İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Beşiktaş-Üsküdar arası yolculuk 3,5 dakikaya iniyor

yazar Cenay Toprakkaya

Dentur Avrasya tarafından özel olarak panoramik şekilde tasarlanan yeni gemiler, Beşiktaş-Üsküdar arasındaki ulaşımı 3,5 dakikaya indirecek. “Kanuni” adı verilen ilk yeni nesil gemi yakında seferlerine başlayacak, yaz sonuna kadar üç gemi daha İstanbullular ile buluşturulacak.

Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül, konu ile ilgili yaptığı açıklamada dedelerinin kayıklarla yaklaşık 150 yıl önce Üsküdar-Beşiktaş arasında deniz yoluyla yolcu taşımacılığına başladığını söyledi. Yılların verdiği tecrübeyle modern şekilde İstanbullulara bugün de hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Morgül, işletme maliyetlerini düşürmek ve gelişen teknolojinin gerisinde kalmamak için 14 gemilik yeni bir planlama yaptıklarını ifade etti. İlk gemilerinin sefere hazır olduğunu, son evrak işlemlerinden sonra önümüzdeki günlerde hizmete başlayacağını aktaran Şenol Morgül; “Altı ay içerisinde de yapımı devam eden diğer üç gemi hizmete başlayacak. Dört yıl içinde bunların hepsini hizmete almayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Dentur Avrasya

UCUZ YOLCULUK HİZMETİ İÇİN İŞLETME MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLÜYOR…

Morgül, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1565’te Üsküdar kadısına gönderdiği talimatla İstanbul’da ilk deniz yolcu taşımacılığının başlamasından dolayı ilk gemiye “Kanuni” ismini verdiklerini söyledi. Gemilerinin yapımının Yalova’daki özel bir tersanede devam ettiğini ve bu yazın sonuna kadar üç yeni nesil gemiyi daha İstanbullularla buluşturacaklarını belirten Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül; “Deniz taşımacılığı maliyetinin yüksek olmasına rağmen İstanbullulara ucuz bir yolculuk hizmeti vermeye çalışıyoruz. Yeni gemilerle istediğimiz hedefi de yakaladık. İşletme maliyetleri daha da düşecek. Bugün Beşiktaş-Üsküdar arasında çalışan bir gemi 15 litre yakıt tüketirken, yeni gemi ile yaklaşık 4 litre bir yakıt tüketimi olacak” açıklamasında bulundu.

CİDDİ BİR ZAMAN TASARRUFU SAĞLIYOR…

Morgül, “Üsküdar-Beşiktaş arası 5 dakika” sloganının geminin yolcu almasından sonraki zaman olduğunu, yolculuğun toplamda iniş-binişle 10-15 dakikayı bulduğunu aktardı. Yeni nesil gemilerin diğerlerine göre yüzde 40 daha hızla ve manevra yapmadan direk iskeleye yanaşabildiğini, bunun da ciddi bir zaman tasarrufu sağladığını aktaran Şenol Morgül, şunları söyledi:

SESSİZ VE ÇEVRECİ MOTORLAR KULLANILACAK…

“Şimdi inme ve binme süreleriyle ciddi bir zaman kazanıyoruz. Bu yeni nesil gemilerle Üsküdar-Beşiktaş arası yolculuk 3,5 dakikaya inecek. İstanbul silüetine uygun şekilde tasarlanan ve modern hatlara sahip gemilerde, daha sessiz ve emisyon oranı düşük çevreci motorlar kullanılacak. Vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyoruz. Gemilerimizin iç mekanı oldukça ferah olacak, bu sayede yolcularımız gemi içinde bile güvertede oturuyormuş hissi ile seyir yapabilecek. İstanbullular daha güzel bir seyahat gerçekleştirecek. Panoramik bir görüntü hizmeti veriyor. Yolcularımız İstanbul’u, Boğaz’ı istedikleri bir şekilde seyredebilecek.

GÜNDE  60 BİN, YILDA 20 MİLYON YOLCU…

Gemiye iniş ve binişi kolaylaştırmak için özel tasarlanan platformla engelliler de gemiye rahatlıkla binebilecek. Gemi, bisiklet yolcuları için de uygun olacak. Daha güvenli bir yolculuk için gemilerimiz, 25 kamera ile kesintisiz bir şekilde takip altında. Yeni nesil gemilerimizi yurt dışında da özel testlere tabii tuttuk. 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden de destek aldık. Yeni gemimiz ayrıca 2016 Transist Ödülü’ne de layık görüldü. Günde 250 bin İstanbullunun deniz yolculuğunu tercih ediyor. Üsküdar, Beşiktaş, Eminönü, Bebek ve Yalova iskelelerinden günlük olarak ortalama 60 bin, yıllık ise 20 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyoruz.”

İlgili Haberler