İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Stresin Çaresi Onlar!

yazar Kadir Toprakkaya

Yaşam koşulları giderek sertleşiyor, şehir ve iş hayatı, her geçen gün biraz daha stresli hale geliyor. Hayat artık son derece ciddi ve gerilim dolu bir mücadele alanı. Her an her yerde yaşadığımız büyük stres ise, kalp problemlerinden kilo düzensizliğine, ilişki sorunlarından kansere dek pek çok kötü sonuç doğurabiliyor. Bu ağır stresin her geçen gün daha ağır hale geldiğini belirten uzmanlar, çözümün ise bir hayli basit olduğunu ifade ediyorlar: hayvanlarla dostluk kurmak.

 

Sevmeyi ve Dostluğu Hatırlatıyor

Psikoloji uzmanları, iş ve şehir yaşantısında son derece sert koşullarla mücadele etmek zorunda kalan günümüz insanının sevmeyi, sevilmeyi ve iç huzuru unutmaya başladığını, gündelik yaşamda hissettiği stres, güvensizlik ve mücadele duygusunun özel hayatı da etkilediğini öne sürüyorlar. Yapılan araştırmalara göre, insanlar arası ilişkiler her geçen gün biraz daha zayıflarken, sevgisizlik ve güvensizlik, modern çağın en ciddi sorunları arasında yer alıyor. Hayvanlarla kurulan dostluklar ise, bu konularda yaşanan sorunların hafiflemesine, sevginin ve dostluğun hatırlanmasına yardımcı oluyor. Hayvan sahiplenmek ve bakımını üstlenmek, hem doğal bir terapi görevi görüyor, hem de üzerimizdeki negatif enerjiyi atıp rahatlamamıza olanak tanıyor.


Hayvanlar Sokağa Atılmamalı

Uzmanlar, hayvan sahiplenmenin kişinin psikolojisinde çok ciddi düzelmeler sağladığını belirtse de, önemli uyarılarda bulunmaktan da geri durmuyorlar. Bir hevesle alınan ancak sorumluluğu nedeniyle bir süre sonra vazgeçilen hayvanların ağırlıklı olarak sokağa bırakıldığını, bu durumun da hayvan üzerinde yıkıcı etkisi olduğunu belirten psikologlar, sahiplenmeden önce her türlü sorumluluğun iyice araştırılması gerektiğini ifade ediyorlar. Uzmanlar ayrıca, pet shop gibi ticari işletmelerden hayvan edinmektense barınaklarda ya da çeşitli sosyal kurumlarda yeni sahiplerini bekleyen hayvanların tercih edilmesinin daha etik ve faydalı olduğunun altını çiziyorlar.

İlgili Haberler