İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Başkan Uysal, gazetecilerle bir araya geldi

yazar Deniz İhsan Taşdelen

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İBB Florya Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Başkan Uysal, 40 gün önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiğini ve seçildiği ilk günden bugüne belediyenin tüm birimleriyle bir araya gelerek, çalışmalar hakkında bilgi edindiğini söyledi.

İstanbul’da halihazırda devam eden projeleri yerinde incelediğini ve yeni projeler için de çalışma arkadaşlarıyla görüşmeler yaptığını aktaran Mevlüt Uysal; Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasından ulaşıma, Halk Ekmek’ten İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmalarına kadar pek çok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“HALK EKMEĞİ KAPATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Halk Ekmek ile ilgili yeni projeleri olduğundan bahseden İBB Başkanı Uysal; “Halk Ekmek’in üretim kalitesi ve kapasitesi çok yüksek. Buna rağmen İstanbul’daki ekmek üretiminin ancak yüzde 5’ini karşılıyor. Halk Ekmek’i kapatmayı düşünmüyoruz. Bizler deneyim ve kapasitemizle ekmek üretimi yapanlara kamu imkanlarıyla yardımcı olacağız. Bu şekilde halka daha faydalı olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“AKM PROJESİ, DÜNYADA SES GETİRECEK BİR PROJE”

Yeni AKM (Atatürk Kültür Merkezi) projesiyle ilgili de bilgi veren Uysal; “Projesi gerçekten çok güzel. AKM projesi, dünyada ses getirecek bir proje” diye konuştu. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki bürokrat değişiklikleriyle ilgili bir soruya da cevap veren Başkan Uysal, şöyle devam etti: “Şu ana kadar birkaç değişiklik yaptık, bundan sonra yine değişiklikler olacak. Devam ettiğimiz sürece muhakkak değişiklikler olacak. Genel prensiplerle yola çıktık, işletmeye başladık. İş tutuş tarzımızda bir sorun yoksa, o arkadaşlarımızla devam ederiz. Bundan sonraki süreçte de değişim olacak ama; ‘Bugün itibariyle geldik, mevcut arkadaşları değiştiriyoruz’ şeklinde bir anlayışımız yok.”

“EĞER BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAKSA, MUHAKKAK YERİNDE YAPILACAK”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ben de dahil İstanbul’a ihanet ettik’ açıklaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Mevlüt Uysal, şu cevabı verdi: “Kısmen dünyada birçok ülkenin yaşadıklarını bizler de yaşıyoruz. Ancak İstanbul’da bir şehrin yenilenmesi ya da kentsel dönüşüm, depreme karşı dayanıklı konutların yeniden yapılması veyahut ekonomik olarak ülkemiz artık iyi bir noktaya geldi, insanların evini yenilemesi’ diyebiliriz. Bu süreçte biz baştan itibaren çok iyi bir prensip belirleyemedik. Belirleyemediğimize göre, bundan kimlerin kusuru var dersek, hepimizin kusuru var. Belediye, iktidar, vatandaş ve özel sektör olarak var. İstanbul genelinde yüzde 70-80 oranında yapı yenileme ihtiyacı söz konusu. Benim İstanbul’da prensibim şu olacak; eğer bir kentsel dönüşüm yapılacaksa, kentsel dönüşüm muhakkak yerinde yapılacak. Evet, bu kentsel dönüşüm yerinde yapılırken, nasıl yapılacağı konusuna geldiğimiz zaman, hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Yani bina yıkılıp, aynı bina olarak yapılacak, ilave daire yapılamayacak.”

“TARTIŞMALAR SON BULACAK”

Başkan Uysal, vatandaşların da bu projeye itiraz etmeyeceklerini ve bu konudaki tartışmaların da son bulacağını belirterek; “İstanbul’da yaklaşık 800 bin konutun bu şekilde yenilenmesi gerekiyor. Herhalde bir 15-20 bin konut, biz hazırız başlayalım konumunda olabilir. Bu şekilde bir çalışma ile 10-15 yılda İstanbul’da yeniden dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum. Vatandaşın anahtarına anahtar vereceğiz. 120 metrekareye 100 metrekare sıfır daire vereceğiz. Ayırdığımız 1 milyar TL’lik bütçe ile 4-5 milyar TL tutarında konut üretileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“İSTİKLAL CADDESİ’NDE YAPILAN İŞİN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

İstiklal Caddesi’nde yapılan çalışmanın doğru bir proje olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, projenin geneli ve bitiş tarihiyle ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur. İstiklal Caddesi’nde yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi, Cumhuriyet öncesi dönemlerden kalma tarihi bir yer. Esaslı bir çalışma yapalım ve bir daha oraya girmeyelim denildi. Yılbaşına kadar bitirmeyi planlıyoruz.”

“ÜSKÜDAR-ÜMRANİYE-ÇEKMEKÖY METRO ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ”

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro çalışmalarında da sona gelindiği bilgisini veren Başkan Uysal, metro hattının bir ay gibi kısa süre içerisinde tamamlanacağının müjdesini vererek; “Çekmeköy Metrosu, Türkiye’de ilk sürücüsüz metro çalışmasıdır. Testleri uzun zamandır devam ediyor. Şu anda testler bitti. Bu hafta içinde sertifikası alınmış olacak sanırım. Dolayısıyla bu ay içerisinde hizmete alınmış olacağını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Başkan Uysal

İlgili Haberler