İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Güzelliklerimizi yeniden keşfediyoruz

yazar Kadir Toprakkaya

Türkiye olarak turizmde sıkıntılı günler yaşıyor olmamız, başta turizmciler olmak üzere değerlerimizi ve güzelliklerimizi yeniden keşfetmeye yöneltti. Haber İstanbul olarak bu çalışmalardan birine biz de katıldık. Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün TÜRSAB Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Üyeleri’ne gönderdiği davet ile başlayan gezi öylesine verimliydi ki, yıllardır sahip olduğumuz güzelliklerimizi adeta yeniden keşfettik.

BARTIN, ULUS, AMASRA…

TÜRSAB Asya Bölgesel Yürütme Kurulu, Bartın Valiliği’nin bilgilendirme gezisi için 34 seyahat acentesi temsilcisi ve 6 gazeteciden oluşan  40 kişilik bir grup oluşturdu. 31 Mart-2 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleşen gezi Bartın merkez, Ulus ve Amasra ilçelerini kapsıyordu. Buralarda incelemelerde bulunan turizmciler, gördükleri güzellikler karşısında hayli şaşırdı. Şaşkınlıkları biraz da bölgenin bugüne kadar ön plana çıkmamış olmasından kaynaklandı.

ÜÇ BİN YILLIK TARİHİ GEÇMİŞE SAHİP…

Turizmcilerin gezisine Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ev sahipliği yaptı. Bartın’ın üç bin yıllık tarihi geçmişe sahip, kültürlerin ve medeniyetlerin kaynaştığı bir bölge olduğu bilgisini paylaşan Dursun; kentin Batı Karadeniz bölgesinin en büyük plajlarına sahip olduğunu, 59 kilometre sahil şeridi ve 15 kilometre kumsala sahip olmasıyla büyük önem taşıdığını ifade etti. Küre Dağları Milli Parkı’nın yüzde 52’sinin Bartın sınırları içerisinde yer aldığı aktaran Fuat Dursun; “Küre Dağları, 129 kuş ve 40 memeli hayvanı bünyesinde barındırır. Ayrıca, bu dağlarda bin 60 bitki türü vardır. Bunlardan 30 veya 40’ı dünyada ender görülen bitki türleridir” diyerek, bölgenin coğrafi önemine dikkat çekti.

BU GÜZELLİKLERİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ…

Bartın’ın  doğası, denizi ve tarihiyle bütün güzellikleri bünyesinde barındırdığına değinen Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun; “Siz turizmciler vasıtasıyla bu güzellikleri paylaşmak istiyoruz. İnşallah bu beraberliğimiz uzun süre devam eder ve sizler buraya birçok insanı gönderirsiniz, bu güzelliklerden inşallah onlar da faydalanır. Bartın’ın bir özelliği de Ankara’nın denizi olmasıdır. Ankara’ya en yakın yerdir, buraya gelen otobüslerin büyük kısmı Ankara’dan gelmektedir. Balık ve Amasra salatasının olağanüstü lezzeti, konukların buraya gelmesinin bir başka nedeni olarak dile getirilmektedir” şeklinde konuştu.

UMUT VAAT EDEN TURİZM POTANSİYELİ…

TÜRSAB Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Bilir ise, aldıkları bu davet için ilgilere teşekkürlerini ilettikten sonra Bartın’ın farklı yüzünü ve farklı yörelerini görebilme, yaşayabilme fırsatı bulduklarını söyleyerek; “Bu info gezisi ile bölgenin umut vaat eden turizm potansiyeli olduğunu görmüş olmaktan dolayı çok memnun olduk. Bence bu gezinin en büyük ve önemli kazancı bu olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI KATILMADI…

Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu bilgilendirme gezisi son derece başarılıydı. Hatta katılımcılara çok da iyi ev sahipliği yapıldı. Ancak grup içinden bazıları; “34 turizmci ve turizm basınından 6 gazetecinin bulunduğu bir gruba verilen yemekte Bartın Valisi ile Bartın Belediye Başkanı’nın da bulunması, turizmcilerin fikirlerini alması gerekirdi” mesajı verdi.

Ulus

ULUS BELEDİYESİ’NE TAM NOT…

Gezinin ikinci gününde Bartın’ın üç ilçesinden biri olan Ulus’a giden turizmciler, burada harika denebilecek güzelliklere tanık  oldu. Yeşilin her tonunun hakim olduğu ilçede tarihi Ulus evlerinin korunmuş olması, Cumhuriyet’in ilk doktorlarından Sami Ulus’un evinin sıfır maliyet ile Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüş olması, her türlü takdiri hak ediyordu.

BELEDİYE BAHÇESİNDE ÖĞLE YEMEĞİ…

Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, ziyaretçilere belediye bahçesinde yerel lezzetlerden oluşan bir öğle yemeği verdi. Ulus Kaymakamı Recep Hasar’ın da katıldığı yemekte ilçenin özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Sözlerine “Turizme büyük önem veriyoruz” diyerek başlayan Başkanı Uzun; “Bakir bir bölgeyiz ve Küre Dağları gibi bir değerimiz var. Bunun için turizmden beklentilerimiz var. Turizm için burada bir otelimiz vardı, bizden önce başlanmış ama bitirilememiş. Biz göreve gelince Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle bir proje başlattık. Bu yıl projemizdeki çalışmalarımız tamamlanıyor. Otelimiz bittiğinde turizme hizmet edecek bir otel olacak. Bunun yanında ilçemize bir Etnografya Müzesi de kazandırdık. Ben ilçe belediye başkanı olarak da ilçemizin alt yapı ve üst yapı çalışmalarındaki sorunları çözdüm. Daha devam eden çalışmalarımız var. Yaptığımız çalışmalarla ilçemizi cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

TÜRSAB Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Bilir, gezi süresince gruba eşlik ederek mükemmel bir ev sahipliği sergileyen Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun’a, TÜRSAB ASYA BYK olarak gezi anısına bir plaket verdi…

İNŞALLAH BÖLGEMİZE TURLAR BAŞLATIRSINIZ…

Ulus Çayı’ndaki rekreasyon çalışmalarının da sürmekte olduğunu sözlerine ekleyen Uzun; “Orada da güzel bir alan oluşturuyoruz, bu yıl içerisinde bitecek. Bunun yanında ilçemizde doğa yürüyüşleri yapıyoruz. Yazın her hafta bunu gerçekleştiriyoruz. İnşallah sizlerin dikkatinizi de çekeriz ve Ulus bölgemize turlar başlatırsınız. İlçe olarak turizme büyük önem veriyoruz ve arkadaşlarımızla bunun için emek harcıyoruz. Bu emeklerimiz inşallah karşılığını bulur” diyerek sözlerini tamamladı.

Geziye, Bartın’ın ünlü otellerinden Grand Astra Oteli ev sahipliği yaptı. Son gün akşamında katılımcılara akşam yemeği veren otelin sahipleri Aldatmaz Ailesi; “Burada turizmcileri konuk etmekten dolayı büyük mutluluk duyduk. Destinasyonlarınız arasında Bartın’ın yer alacak olmasını, başta Bartınlı bir aile ve turizmci olarak büyük memnuniyetle karşılıyoruz” mesajı verdi. Ali Bilir, Fuat Dursun, Gülin Aldatmaz, Ayşegül Yaylı, Selin Aldatmaz, Onur Aldatmaz ve Ersoy Oğuz…

ULUS’TA BİR ÇALIŞTAY YAPACAĞIZ…

Ulus Kaymakamı Recep Hasar ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Göreve geldiğimizde başta belediyemiz olmak üzere, diğer kurumlarımızla Ulus’ta turizm alanında ne yapabiliriz konusunda görüşmeler yaptık. Hala da bu konuda emek sarf ediyoruz. Buralar bakir ve el değmemiş bir güzelliğe sahiptir. Ulus’un ekonomisine katma değer oluşturacak bir süreci başlatmak istiyoruz. Bu konuda Ulus’ta bir envanter çalışması yapılmış. Ulus’ta bulunan mağaralardan şelaleye kadar, tarihsel sürecinden itibaren nelerin yapıldığı bir bir ortaya serilmiş. Bunlar için ayrıca bir kitapçık çalışması yapacağız. Bunu da siz değerli turizm acentelerimize göndereceğiz. Ulus, Safranbolu ile Bartın arasında bir ilçe. Bartın’a 35 kilometre mesafede. Bizim amacımız, Safranbolu’ya ya da Amasra’ya turizm organizasyonları yapıldığı zaman buraya da gelinmesini sağlamaktır. Gerek özel sektör olarak, gerekse de devlet olarak bir seferberlik yapalım. Bu noktada elimizden gelen desteği sağlayalım. Burada da belli bir potansiyel oluşturmak suretiyle buradaki imkanları harekete geçirelim istiyoruz. Sayın Valimiz de bu konuda iradelidir. Ulus’ta bir çalıştay yapmak istediğimizi belirttik, Başkanımız otelini bitirince bir çalıştay yapacağız. Bu çalıştaya sizleri de davet edeceğiz. Sizlerin bizlere nasıl bir katkı sağlayabileceğinizi, önerilerinizi dinleyeceğiz. Belediye ve Kaymakamlık olarak bu işin getirisini alacak kurumlar değiliz. Burada kazançlı olacak olanlar Ulus esnafı, halk, turistler ve organizatörlerdir.”

LALA LALA, ÇEŞM-İ CİHAN BU MU OLA!..

Üçüncü ve son durağımız, gezinin ilk günü öğle yemeği için uğradığımız Amasra oldu. Fatih Sultan Mehmet’in, şehri tepeden görünce Lalası Akşemseddin’e dönüp “Lala Lala, çeşm-i cihan bu mu ola!” diyerek hayranlığını dile getirdiği Amasra’ya hayran kalmamak elde değildi. Ancak Cihan Padişahı’nın “dünyanın göz bebeği” olarak nitelendirdiği Amasra’daki çirkin yapılaşma karşısında hayal kırıklığı da yaşadık. Öyle ki, UNESCO listesine girmeye aday olmuş Amasra Kalesi’nin üstünde gecekondular bile vardı. Ama böylesine muhteşem güzellik karşısında çirkinliklerin perdelenebildiğine de burada tanık olduk. Gezimizin ilk gününde Işık Altın Oteli’nin ev sahipliği yaptığı öğle yemeğinde şehri otelin sekinzci katından seyretmiştik; son gününde ise bölgenin en ünlü balık mekanın Mustafa Amca’da, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüz Erol’un konuğu olduk. Belediye Başkan Vekili Recep Işık, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ve Müdür Yardımcısı Ayşegül Yaylı  de bizlere eşlik etti.

    

İlgili Haberler