İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Randevu İstanbul 20. yaşını kutladı

yazar Reha Kadak

TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, Soho House İstanbul’da gerçekleşen muhteşem bir ödül töreniyle sinemaseverleri bir araya getirdi. Gecede Bülent Eczacıbaşı, Doğan Hızlan ve Necip Sarıcı’ya Onur Ödülleri sunuldu.

Sinemaseverlerin bu yılki son ‘randevu’su, unutulmaz bir gecede 20. yaşını kutladı. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, Soho House İstanbul’daki törende duygu dolu anlara sahne oldu. Bu yılki geleneksel Onur Ödülü’nün sahibi, sinemamızın değerli yapımcı ve yönetmeni Necip Sarıcı, ödülünü Mustafa Kemal Atatürk’e armağan etti.

Randevu Istanbul

HER YAŞTAN İNSANA SİNEMAYI SEVDİRMEK İÇİN…

Genç oyuncu Ceren Benderlioğlu’nun sunuculuğunu üstlendiği gecede konukları ilk selamlayan, TÜRSAK Vakfı Başkanı ve yönetmen Fehmi Yaşar oldu. Yaşar; gençlere, çocuklara, kısacası her yaştan insana sinemayı sevdirmeye yönelik etkinliklerinin olduğunu dile getirirken, atak yapmaya çalışan sinemayı daha çok kişiye ulaştırmaya çalıştıklarını da dile getirdi.

KÜLTÜREL ANLAMDA ÖNEMLİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYOR…

Fehmi Yaşar’dan sonra sahneye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuz Kanat ise, binlerce yıllık tarihi ilikişkiler bulunan iki ülke Türkiye ve Çin’i bir araya getiren bu güzel etkinlikte bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kanat, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarihi süreçte yaşanan ilişkiler, her iki milletin kültürü üzerinden çok derin izler bırakmış. Bu izler, gerek Türklerin gerekse Çinlilerin kültür hayatının her alanına yansımıştır. Bugün düzenlenen ve Çin sineması ile ülkemiz seyircisini buluşturan Randevu İstanbul, önemli bir görevi üstleniyor ve bu ilişkilerin geliştirilmesi için zemin hazırlıyor. Bu yıl 20.’si düzenlenen ve her sene kültürel alanda önemli bir görevi yerine getiren TÜRSAK Vakfı’na da ayrıca teşekkür ediyorum.”

İLETİŞİM YOLUYLA DOSTLUKLAR DERİNLEŞTİRİLECEK…

Daha sonra sahneye gelen Çin Başkonsolosu Qian Bo, festivalde Çinli ve Türk sinema mensupları arasındaki iletişim ve işbirliğini güçlendirmek adına destek sağlayan TÜRSAK Vakfı’na teşekkür etti. Bo ayrıca, ülkeler arasındaki sağlam ilişkilerin hakları arasındaki karşılıklı anlayıştan kaynaklandığının ve yakınlığa dayandığının altını çizerken; Randevu İstanbul Film Festivali kapsamındaki Çin Filmleri Haftası’nın iki ülkenin sinema sektöründeki işbirliği için yeni bir sayfa açacağına ve diyalog, iletişim yoluyla halkların birbirini daha yakın tanıması, dostluklarını derinleştirmesi ve karşılıklı anlayış zenginleştirilmesi yaratacağını ifade etti.

ÖDÜLÜ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E ADADI…

Konuşmaların ardından ödüllerin dağıtılmasına geçilirken, 20. Randevu İstanbul’un bu yılki geleneksel Onur Ödülü’nün sahibi, sinemamızın değerli yapımcı ve yönetmeni Necip Sarıcı’nın sözleri salonda bulunanlara duygu dolu anlar yaşattı. Ayakta uzun uzun alkışlanan Sarıcı, ödülün oldukça ayrıcalıklı olduğunu ifade ederek; “Birkaç cümle söyleyeceğim, bu ödülümü de o cümlelerin sahibine adayacağım. ‘Sinemaya gereken önemi vermeliyiz.’ Bu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sinemayla ilgili son cümlesidir. Cumhuriyetimizin kurucusu, en büyük insan, dünya tarihine çok nadir gelmiş Atatürk’e ödülümü büyük şerefle adıyorum” şeklinde konuştu.

KÜLTÜRE VE SANATA YÜKSEK KATKI ÖDÜLLERİ…

Ödül töreni daha sonra TÜRSAK Vakfı’nın kültüre ve sanata katkılarıyla fark yaratan isimleri onurlandırmak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği TÜRSAK Kültüre ve Sanata Yüksek Katkı Ödülü’nün sahiplerine takdim edilmesiyle devam etti. Gecede kültür ve sanata destekleri, katkıları ve varlıklarıyla kültür hayatımızda değişim yaratan, kültürün ve sanatın gelişmesi, yaygınlaşması, geniş kitlelerle buluşarak toplumsal hayatımıza nüfuz etmesinde büyük katkıları bulunan Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşıve gazeteci-yazar Doğan Hızlan’a ödül verildi.

İlgili Haberler