İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Balkan göçmenleri Sirkeci Garı’nda buluşuyor

yazar Deniz İhsan Taşdelen

1912 yılında başlayan ve 100 yıl süren Balkan Göçleri ile Türkiye’ye gelen Balkan göçmenleri, Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Sirkeci Garı’nda düzenleyeceği “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde sevinci ve hüznü bir arada yaşayacak.

2008’den bu yana Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin her yıl düzenleyerek geleneksel hale getirdiği etkinlikte, bu yıl da dopdolu bir program hazırlandı. Buna göre Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, Ramazan Güney, Rumeli Ekrem, Rüstem Avcı gibi sanatçılar sahne alacak. Balkan halk oyunları, devlet sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun yönetmenliğinde hazırlanan, Tenor Aykut Yılmaz’ın eşlik edeceği, göçü anlatan skeçler ve yöresel yemekler katılımcılarla buluşacak.

BALKAN KÜLTÜRÜ TANITILACAK…

Türkiye’ye göç ve bu göçün etkilediği yaşamlara dikkat çekmenin yanı sıra Balkan kültürünün de tanıtımı amaçlanan etkinlikte, moda tasarımcısı Müesser Kurt’un hazırladığı ve koreografisini Asil Çağıl’ın yaptığı Balkan Kıyafetleri Defilesi ile yöresel kıyafetler de tanıtılacak. Etkinlik alanında yer alacak fotoğraf sergisi ile Balkanlara ait fotoğraflar sergilenecek. Ayrıca, Balkan kökenli yazarlar Dilek Ünal, Haluk Ecevit, Ramiz Çınar ve Salim Nizam, Balkanlar ile ilgili yazdıkları kitapları katılımcılarla buluşturacak.

TÜRKER: GÖÇÜN ZOR YÜZÜNÜ HATIRLATMAYA ÇALIŞIYORUZ…

Tarihte her nerede olursa olsun göçün acı bir anı olarak hafızalarda yer aldığını vurgulayan Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker; etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “Göç toplumlar için en acı ve zor tecrübelerden biri. Bu olaylardan her birimizin bir ders çıkarması ve bu dersi gelecek kuşaklara aktarması gerekiyor. ‘Bir Kofer, Bir Sandık’ etkinliğimiz ile göçün zor yüzünü hatırlatmaya ve çocuklarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Bunu bir görev olarak görüyor, tüm Balkan göçmenleri için davet gönderiyoruz” dedi.

Balkan göçmenleri

İlgili Haberler