İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul Boğazı’nda plak mezatı gerçekleştirilecek

yazar Kadir Toprakkaya

İstanbul’un kültür mozaiği olan Balat’ta bulunan ve her ay birbirinden renkli müzayedeler düzenleyen Teos Antik, Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Balat’ın renkli antikacısı, 28 Ekim Cumartesi günü sanatseverlerin katılımıyla İstanbul Boğazı’nda bir teknede plak mezatı gerçekleştirecek. 1970’ler ve 80’lerin yabancı müziklerinden Türk müzisyenlere ait az bulunur kayıtlara kadar birçok plağın yer alacağı müzayedede, pikaptan yükselen nostaljik tınılar Boğaz’da yankılanacak.

Medeniyetlerin başkenti İstanbul, bugüne kadar görülmeyen bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Antika denilince akla ilk gelenlerden biri olan Teos Antik, İstanbul Boğazı’nda bir plak mezatı gerçekleştirecek. Balat’ta birçok etkinliğe imza atan ve her hafta birbirinden renkli müzayedeler düzenleyen Teos Antik, bu sefer değişiklik yaparak İstanbul Boğazı’nda seyir eden bir teknede plaklarını görücüye çıkararak, plak tutkunlarına da keyifli bir gün yaşatacak. 28 Ekim Cumartesi günü saat 15.00’te Balat’tan hareket edecek teknede gerçekleşecek mezat, renkli görüntülere ev sahipliği yapacak. Ağırlıklı olarak 1970’ler ve 80’lerin yabancı müzisyenlerin yanı sıra Türk müzisyenlere ait az bulunur kayıtlar, eski taş plaklar ile Ajda Pekkan, Tanju Okan, Berkant, Zeki Müren, Safiye Ayla, Cem Karaca gibi isimlere dair tınılar Boğaz’da yankılanacak. Fiyatları 100 TL ile 7 bin TL arasında değişen plaklar, mezatta alıcıları ile buluşacak.

PLAK İKİNCİ BAHARINI YAŞIYOR…

Plağa ilginin yeniden arttığını vurgulayan Teos Antik’in kurucusu işadamı Mehmet Teoman Ünligil; “Yaşanan teknolojik gelişmelere rağmen, kasete, CD’ye ve dijital müzik platformlarına karşın, plaklar her dönemin yıldızı. 1980’li yılların sonunda yerini kasetlere, sonrasında ise CD ve dijital platformlara bırakan plaklar, hiçbir zaman tamamen yok olmadı. Bu durumun en önemli sebebi de tınılarının derinliği ve ses kalitesi. Plaklar, analog olarak kaydedilen sesi birebir verir. CD’de o netlikte bir ses duyamazsınız. Plakta çalan eserleri dinleyenler, adeta geçmişte bir keşife çıkıyor. Plak mezatlarına gençler de büyük ilgi gösteriyor. Bu çok güzel bir şey. Plak, günümüzde ikinci baharını yaşıyor” dedi.

plak mezatı

TASARIM PAZARI’NIN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK…

Eski İstanbul ruhunu yaşatmaya devam eden Balat’ta bulunan Teos Antik, düzenlediği ücretsiz atölye çalışmalarıyla gençlere ve kadınlara deri dokuma, takı tasarımı, kavanoz boyama gibi eğitimler de veriyor. Boğaz’daki plak mezatının yanı sıra aynı gün saat 11:00-19:00 arasında, Tasarım Pazarı’nın ikincisi eğitmenler eşliğinde gerçekleştirecek.

İlgili Haberler