İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İBB’den genç satranç oyuncusuna tam destek

yazar Reha Kadak

Erken yaşta başladığı satranç kariyerine sayısız başarılar sığdıran Işık Can, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle katıldığı Zadar Open Satranç Turnuvası’dan da zaferle döndü.

Henüz 12 yaşında olan Can, kendisinden yaş ve tecrübe olarak oldukça ileride olan ustalarını yenerek, uluslararası satranç camiasında usta olma yolunda önemli bir sonuç elde etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hırvatistan’da düzenlenen Zadar Open Satranç Turnuvası’na katılan Işık Can, dünyaca ünlü ve kendisinden yaşça büyük ustaları geride bıraktı.

Satranç

BÜYÜK USTALARI TEK TEK YENDİ…

Genç oyuncu, 28. sırada başladığı Zadar Open Turnuvası’nı 55 ELO kazancıyla 11. sırada ve 2400 altı kategoride ikinci olarak tamamladı. Turnuvanın başında kendisinden çok büyük ve puan olarak yüksek oyuncuları yenmesi, hem turnuvada hem de satranç camiasında dikkat çekti. Turnuvanın bir numaralı oyuncusu Hırvat Grand Master, yani büyük usta Ante Birkiç’i ilk turda, turnuvanın ve Belçika’nın üç numaralı oyuncusu GM Vadim Malakhatko’yu ikinci turda yendi. Can, daha sonra üçüncü turda Macar, altıncı turda Hırvat ve dokuzuncu turda Çek uluslararası ustalara karşı çıktığı müsabakaları da kazandı.

AVRUPA BİRİNCİSİ, DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ…

Işık Can, turnuvada çıktığı dokuz maçta 5.5 puan ve 2.565 performans puanı elde ederek, uluslararası usta olma yolunda ilk normunu kazanmış oldu. FM Işık Can, bu turnuvadan elde ettiği puanlarla (55 Elo kazancı) Türkiye’de 16 yaş altında ilk sırada, Avrupa’da 12 yaş altında ilk sırada ve Dünya’da da 3. sırada yer almış oldu. Işık Can, 2013 dünya yaş gruplarında elde ettiği başarıdan dolayı CM (Canditate Master) unvanı aldı, 2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün desteğiyle katıldığı Silverlake Turnuvası’nda 2300 ELO barajını aşarak, FM (FIDE master) unvanına en erken ulaşan Türk sporcu oldu. 2005 yılı İstanbul doğumlu olan Işık Can, satranca ilkokul birinci sınıfta başladı. Katıldığı ilk turnuvada derece alarak başlayan Can, aynı zamanda profesyonel milli takım altyapı sporcusu. Şu anda eğitimine devam eden ve Türkiye Satranç Federasyonu milli takım altyapı kamplarında eğitimini sürdüren Işık Can, yedinci sınıf öğrencisi.

Satranç

ULUSLARARASI BAŞARILAR…

Avrupa Okullar Bireysel Satranç Şampiyonası’nda farklı yıllarda 7 yaş üçüncüsü ve 9 yaş şampiyonu, 2016 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 11 yaş şampiyonu, 2012 Romanya Dünya Okullar Bireysel Satranç Şampiyonası 7 yaş şampiyonu, 2013 Yunanistan Dünya Okullar Bireysel Satranç Şampiyonası 8 yaş şampiyonu, 2013 BAE Al Ain Dünya Yaş grupları Satranç Şampiyonası 8 yaş ikincisi, 2014 Brezilya Dünya Okullar Bireysel Satranç Şampiyonası 9 yaş ikincisi

ULUSAL BAŞARILAR…

İstanbul 8, 9, 10, 11 yaş şampiyonlukları, 2012 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 7 yaş ikincisi; 8, 9, 10, 11 yaş şampiyonu.

İlgili Haberler