İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İBB, İstanbul’da Tasarım Merkezi kuruyor

yazar Deniz İhsan Taşdelen

İstanbul Beşiktaş’ta düzenlenen konferansa İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ile İBB bürokratları, yerli ve yabancı mimari ve tasarım uzmanları katıldı. Konferansın açılışında konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, UNESCO tarafından Tasarım Şehri seçilen şehirde İstanbul Tasarım Merkezi ve Usta Tasarımcı Programı oluşturacaklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 vizyonu ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatı çerçevesinde geleceğin şehrini tasarlamak için çalıştıklarını söyledi.

SEKRETER HAYRİ BARAÇLI: “KAPSAMLI BİR ENVANTER OLUŞTURULACAK”

Kurulacak İstanbul Tasarım Merkezi’nde teknolojik altyapı sağlanarak genç tasarımcıların teşvik edileceğini ifade eden ve “Uluslararası iş birliklerinin ve deneyim paylaşımlarının yapıldığı bir bilim merkezi olacak. Usta Tasarımcı Programı çerçevesinde geleneksel zanaatlarla uğraşan ustaları ve küçük üreticileri tasarımcılarla buluşturarak zanaatın tasarımla buluşması sağlanacak. Dokümantasyon Programı kapsamında ise çağdaş tasarım ve yaratıcı endüstriler konusunda sürekli güncellenen kapsamlı bir envanter oluşturulacak.” şeklinde konuşan Hayri Baraçlı, İstanbul’da büyük bir tasarım kütüphanesi, tasarım merkezi kurmak ve tasarım müzesi oluşturmak gayreti içinde olacaklarını da ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile tasarım – inovasyon lisesi ile ilkokullara yönelik tasarım ile ilgili nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda görüştüklerini vurguladı.

Tasarım Merkezi

GENÇLERE YÖNELİK PROJELER DESTEKLENECEK…

Tasarımı İstanbul’da bir kültür haline getirmek, bilim ve sanayi kapsamında daha çok değerlendirmek istediklerinin altını çizen Baraçlı, İstanbul’un çeşitli noktalarında tasarım merkezleri kurmayı planladıklarını dile getirdi. Düzenlenen konferansın tasarım konusunda ortak aklın oluşması ve İstanbulluları katılımcı bir şehir insanı olma noktasına getirilmesi adına çok önemli olduğunu vurgulayan Baraçlı, İBB olarak özellikle gençlere yönelik projeleri destekleyeceklerini ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışacaklarını kaydetti.

BEYİN FIRTINASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konferansta açılış konuşmalarının ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Deneyim Paylaşımı sunumları gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Ömer Turan tarafından İstanbul’daki tasarım uygulamaları hakkında bilgi verildi. Graz Tasarım Şehri Direktörü Eberhard Schrempf de Graz şehrindeki tasarım çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Konferansın sonraki bölümünde ise İstanbul’un tasarım şehri olarak sahip olduğu envanter ve iş birliği imkanlarıyla ilgili bir beyin fırtınası gerçekleştirildi.

İlgili Haberler