İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kısıtlama Hizmetleri

yazar Melisa Karadeniz

İBB, sokağa çıkma yasağının uygulanacağı hafta sonu, 20 bin personeliyle İstanbul’a hizmet vermeyi sürdürecek. Otobüs, metro ve vapurlar, görevliler ve sağlık personeli için hizmet vermeye devam ederken, şehir genelindeki bakım işleri ve projelerin de sürdürüleceği açıklandı.

Hızır Acil, itfaiye, zabıta ile 153 Çağrı Merkezi de hizmet vermeye devam edecek. İSKİ, cadde ve meydanların boş olduğu bu günlerde, önemli yatırımları tamamlamak için çalışma başlatacak ve şehir genelinde bozuk yollar asfaltlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Koronavirüs tedbirleri kapsamında 5 Aralık Cumartesi ve 6 Aralık Pazar günü uygulanacak sokağa çıkma yasağında birçok hizmetiyle İstanbulluların yanında olacak. Hafta sonu, her bir gün 20 bin personeliyle İstanbul’a hizmet vermeyi sürdürecek olan İBB, sağlık çalışanları ve zorunlu hizmet gören vatandaşlara yönelik olarak toplu ulaşımda seferlere devam edecek.

TOPLU ULAŞIM ÇALIŞACAK

İETT; hafta sonunda toplam 3 bin 200 araçla 28 bin sefer düzenleyecek. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde İETT’ye bağlı tüm toplu taşıma araçları kendi hatlarında hizmet vermeye devam edecek.

 Her bir hatta mümkün olan en az sefer aralığı ile çalışılacağını duyuran İBB, hastane bölgelerine ek seferler düzenleneceğini bildirdi. Cumartesi ve Pazar günlerinin her birinde bin 600 araç ile 14 bin sefer yapacak.

Metrobüs hattında kısıtlama boyunca sabah 06.00 ile 22.00 arasında 34G hattında 3 dakikada 1,34BZ hattında 10 dakikada bir sefer düzenlenecek. Saat 22.00 ile 06.00 arasında ise 10 dakikada 1 sefer düzenlenecek. Ayrıca hatta yedek araçlar bekletilerek anlık yoğunluklara müdahale edilecek. Hafta sonu, toplam 4.096 personelle hizmet verilecek.Raylı sistemler, 06.00-24.00 saatleri arasında 15 dk. sefer sıklığı ile çalışacak ve 1.468 personel görev alacak.

HANGİ HATLAR SEFER YAPACAK

Hafta sonu sefer yapılacak hatlar şunlar: M1A Yenikapı-Ataköy/Şirinevler, M1B Yenikapı-Kirazlı, M2 Yenikapı-Hacıosman, M3 Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir, M4 Kadıköy-Kartal, M5 Üsküdar-Çekmeköy, M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey, T1 Kabataş-Bağcılar, T4 Topkapı-Mescid-i Selam.

ŞEHİR HATLARI vapurları, uzun ve kısa Boğaz turları dışında, İstinye-Çubuklu arabalı vapur hattı dahil olmak üzere tüm seferleri sürdürecek. Toplam 14 hatta, 909 sefer gerçekleştirecek. 63 gemiyle Cumartesi günü 41, Pazar günü 35 iskelede ve toplam 737 personelle deniz ulaşımı ihtiyacı karşılanmaya devam edecek.

SAĞLIK VE CENAZE HİZMETLERİ AKSAMAYACAK

İBB Sağlık Daire Başkanlığı; 453 personelle hasta sevk ve refakat, araç sevk ve lojistik, darülaceze, evsiz vatandaşlara hizmet ile Tuzla Bahar Sitesi yönetimini sürdürecek. Cenaze hizmetlerinde 2060 personel ve din görevlisi yer alırken, 332 araç kullanılacak.

İSKİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERİYOR

İBB’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü; su arıtma ve atık su istasyonları ile tesislerin güvenliği ve devam eden yatırımlar için 6.241 personelle kısıtlama günlerinde su sıkıntısı yaşanmaması için çalışacak.

İSKİ Genel Müdürlüğü, sokağa çıkma yasağında meydanların boş olmasından yararlanarak, İstanbul genelinde atık su, yağmur suyu, dere ıslahı ve içme suyu konularında 51 farklı noktada çalışma yapacağını duyurdu.

TEMİZLİK VE ATIK ÇALIŞMALARI SÜRECEK

Sokağa çıkma kısıtlamasında İstanbul genelindeki ana yollar, meydanlar, Marmaray ve metro giriş çıkışları, üst geçit – altgeçitler, otobüs peron/durakları, Bayrampaşa ve Ataşehir Hal, gasilhaneler, hastaneler, çeşitli kamu ve kuruluşları olmak üzere halkın toplu kullanım alanlarında mekanik yıkama, mekanik süpürme ve elle süpürme çalışmaları yapacak. 

BOZUK YOLLAR ASFALTLANIYOR

İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Bakanlığı, hafta sonu şehir genelinde yol bakımı, asfaltlama, altyapı ve kaldırım düzenleme çalışmalarını yürüteceğini ve iki günde İstanbul’a toplam 8 bin ton asfalt döküleceğini bildirdi.

ACİL YARDIM VE DESTEK HİZMETLERİ AKSAMAYACAK

İtfaiye Daire Başkalığı, Zabıta Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı kısıtlama günlerinde çalışmalarına ve desteklerine devam edecek.

Kısıtlama süresince görev başında olacak iştiraklerden bazıları şunlar:

İSTABUL ULAŞIM, toplam 107 hatta otobüs (erguvan) seferleri düzenleyerek İETT’ye destek verecek.

HALK EKMEK, 2 günlük sokağa çıkma yasağının 1. günü İstanbul Halk Ekmek olarak 3 fabrika 520 büfe ve 1406 görevli personel ile tam kapasitede çalışmaya devam edecek. 6 Aralık Pazar günü ekmek üretimi yapılmayacak ve büfeler kapalı olacak.

İGDAŞ, 7/24 Acil Müdahale, çağrı merkezi ve lojistik (Ulaşım, temizlik, yemek vs) alanlarında, 48 saat boyunca vardiyalı olarak toplam 2.578 personelle hizmet vermeye devam edecek. 7/24 Acil Müdahale ekipleri doğalgaz kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılacak.

BELTUR, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarına hizmet vermek amacıyla 40 hastanede 350 personel ile hizmet vermeye devam edecek.

HAMİDİYE-GÜVEN SU, Üretim ve sevkiyatlar plana uygun olarak devam edecek. 191 bayi, 628 araç ve 820 personel ile çalışmalar sürdürülecek.

İSPARK, bazı açık, katlı ve zemin altı otoparklar, Alibeyköy Cep Otogarı, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, İstinye ve Tarabya Marina, Bayrampaşa Sebze-Meyve Hali ve Kozyatağı Sebze-Meyve Hali olmak üzere, toplamda 567 personel görevli olacak.

İlgili Haberler