İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı’na ‘MİLLİ MUTFAK HAREKATI’ damga vurdu

yazar Ahmet Doğan

“Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı”, yerli ve yabancı paydaşlar ve ziyaretçilerin katılımıyla Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı.

AÇILIŞTA BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ PROTOKOL

Etkinliğin açılış kurdelesini, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abeer Odeh, SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Saad Bin Othman Al Kasabi, ICDT Genel Direktörü El Hassane Hzaine, ünlü müzisyen ve hayırsever Yusuf İslam (Cat Stevens) ile bazı protokol üyeleri kesti. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ve Discover Events iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan zirvenin açılışında, konuşmaların yanı sıra kum sanatı videosu gösterimi de gerçekleştirildi. Açılışta, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati ile Ticaret Bakan Yardımcısı Batur ve sponsorlara günün anısına plaket takdim edilirken, Yusuf İslam’a “Dünya Helal Zirvesi Barış Ödülü” verildi.

250’Yİ AŞKIN ULUSAL VE ULUSLARARASI FİRMA KATILDI

Helal Expo Fuarı’na helal gıda, finans, turizm, kozmetik, tıp, kimya, ambalaj, makine ve tekstil gibi birçok sektörden 250’yi aşkın ulusal ve uluslararası firma katıldı. Uluslararası katılımcı ülke sayısının her geçen yıl arttığı Helal Expo’nun yüzde 40’ını yabancı katılımcılar oluşturuyor. Katılımcı ülkeler arasında Afganistan, Ürdün, Arnavutluk, Endonezya, İran, Pakistan, Bangladeş, Hırvatistan, Cezayir, Fas, Filistin, Katar, Lübnan, Kosova, Malezya, Nijerya, Libya, İspanya, Hindistan, Güney Kore, Belçika, Hollanda, Avusturya, Fransa, İngiltere, Tayland ve Suudi Arabistan da bulunuyor.

500’DEN FAZLA SATIN ALMA PROFESYONELİ

Fuara Ortadoğu, Orta ve Batı Avrupa, Balkanlar ve Afrika başta olmak üzere tüm dünyadaki hedef pazarlardan 500’den fazla satın alma profesyoneli yer aldı.

 

PASTACILIK YARIŞMASI VE ATÖLYE SERGİLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Fuar kapsamında ayrıca, yöresel lezzetler buluşmaları, butik pastacılık yarışması ve atölye sergisi ile İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası da gerçekleştirildi.Helal Zirvesi kapsamında ise akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, helal sektörüyle ilgili önemli konular ve son gelişmeleri masaya yatırıldı. Etkinliğe, 40 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçi iştirak etti. Editörümüz AHMET DOĞAN, Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı etkinliğinin son günü yerinde gezerek TASPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice ile www.haberistanbul.com.tr için bir röportaj gerçekleştirdi.

MİLLİ MUTFAK HAREKETİ’Nİ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ KAÇINILMAZDI

Aykut Yenice Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı
Biz, Türkiye’de 81 ilde 104 odamız ve 130 bin üyemizle Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun temsilcileriyiz. Türk mutfağında kaybolmaya yüz tutmuş lezzetler, eski ustalarımızın o özenle bizlere taşıdığı geleneksel mutfak kültürümüzü biz de gelecek nesillere aktarabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz, bunun için de Milli Mutfak Hareketi’ni oluşturduk. Günümüzde fast food dediğimiz ABD menşeili ve besleyicilik değeri olmayan, tamamıyla yabancı yiyecekleri görüyorsunuz. Bizim annemizin mutfağındaki o sağlıklı kendi yemeklerimizi ön plana çıkarmalı ve bizim çocuklarımıza aktarmalıyız. Yemek anlamında yerli ve milli bir çalışmaya girdik ve değerlerimize sahip çıkmaya başladık. Sağlıksız beslenmeye son vermek istiyoruz. Kaybolan sofra kültürümüzün tekrardan getirilmesini amaçlıyoruz. Türk mutfağı, artık uluslararası boyutta kendi öz değerlerini kaybedip, Avrupalılaşmaya başladı. Bizim lügatlarımızda aşçılara ya AŞÇI ya da USTA denilirdi.  Fakat son dönemlerde Executive Chef denilen uyduruk bir kavram ortaya çıktı. Biz, tencere yemeği ve çorba kültürünün sokaktaki gerçek temsilcileriyiz. Devletimizin bu saydığımız kavramlarda bizlere destek olması ve herkesi çatısı altında toplamasıyla beraber TASKAPON’la beraber sosyal sorumluluk adı altında elimizi taşın altına soktuk ve bugün buradayız.

TASPAKON’UN AMACI BİRLİK VE BERABERLİK

Gökhan Tufan TASPAKON Genel Başkanı

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfedarasyonu (TASPAKON) ve Discovery Ivent işbirliği ile 1. Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası, aynı zamanda İSMEK Şefleri Yarışıyor ve Engelsiz Lezzetler adı altında 3 farklı yarışma temposu var. İslam ülkeleri yarışmasına 12 ülke katıldı. İSMEK şeflerine 41 ekip katıldı. Engelsiz lezzetlere 7 kişi yarıştı. Bugün burada onların ödül töreni yapılacak. Bizim TASPAKON olarak amacımız, İslam ülkelerinde birlik ve beraberliği sağlamak ve bu ülkelere öncülük etmek. Dünya İslam ülkeleri gastronomi birliğini gerçekleştirmek ve birlik beraberlik içerisinde işbirlikleri yapmak hedefindeyiz.

AHMET DOĞAN/HABERİSTANBUL

İlgili Haberler