İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İBB Şehir Tiyatroları’nın Yeni Oyunu İblis

yazar Kadir Toprakkaya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Hüseyin Cavid’in yazdığı, Hilmi Zafer Şahin’in çevirdiği, Melahat Abbasova’nın çevirdiği ve yönettiği İblis adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor.

Oyun, 17 Nisan 2019 Çarşamba günü saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.

İblis
İBLİS OYUNUN KONUSU…

I. Dünya Savaşı’nın sonu yaklaşmakta, yerkürenin her yanı acı ve kanla biçimlenmekteydi. Özellikle de Ortadoğu coğrafyası ve hatta Bağdat yakınları. Yüzbinlerce insan topraklarından koparılmış, düşleri ve umutları savrulmuş, yaşamlarını kaybetmişti. Yarından tek beklenti yok ederek var olmaktı… İnsanın ürettiği felsefi birikimler, dünya görüşleri, inançlar, bu yok oluşun önünü kesemiyor, hatta insanın insana yaptığı kötülüğün çıkış noktası oluyordu. Dağılmakta olan Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllardır birlikte yaşadığı halkların ihanetine uğramış, askerler, aydınlar, coğrafyanın giderek kaybedeni haline gelen halk, olan-bitenin hesabını sormakta kararlıydı. Bir başka deyişle, koşulların zorlamasıyla insanın içindeki ‘’İblis’’ bir kez daha dışarı çıkmakta, tüm insani değerleri yok etmekteydi. Ancak bir şey unutulmuştu;  kin, hırs, nefret her yanı sarsa da, insanın içini titreten aşk, tüm bunlara karşın kendine yol bulurdu…

İblis
OYUNUN YÖNETMENİ MELAHAT ABBASOVA ANLATIYOR…

“Azerbaycan’ın en önemli şairlerinden biri olan Hüseyin Cavid’in şaheseri hesap olunan “İblis” oyunu I. Dünya Savaşı’nda yazılmasına rağmen hala güncelliğini koruyor. ‘’İblis” oyununda baş veren olaylar Bağdat civarında cereyan ediyor. Bu oyunu seçmemin en başlıca nedeni bugün Ortadoğu’da yaşanan olayların, savaşların, dökülen kanların, acımasızlığın hala da devam etmesidir. İblisin adım attığı her yerde kan, savaş, kötülük, huzursuzluk var. Cavid’in İblis’i insan metaforunu, onun iç dünyasını ifade ediyor. Bu oyundaki İblis Faust’tan farklı olarak insana daha yakındır, insancıldır.”

Müziğini Aygün Samedzade’nin, dramaturgisini Hilmi Zafer Şahin’in, sahne tasarımını Mehmet Emin Kaplan’ın, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz Bayraşlı’nın, ışık tasarımını Murat Özdemir’in, efekt tasarımını Kadir Arlı’nın yaptığı, fotoğraflarını Enes Altuğ Avşar’ın çektiği oyunda Aslı Akın Narcı, Ayşe Nurseli Tırışkan Akpınar, Çağatay Palabıyık, Elif Özcan, Emel Bertan, Emre Narcı, Erhan Özçelik, Erol Ayvaz, Hasip Tuz, İskender Bağcılar, Mazlum Kiper, Melisa Demirhan, Oğuzhan Oğuz, Ozan Akif Serman, Ömer Naci Boz, Rıdvan Çelebi, Samet Hafızoğlu, Samet Silme, Sefa Turan, Sinem Yoldaş, Şenay Bağ rol alıyor.

Oyun, 17-20 Nisan, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İblis

İlgili Haberler