İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Atatürk’ün ilk aşkı; Manastırlı Eleni

yazar Kadir Toprakkaya

Ulu önderimiz Atatürk’ün ilk aşkı olarak bilinen Manastırlı Eleni, sonunda kitap oldu. Bu konuda bazı boşlukların yerini doldurduğunu hissedebileceğiniz öykünün kitaba dönüşmesini sağlayanlar ise, duayen gazetecilerimizden Dr. Azmi Koçak ve Musa Ağacık oldu.

DEMOS Yayınları tarafından piyasaya çıkan kitap 180 sayfadan oluşuyor ve içerisinde o yıllara ait çeşitli fotoğraflar da yer alıyor.

Manastırlı Eleni

O’NUN DA KALBİ VARDIR…

“Atatürk’ün İlk Aşkı Manastırlı Eleni” hakkında yorumda bulunan ünlü yazar Altan Araslı, kitabın arka kapağında şu bilgileri paylaşıyor: “Atatürk’ü kahraman bir komutan, büyük bir lider ve devlet adamı olarak anlatan çok sayıda kitap yazıldığını, sinema-TV filmi yapıldığını biliyoruz. Ne var ki bütün bu çalışmalar, O’nun duygusal yapısının ve yaşamının anlaşılmasına yetmemiştir. Atatürk ulusal bayramlarda, 10 Kasım’larda düzenlenen sempozyum ve panellerde anlatılırken; askeri, idari, kültürel ve sosyal konularda veciz sözleri bulunan bir devlet adamı kimliğine hapsedilmiştir çoğu zaman.

Oysa o her şeyden önce bir insandır. O’nun da her insan gibi duyguları, heyecanları, üzüntüleri, korkuları, coşkuları hayâl kırıklıkları vardır. Basmakalıp bir ifadeyle “O’nun da kalbi vardır”. O da birilerini sevmiş, birileri uğruna aşk acıları çekmiş, yüreği sevda ile kabardığı zamanlarda;

Mani oluyor kalbimi takrire hicabım

Üzme yetişir firakınla harabım

Ayağına giymiş sedef nalini

Aşka düşmüş kimse bilmez hâlini

Gibi hüzünlü aşk şarkıları mırıldanarak teselli bulmaya çalışmıştır.”

 

İlgili Haberler