İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ceylan Atuk Özel Bir Fotoğraf Seçkisi

yazar Kadir Toprakkaya

İsviçre’de başladığı sanat eğitimine, Türkiye’de ağırlıklı olarak resim üzerine çeşitli atölyelerde yaptığı çalışmalarla devam eden, ardından 2000 yılında Bilgi Üniversitesi’nde aldığı fotoğrafçılık eğitimi ile tamamen fotoğrafa yönelen Ceylan Atuk, son 5 yıllık çalışmalarından özel bir seçki ile karşımızda.

Atuk’un; görünmeyeni ön plana çıkartarak, kadını ait olduğu konuma yerleştirdiği “Gizli Özne” ve “Zamanın bize sunduğu tek gerçek ‘an’dır ve an; ister uykuda ister uyanık olsun, bir insanı insan yapan ve onu biricik kılan düşlerle şekillenir” diyerek özetlediği “Düş Dünyam” fotoğraflarından oluşan özel seçkisi,  14 Haziran’dan 14 Temmuz’a kadar Ahmet Fetgari Sokak, Teşvikiye’de yer alan 44A Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Çektiği fotoğrafları kendi hikayeleri ile birleştirip, özel photoshop teknikleri ile zenginleştiren Atuk, fotoğrafları üzerine varak, boya gibi farklı malzemeler de uyguluyor. Özellikle paslanmaz çelik, diasec ve mat paper üzerinde çalışmalar yapıyor. Fotoğraf tutkusu sayesinde dünyayı dolaşan, iki kez Contemporary İstanbul’da ve Paris FotoFever Fuarı’nda eserleri sergilenen ve hatta sahiplenilen Ceylan Atuk, bir yandan 2019 sonbaharında sunacağı, küresel sorunlara gönderme yapacak büyük ve anlamlı projesinin hazırlıkları için yoğun bir çalışma içinde.

Ceylan Atuk

 

CEYLAN ATUK KİMDİR?

Ceylan Atuk, İsviçre de başladığı sanat eğitimini, Türkiye de ağırlıklı olarak resim üzerine çeşitli atölyelerde yaptığı çalışmalarla devam ettirdi.  Bir müddet aile şirketi Ceylan Giyim’de stilist ve moda danışmanı olarak çalışsa da gönlü başka yerdeydi.

O güne kadar elde ettiği güzel sanatlar birikimlerinin tümünü alt yapı olarak kullanabileceği ve kendine özgü bir stil yaratabileceği bir sanat dalı olarak fotoğrafçılığı seçti.  Her anı değerlendirebilme duygusu çok hoşuna gitmişti.

2000 yılında Bilgi Üniversitesi’nde fotoğrafçılık eğitimi aldı, daha sonra da değerli fotoğrafçılardan aldığı özel derslerle fotoğrafçılıkla ilgili öğrenim hayatına devam etti. Photoshop konusunda da uzmanlaşarak, fotoğraf üzerinde istediği değişimleri kendisi yapabilme kabiliyeti kazandı.

Uzmanlıklarından faydalandığı her bir fotoğrafçının kendisine farklı alanlarda kuvvetli bir alt yapı kazandırdığını belirten sanatçının, katıldığı pek çok yarışmada dereceleri bulunmaktadır. Ceylan Atuk, çalışmalarını halen kendi atölyesinde sürdürmektedir.

İlgili Haberler