İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Baklava Alayı üçüncü kez halkla buluştu

yazar Duygu Kuyumcu

Fatih Belediyesi, Osmanlı Devleti’nden bu yana süre gelen tarihi Baklava Alayı’nın üçüncüsünü düzenledi. Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu zamana tarihi basamakları birer birer tırmanan ve günümüze kadar ulaşan bu gelenek, Fatih Belediyesi aracılığıyla vatandaşlarla buluştu.

BİR OSMANLI GELENEĞİ; BAKLAVA ALAYI…

Osmanlı döneminin en önemli geleneklerinden olan Baklava Alayı’nın üçüncüsü, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşti. Sultanahmet’te Ramazan’a özel düzenlenen Baklava Alayı etkinliğinde, vatandaşlar ve turistlere baklava ikram edildi. 60 kişilik mehter takımının konser verdiği programda dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli, tarihi kişilikleri canlandırdı. Ardından ise Sultanahmet Camii’nin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere 20 bin kutu baklava ikram edildi.

baklava alayı

HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ…

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen etkinlikte Topkapı Sarayı’nın kapısından mehteran eşliğinde çıkan yeniçeriler, ellerinde baklava tepsileriyle At Meydanı’na doğru yürüyüş yaptı. III. Ahmet Çeşmesi’nin önünden başlayan yürüyüş, At Meydanı’nın önündeki Alman Çeşmesi’nde kurulan platformda tamamlandı. Meydanda kurulan sahnede toplanan ekip, vatandaşlara 20 bin dilim baklava ikram etti. Tarihçi Talha Uğurluel’in baklava alayı sunumuyla başlayan etkinlik, baklava alayının meydana yürümesi ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte baklava dağıtımı, Sultanahmet Meydanı’nda 6 ayrı noktada kurulan stantlarda gerçekleştirildi. Etkinliği kayıt altına alan vatandaşlar, tarihi canlandırmayı hayranlıkla izledi.

baklava alayı

BAŞKAN DEMİR: BU GELENEĞİ USÜLLERE UYGUN GERÇEKLEŞTİRDİK…

Baklava Alayı gösterilerinden sonra açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir; “Osmanlı döneminde 18. yüzyılın başından 1826’ya kadar, yani Yeniçeri Ocağı lav edilene kadar her Ramazan ayının 15’inde yapılan Baklava Alayı’nı, o günkü uygulamaların hepsiyle birlikte bugün hayata geçirdik. O dönemlerde padişah, sarayda yapılan bu baklavaları Silahtarağa ile birlikte yeniçeri alaylarına gönderilmek üzere böylesine bir alay düzenliyor. 1826 yılında kaldırılan ve unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ritüelleriyle birlikte bugün canlandırdık” ifadelerini kullandı.

baklava alayı baklava alayı

İlgili Haberler