İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Asgari ücretlinin gözü kulağı bu toplantıda

yazar Ahmet Doğan

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak ve yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesindeki ilk toplantısı bugün gerçekleştirilirken işçiyi temsil eden Türk-İş asgari ücretin 2.000 TL’nin üzerinde belirlenmesini istedi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

HÜKÜMETİ BAKAN SELÇUK TEMSİL EDİYOR

Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil ediyor. Selçuk toplantıda yaptığı açıklamada, “2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Bu çerçevede 2019’da istihdamı koruyacak ve daha da artıracak en önemli eylemlerden biri asgari ücretin hem hem çalışanlar hem de işverenler için ekonomik konjonktürle uyumla bir şekilde ve verimliliğe de katkı verecek bir şekilde tespit edilmesi olacak” dedi. Komisyon’un ilk toplantısı bugün tamamlanırken bir sonraki toplantı ise 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bu sabah düzenlediği toplantıda yüzde 25’lik enflasyon artışı ve refah payıyla 2,000 TL’nin üzerinde bir ücret talep edeceklerini söyledi. “Enflasyon altında hiçbir zammı ne görüşürüz ne konuşuruz” diyen Atalay, asgari ücret artışı için kırmızı çizgilerinin enflasyon olduğunu, altında bir artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, “Son üç-dört ayda yaşanan enflasyona baktığımızda yüzde 24-25’lerden bahsediyoruz. Enflasyon farkını talep ediyoruz. Bunun üzerine refah payı da talep edeceğiz. Refah payını birlikte konuşuruz” dedi.

İLK KEZ BİR ASGARİ ÜCRETLİ KOMİSYONDA

Öte yandan komisyonda bu yıl ilk kez üye statüsüyle bir asgari ücretli işçi de katılacak. Bugün toplantıya katılacak asgari ücretli Gülden Görmez komisyonda asgari ücretle geçinmenin zorluklarını anlatacağını söyledi. Özel güvenlik elamanı olarak çalıştığını, iki çocuklu olduğunu ve kirada oturduğunu belirten Görmez asgari ücretin 2.000 TL üzerine çıkarılmasını istediğini belirtti. Atalay önceki hafta yaptığı açıklamada konfederasyonun asgari ücretin taraflarından biri olduğunu hatırlatarak, “Biz iki aydır asgari ücretin hemen 2.000 TL olması, Aralık ayındaki görüşmelerde de 2.000 lira üzerinde görüşmelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bugüne kadar 35’e yakın işveren asgari ücreti 2.000 liraya yükseltti ama işverenlerin yüzde 99’u artış yapmadı” demişti. Asgari ücret bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 2018 için yüzde 14.2 artışla ve net 1,603 TL olarak belirlenmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 15 üyeye sahip. Bunların beşi işçiyi, beşi işvereni, beşi hükümeti temsil edecek. Atalay Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacağını belirterek, “İşçi arkadaşımız komisyon üyelerine asgari ücretle nasıl geçindiğini anlatacak” demişti. TÜFE Kasım’da yıllık yüzde 21.62, ÜFE ise yıllık yüzde 38.54 artarken, enflasyon verisinin ardından yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kasım ayına ilişkin verilerin enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini gösterdiğini söylemişti. Enflasyon bu yılın Eylül ayında ise yüzde 25.24 ile 15 yılın zirvesini görmüştü. Ekonomistler enflasyonda tepe noktasının görüldüğünü ve önümüzdeki dönemde düşüşlerin devamını bekliyorlar. Ancak ekonomistler düşüşün yavaş ve kademeli olacağını önümüzdeki yılın ilk yarısında da enflasyonun yüzde 20 civarında seyredeceğini öngörüyorlar.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 1.603 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2.29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1.603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 1.725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2.384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

HABERİSTANBUL

İlgili Haberler