İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Beyoğlu’na nostaljik tramvay geri döndü

yazar Reha Kadak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, göreve gelişinin 40. gününde İstanbullulara verdiği sözü tutarak, İstiklal Caddesi’ndeki inşaat çalışmalarını tamamladı ve nostaljik tramvay yeniden hizmete sokuldu.

Başkan Uysal, 8 Kasım’da gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda bir gazetecinin İstiklal Caddesi’ndeki çalışmaların ne zaman tamamlanacağı yönündeki soruya; “Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur. İstiklal Caddesi’nde yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi, Cumhuriyet öncesi dönemlerden kalma tarihi bir yer. Esaslı bir çalışma yapalım ve bir daha oraya girmeyelim denildi. Yılbaşına kadar bitirmeyi planlıyoruz” diye cevap vermişti. Nostaljik tramvayın hizmete alımı ve İstiklal Caddesi’nde yapılan yenileme çalışmaları ile ilgili olarak Taksim Tünel’de tören düzenlendi. Başkan Mevlüt Uysal ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katıldığı törende Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış ile çok sayıda vatandaş da hazır bulundu.

Nostaljik Tramvay

ULAŞIMDA ÖNEMLİ BİR HİZMET VERDİ…

Nostaljik tramvayın bir hafta boyunca ücretsiz hizmet vereceği müjdesini veren Uysal, “Nostalji trenimiz yeni yıl itibariyle faaliyete başlamış ve çalışmalar böylece bitmiş oldu. Malumunuz nostaljik tramvay, ilk olarak Osmanlı döneminde 1883 yılında başladı ve 1961 yılına kadar hizmet verdi. Daha sonra seferleri durdu. Tekrar 1990 yılında nostaljik tren seferleri başlamış oldu. Ulaşımdan ziyade nostaljik bir tren olarak hizmete başlayan bu tramvayımız, aynı zamanda ulaşımda da önemli bir hizmet verdi” bilgisini paylaştı.

İSTİKLAL CADDESİ NE ZAMAN BİTECEK?

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin Osmanlı döneminden beri çok hareketli bir cadde olmasından dolayı tarih boyunca caddedeki sorunların bitmediğini vurgulayan İBB Başkanı Mevlüt Uysal; “İstiklal’de yenileme çalışmaları oldu. O çalışmalar bir türlü tam randıman vermedi demeyelim ama, kısa zaman sonra tekrar yeni çalışma ihtiyaçları doğurdu. Büyükşehir Belediyemiz, ‘Öyle bir çalışma yapalım ki kısa süre içerisinde tekrar çalışma ihtiyacı da doğmasın’ diye burada 2016 yılının sonunda çalışmalara başladı. 2017 yılı 19 Ocak itibariyle de trenimiz durdu. Burada çalışmalar başladı ve tahminimizden daha üzün sürdü. Şahsım Ekim ayı başında göreve başladığım zaman, ilk sorum da ‘Bu cadde ne zaman bitecek?’ olmuştu” ifadelerini kullandı.

Nostaljik Tramvay

HER NİMETİN BİR KÜLFETİ, HER KÜLFETİN BİR NİMETİ OLUR…

İstiklal Caddesi’ndeki esnafa gösterdikleri sabır için de ayrıca teşekkür eden Başkan Uysal; “Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur” deyimini hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Buradaki çalışmaların uzun sürmesinin de nimeti artık bir daha burada -kısa bir zaman içerisinde- çalışma yapılmayacak olmasıdır. Burada özellikle altyapı konusunda öncesinde yağmur suyu ve kanalizasyon aynı kanaldan gitmesinden dolayı sıkıntılar vardı, o kanallar ayrıldı. Yine altyapıda İGDAŞ, İSKİ ve BEDAŞ, TELEKOM ve kablolarla ilgili de devamlı kazı ihtiyacı vardı. Bunların tamamının altyapısı tamamlandı. Buraya yaklaşık 148 kilometrelik altyapı boruları döşendi. Özellikle tarihi dokuya zarar verilmemesi adına neler yapılır bunlara baktık. Bu tür yerlerde ne tür malzeme kullanılır ve ne gibi tedbirler alınabiliri inceledik.”

TAKSİM MEYDANI…

Başkan Uysal, tarihi dokunun zarar görmemesi için İstanbul Valiliği ile birlikte çalışacaklarını ve ağır tonajlı araçların girişine engel olacaklarını ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti: “Zorunlu olmayan araç girişleri haricinde buraya inşallah girilmeyecek. Taksim Meydanı’nda yapılan çalışmalar da 2015’te başladı. Orası da bitmek üzere ve 99’u tamamlandı. Fakat Taksim Meydanı bitmiş olmakla birlikte, malumunuz orada Atatürk Kültür Merkezi yeni binasına kavuşacak ve onun yıkımına başlanıyor. 2019’da tamamlanacak bu inşaatı bakanlığımız yapıyor. Bakanlığımız o kültür merkezini yaparken ön tarafındaki Mete Caddesi trafiğini de yer altına alacağız. Böylesine güzel bir proje yapılırken, oradaki trafiği yer altına almanın doğru olacağını düşündük. Orası da inşallah 2019’da tamamlanmış olacak. Bizden önce görev yapan belediye başkanımız Kadir Topbaş’a da yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.”

İlgili Haberler