İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Galatasaray Üniversitesi Matematik Festivali Başlıyor

yazar Kadir Toprakkaya

Galatasaray Üniversitesi ilk kez Matematik Festivali düzenleyecek, matematik tutkunları Galatasaray Üniversitesi’nde bir araya gelecek.

Galatasaray Üniversitesi, 4-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında 1. İstanbul Matematik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festival komitesi, matematiği ders olarak değil bilim olarak öğrenmek ve paylaşmak isteyen her yaştan matematik sevdalısını festivale davet ediyor.

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul’da ilk defa gerçekleştirilecek olan 1. İstanbul Matematik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festival, 4-5 Mayıs 2019 tarihlerinde 10.00 – 16.00 saatleri arasında Galatasaray Üniversitesi Ortaköy yerleşkesinde matematikseverleri bir araya getirecek.  Bu etkinlikte, diğer matematik buluşmalarının aksine, bir festival alanında olduğu gibi açık bir alanda standlar kurulacak ve bu standlarda çeşitli matematik etkinlikleri düzenlenecek.

Matematik Festivali

Öğretim üyeleri, yüksek lisans, lisans ve lise öğrencilerinden oluşan gönüllü bir ekiple hayata geçirilen 1. İstanbul Matematik Festivali kapsamında, ilk gün 10.00-11.00 saatleri arasında, Aydın Doğan salonunda Cuernavaca Üniversitesi’nden Meksikalı matematikçi José Luis Cisneros-Molina, katılımcıları kucaklayan bir açılış konuşması yapacak.

Her yaşa ve toplumun her kesimine açık ve ücretsiz olan bu festivalde katılımcılar, matematiğin somut yüzüne birebir dokunarak ve onu ellerine alıp inceleyerek deneyimleyebilecekler.

Matematik Festivali
DOLU DOLU FESTİVAL PROGRAMI…

Festivalde, matematiğin her gün farkında olmadan faydalanılan kullanım alanları ve matematikçilerin günümüzdeki uğraşlarına dair pek çok keşfedilecek konu var. 14 farklı standda düzenlenecek aktiviteler ile, Hanoi Kuleleri’nden kriptolojiye, kombinatorik oyunlardan topolojiye, simetri teorisinden matematik sorularını anında çözen köpükten baloncuklara kadar geniş bir yelpaze sunuluyor.

Standlardaki aktiviteler her katılımcının kolayca anlayabileceği bir problem ile başlayacak ve katılımcılardan bu problemler hakkında fikir yürütmeleri, çeşitli yaklaşımlar önermeleri ve olası çözümlere dair tahminlerde bulunmaları beklenecek. Etkinlikte, tüm matematik süreçlerinde olduğu gibi hemen cevaplanması gereken sorular yerine, merak edilip incelenip kısmi bilgiler toplanarak ilerleyen süreçlere yer verilecek. Standlardaki aktivitelerin yanı sıra, festivalde iki sergi de açılacak. 2017 yılında vefat eden Fields madalyalı ilk kadın matematikçi olan İranlı Maryam Mirzakhani’yi anmak için geçen sene Brezilya’da yapılan Uluslararası Matematik Kongresi’nde de sergilenen “Remember Maryam Mirzakhani” sergisi festival alanına giden yolda katılımcıları bekliyor olacak. Bununla birlikte, gündelik nesnelere karşılık gelen cebirsel denklemlerin yer aldığı IMAGINARY sergisi katılımcılarla buluşacak.

Festival komitesi tarafından seçilen matematik içerikli film, video ve belgeseller de etkinlikler esnasında bir salonda gösteriliyor olacak. Arzu eden katılımcılar film gösterimlerine de katılabilecek.

İlgili Haberler