu?

Ağır nakliyeci arkadaşları bünyemize katıyoruz. Derneği İstanbul bazlı değil, Türkiye bazlı ve hatta uluslararası bazlı bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ben, geldiğimden beri sektörü birleştirmek, bu bölünmüş, parçalı yapıyı toplamak istiyorum. Buna ne kadar muvaffak oluruz bunu hep beraber göreceğiz. Ama sektörümüzdeki bu dağınıklığın daha derli toplu olması gerekiyor. Bizim bölünüp parçalanmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız var. Gücü bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu düzlemde ağır nakliyecileri de kendi bünyemize toplamaya çalışıyoruz.

HAKSIZ REKABET TEK BAŞINA FİYAT ODAKLI DEĞİLDİR!

Fiyatlar hakkındaki yorumunuzu aktarır mısınız?

Haksız rekabeti önlememiz lazım. Bu sektörde hak edenlerin çalışması lazım. Sektör öyle bir hale geldi ki, emek sarf etmeden sektöre girilmeye çalışılıyor. Girişimcilik güzel bir şey de, ama ne oldu? Pazarın daralmasına neden oldu, haksız rekabete neden oldu… Benim baştan beri savunduğum şey, herkes kendi mesleğini hak etmeli ve hak edenler kendi mesleğini yapmalı. Haksız rekabeti önlemek sadece fiyatla olmaz. Bilgisiz, belgesiz, güvensiz, iş güvenliğine uymadan, yasalara uymadan çalışmak, Türk Ticaret Kanunu’na uymadan çalışmak haksız rekabete neden oluyor. Makinaların hepsi ciddi değer. Bunu sektörün değerini bilenlerin yapması lazım.

KİRALAMACILARI VE ÜRETİCLERİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ

VİNÇDER olarak makina üreticileri ile kiralamacıları bir araya getirip bir çalıştay yapacağız. Biz VİNÇDER olarak mesela üyelerimizin ihtiyacını giderecek bir servis-bakım ağı kurmayı düşünüyoruz. Aslında bu, bizim işimiz değil… Ama sektörde bir bilinç oluşturmak için bunu yapıyoruz.

İŞİNİ HAKKIYLA YAPAN SEKTÖRDE KALMALI

Yine VİNÇDER’in, etik değerler; sosyal ve ticari, ahlaki değerlerin oluşturulması açısından bir çalışması da var. İşini hakkıyla yapanın, severek yapanın sektörde kalması gerektiğine inanıyorum.

VİNÇDER, SEKTÖRÜN ENVANTERİNİ ORTAYA KOYACAK

Ayrıca VİNÇDER olarak, sektörün envanterinin oluşturulması kapsamında, sektörün ne kadar yatırım yaptığını, ne kadar cirosu olduğunu, özgül ağırlığımız, ekonomik büyüklüğümüz, pazar büyüklüğümüz, istihdam gücümüz gibi konularda anketler ve araştırmalar yapıyoruz. Bu gücümüzün tanımlanması için çok önemli bir çalışmadır.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ VE AYRILMAZ BİR PARÇASIYIZ

BİZ KİMİZ?

Öncelikle biz kimiz’i sorgulamak ve bunu cevaplamak lazım. VİNÇDER olarak Biz Kimiz gündemi altında, sektör sorunlarının da tartışıldığı, sektör temsilcileri ile istişare toplantıları çalışması yaptık. Biz, lojistik sektörünün en önemli ve ayrılmaz bir parçasıyız. Bunu bu çalışmada ispatladık. Biz yüklemeden, taşımadan, boşaltmadan ve yerine yerleştirmeden Lojistik tamamlanamaz. Bunu dernek üyelerimiz de içselleştiriyor. Biz, basit bir makine kiralayıcısı değiliz. Biz, Türkiye’nin ekonomisine cansuyu, katma değer sunuyoruz. En önemli projelerde;  3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Osmangazi gibi tüm mega projelerde bizler varız. Bizim bu anlamda kendi kıymetimizi biliyor olmamız ve buna göre hareket etmemiz lazım.

YERLİ ÜRETİM MÜHENDİSLİK ÇALIŞMASINA ÖNEM VERMELİ

Yerli üreticilere yönelik ne gibi mesajlarınız olacak?

Teleskobik bir vinç üretimi hala gerçekleşmedi. Hidrolik Modüler Treyler hala üretilmedi. Bunları yerli olarak üretmemiz lazım. Alternatif kaldırma yöntemlerini kullanan departmanların ve mühendisliklerin oluşturulması şart. VİNÇDER olarak üniversite hocalarımızla bunu istişare ediyoruz. Kendi iç yapımızı tamamlayıp daha hızlı hareket etmemiz lazım.

AHMET DOĞAN/HABERİSTANBUL

İlgili Haberler