İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Bulgar Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandı

yazar Reha Kadak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sveti Stefan Kilisesi’nin (Bulgar Kilisesi) restorasyon çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda taşıyıcı sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ve çevre düzenlenmesi işlemlerini gerçekleştiren İBB, sırasıyla şu faaliyetlerde bulundu:

1. 2005 yılında kilise zeminindeki kayma sebebiyle zemin ıslahı yapıldı.
2. 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında yapının üç cephesi (5.500 M.), zemine çimento enjeksiyonu ile güçlendirildi. Bodrum katta güçlendirme yapıldı.
3. Proje, Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı.
4. Kilisenin Statik ve Çelik Konstrüksiyon Güçlendirme Projesi hazırlandı.
5. Restorasyon sırasında çelik konstrüksiyonlu yapının sac ve döküm cephe kaplamaları söküldüğünde; yapının ileri derecede korozyona uğradığı, statik tehlike arz edecek kesit kayıpları ve kopmalara varacak derecede metal erimeleri görüldü. Zaruri olarak Statik ve Çelik Konstrüksiyon Güçlendirme Projesi hazırlandı, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı.
6. Projeye göre bodrum kattaki duvarların çatlakları tamir edildi. Bodrum kat zemin güçlendirmesi yapıldı.
7. Paslı kolonlar, statik projesine göre çelik kolonlarla değiştirildi.
8. Sökülen dış cephe kaplama ve süslemelerinin restorasyonları, astar ve boyaları yapıldı.
9. İç mekan restorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında zemin mermerleri söküldü, projesine uygun olarak yeniden kaplandı. Korozyondan arındırmak için kilise duvarlarında mekanik temizlik yapıldı. İç duvardaki döküm süsleme elemanları numaralandırılarak söküldü, restore edilip montajları yapıldı. Bodrum katta su yalıtımı yapıldı. Bahçe duvarları betonarme olarak yeniden yapılıp, taş kaplandı. Korkuluk demirleri restore edilerek montajı yapıldı. Çalışma, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı/Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından 13 Milyon TL bedel ile gerçekleştirildi.

Bulgar Kilisesi

TARİHÇE…

Haliç kıyısında, Fener Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olarak kendi kiliselerini kurmak isteyen, Osmanlı’daki Bulgar azınlık tarafından inşa edildi. Projesi, İstanbul Ermenilerinden mimar Hovsep Aznavur’a çizdirildi. Uygulama projesi için uluslararası bir yarışma düzenlendi. Yerinde daha önce küçük bir ahşap kilise vardı. Bulgar Kilisesi’nin parçaları Tuna ve Karadeniz yoluyla İstanbul’a getirilmesinden sonra, yapı bugünkü yerine monte edildi ve 1898 yılında törenle açıldı. Demir malzemeden prefabrik olarak inşa edilen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, yukarıdan bakıldığında haç görünümündedir.

Bulgar Kilisesi

Bulgar Kilisesi

İlgili Haberler