İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Dünyaca ünlü İtalyan piyanist Ludovico Einaudi Zorlu PSM’de

yazar Reha Kadak

Günümüzün en büyük bestecilerinden ve piyanistlerinden biri olan, klasik müziği rock ve elektronik gibi güncel türlerin elementleri ve enstrümanları ile bir araya getirip, eski ve yeni arasındaki ilişkiyi değiştiren Ludovico Einaudi 5 ve 6 Şubat’ta Zorlu PSM’de!

Piyanist ve besteci Ludovico Einaudi, 23 Kasım 1955’de Torino’da dünyaya geldi. Kendisi de piyano çalan annesi aracılığıyla 6 yaşında piyano ile tanışan Ludovico, ablası sayesinde de 60ların en etkili isimleri Hendrix, Dylan ve Stones ile yeni bir dünyaya adım atmış oldu. Einaudi, Luciano Berio’nun yönetimindeki Milan Konservatuvarı’nda okudu ve Beste/Kompozisyon diplomasıyla mezun oldu. 1982’de yetenekleri sayesinde Tanglewood Müzik Festivali için burs kazanan sanatçı, bu deneyim sayesinde minimalizm, dünya müziği ve pop müzik gibi farklı türlerin etkilerine kendini açmış oldu.

Takip eden yıllarda Sul Filo d’Orfeo (1984), Time-Out (1988) ve The Wild Man (1991) gibi bale eserlerine imza atan Ludovico’nun solo performanslarından oluşan ilk koleksiyonu 1996 yılında yayınladı. Bu kayıt, Einaudi’yi Avrupa’nın en çok satan piyanist ve bestecilerinden biri haline getirmeye başardı. Her ikisi de BMG etiketiyle yayınlanan Eden Roc (1999) ve I Giorni (2001) albümleri, solo piyano dünyasının dikkatini çekti ve iki albüm de uzun yıllar boyunca en çok satanlar listesinde varlığını sürdürdü.

Ludovico Einaudi
LUDOVİCO EİNAUDİ İMZALI FİLM MÜZİKLERİ

Beste dünyasının tepesinde yer alan Einaudi, film müzikleri dünyasına girdiğinde de aynı coşku ile karşılandı. 2002’de bestelediği Luce dei Miei Occhi film müzikleri ile En İyi Film Müzikleri Ödülü’nü aldı. İlerleyen yıllarda onlarca film müziğine imza atan sanatçının geniş portföyünde yer alan filmler arasında This Is England, The Intouchables, J.Edgar ve Mommy de var.

2004 yılında Una Mattina, 2006 yılında Diario Mali albümlerini yayınalayan Ludovico Einaudi yedinci stüdyo albümü Divenire için Liverpool Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile çalıştı. 2009 yılında yayınladığı Nightbook ile çok daha minimalist bir yaklaşım benimsemesi “post-klasik” müzik severlerin de kendisine olan sevgisini arttırdı. Sanatçı 2013 yılında Decca ile anlaştı ve Verona yakınlarında bir manastırda kaydettiği ve uzun zamandır beklenen albümü Time Lapse’i yayınladı. Time Lapse önceki eserlerine göre klasik oda müziğine daha yakın bir tondaydı.

Einaudi’nin dokuzuncu albümü ‘Elements’, Berio’ya bir saygı duruşu olarak başladı, birlikte geçirdikleri yoğun ve dönüştürücü zaman için bir teşekkür olarak…Üzerinde iki yıl çalıştıktan sonra ise klasik Yunan felsefesinden, elementlerden – toprak, rüzgar, ateş, su- sevgi ve nefretten, Kadinsky’den ve Kadinsky’nin sanatın manevi unsurları ve sorumluluklarından ilham alan bir parçalar serisine dönüştü.

Yaşayan en büyük bestecilerden biri olarak tanımlanan Ludovico Einaudi’nin insanı başka dünyalara götüren melodilerini ve çarpıcı yeteneğini deneyimleme şansını kaçırmayın.

Ludovico Einaudi

İlgili Haberler