İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Balat Kültür Evi’nde Kristof Kolomb Exlibris Yarışması Sergisi

yazar Kadir Toprakkaya

1992’de Bologna Exlibris Akademisi, Kristof Kolomb Vakfı, Regione Compagna Derneği ve Genova Belediyesi tarafından düzenlenen, 23 ülkeden 120 sanatçının katıldığı Uluslararası Kristof Kolomb Exlibris Yarışması’nda sergilenmeye değer bulunan eserler, İstanbul Exlibris Akademisi Derneği’nin ev sahipliğinde Levent Soroptimist Derneği ve Cağaloğlu İki Lions Kulübü ortak aktivitesi olarak Balat Kültür Evi’nde yeniden sergileniyor.

Balat’ta Vodina Caddesi üzerinde (numara 39) yer alan Balat Kültür Evi’nde, 1 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’de “Exlibris nedir?” konulu söyleşiden sonra Levent Soroptimist Derneği Başkanı İncilay Toplar ve Cağaloğlu İki Lions Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Nezahat Severins tarafından açılışı yapılacak ve 15 Nisan tarihine kadar açık kalacak sergide; Almanya, Amerika, Belçika, Bolivya, Bulgaristan, Çekoslavakya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Mısır, Moldovya, Polonya, Romanya ve Rusya’dan katılan Exlibris sanatçılarının seçme 100 eseri görülebilecek.

Kristof Kolomb Exlibris Yarışması

İLK OLARAK İSTANBUL BASIN MÜZESİ’NDE SERGİLENDİ…

O yıllarda Türk Exlibris sanatçılarının Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinin 500. yıl kutlamaları arasında yer alan Uluslararası Kristof Kolomb (1492-1992) Exlibris Özgün Baskı Yanşması’na katılmaları için sanat elçiliği yapan Latife Baştuğ’un koleksiyonunda bulunan sergi, Genova Andere Doria Sarayı’ndaki sergileme ve ödül töreninden sonra ilk olarak 1993’de İstanbul Basın Müzesi’nde sergilemişti. Yarışmanın jürisinde ise Genova Güzel Sanatlar Akademisi Müdürü (Jüri Başkanı), Kristof Kolomb Vakfı Başkanı Avv. Gustava Gamalero,  Prof. Elena Pongiglione, Prof. Antiono Gramandi, Barcelona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Joan Lluis da Yebla ve Exlibris Akademisi Başkanı Dott. Remo Palmirani görev almıştı.

LATİFE BAŞTUĞ: TÜRK SANATÇILARINI ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞIMAYI HEDEFLEDİK…

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği Başkanı Latife Baştuğ, konu ile ilgili  yaptığı açıklamada “Exlibris dünyasına ilk adım atmam, 1991 yılında İtalya’da uluslararası bir sergi organize etmekte olan dostum, ressam arkadaşım Antonio Grimaldi’nin davetiyle gerçekleşti. ‘Bu uluslararası sergiye neden Türkiye’den katılım olmasın?’ diye çabalayan dostumun gayretiyle, Türkiye’den altı sanatçı ile İtalya’nın Uluslararası Kristof Kolomb Exlibris Özgün Baskı Yanşması’na katıldık. Böylece Türk sanatçılarının ilk defa yurtdışında yapılan Exlibris yarışmasına katılması gerçekleşti. Türkiye’den Mine Arasan, Nurhayat Berker, Mustafa Horosan, Berran Kançal, Emin Koç ve Faruk Muver adlı sanatçılar sergiye katıldı. Bu yarışmada sergilenmeye değer bulunan eserler, İtalya’dan sonra 1993’de ilk olarak İstanbul Basın Müzesi’nde sergilendi. Bu çalışmamdaki hedefim Türk sanatçılarını uluslararası platforma taşımak, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaktı. Yurt dışındaki çalışmalara İtalyan Türk Bienali’ni İtalya’da organize ederek, Roma’da Exlibris Türkiye Sergisi, Exlibris Müzik Aletleri Sergileri açarak devam ettik” dedi.

İSTANBUL EXLİBRİS AKADEMİSİ DERNEĞİ HAKKINDA…

Türkiye’deki Exlibris sanatçılarını, koleksiyoncularını bir araya getirmek, Exlibris ile ilgilenenler arasında iyi bir iletişim kurmak, Exlibris sanatını tanıtmak, öğretmek, bilgilendirmeye yönellik seminer ve konferanslar vermek, sergi ve yarışmalar düzenlemek amacıyla İstanbul Exlibris Akademisi Derneği, 1998’de İstanbul’da kuruldu. İstanbul Exlibris Akademisi Derneği, 2000’de Türkiye’de açılan ilk uluslararası Exlibris yarışması olan ve 7 ülkeden 64 sanatçının 96 Exlibris ile katıldığı Uluslararası Exlibris İstanbul 2000 Yarışması, 2002’de 18 ülkeden 91 sanatçının 158 eser ile katıldığı Uluslararası Exlibris Nazım Hikmet 1902-2002 Yarışması’nı gerçekleştirdi. Yarışmaların sergileri Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşti.

2008’de Uluslararası Exlibris İstanbul 2000 Yarışma Sergisi, İtalya Soncino’daki Basın Müzesi’nde sergilendi. Sergi daha sonra İstanbul Exlibris Akademisi Derneği üyelerinin de eserlerinin ilavesiyle, daha geniş bir şekilde İtalya Alba’da Castello di Roddi D’Alba adlı şatoda açıldı. İstanbul Exlibris Akademisi Derneği, 2009’da İstanbul Basın Müzesi’nde, 2010’da Bodrum Kefaluka Hotel’de (Exlibris Akdeniz 2010 Sergisi), İtalya Ligaura’da (Exlibris Lions 2010 Sergisi), İstanbul Yeküv Sanat Cafe’de (Exlibris Bosco Strogato Sergisi), 2013’de İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde (Exlibris 2013 Sergisi), 2014’de Bodrum Dibeklihan Sanat Köyü’nde (Exlibris Sergisi), 2015’de İstanbul Balat Kültür Evi’nde (Exlibris Sergisi) sergi açtı. İstanbul Exlibris Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Latife Baştuğ, gelecek sene de İstanbul’da 3. Uluslararası Exlibris Yarışması’nı planladıklarını söyledi.

İlgili Haberler