İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul, dünya ülkeleri tarafından izleniyor

yazar Reha Kadak

İstanbul, İBB sayesinde 27 noktaya yerleştirilen 33 kamera ile dünyaya izlettiriliyor.

İBB Elektronik Sistemler Müdürlüğü İstanbul’da tarihi, turistik ve özel mekânları 4K (3840×2160 piksel görüntü kalitesine sahip) özellikli hareketli kameralar ile İnternet üzerinden canlı yayınlıyor. İstanbul’u merak eden herkesin herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmadan erişebildiği bu kameralar günün her saati kesintisiz hizmet veriyor.

ALMANYA İSTANBUL’U İZLEDİ

Tüm dünyanın erişebildiği İstanbul’un Turistik Kameralarına en çok Almanya’dan izleyici geldi. Almanya’dan 160 bin 710 kişi İstanbul’un 27 noktasına yerleştirilen kameralardan İstanbul’u izledi. Rusya (89 bin 309) ile Yunanistan’ın (84 bin 332) (2.ve 3.sırayı aylara göre) sık sık yer değiştirdiği izleme sıralamasında, Amerika Eylül ayında 3. oldu. Yılın ilk sekiz ayında İstanbul’u izleyen toplam Amerikalı sayısı da 49 bin 235 kişi olarak hesaplandı.

ANKARA İKİNCİ SIRADA

İstanbul’u İstanbullulardan sonra en çok izleyenler de Ankaralılar oldu. 150 bin 858 ziyaretçiyle Ankara’nın 2.sırada olduğu izleme grafiğinde, 95 bin 640 izleyiciyle İzmir 3.sırada yer aldı. Turistik Kameralara İstanbul’dan girenlerin sayısı da yılın ilk 8 ayında 1 milyon 17 bin kişi olarak tespit edildi.

EN ÇOK ANADOLU HİSARI İZLENDİ

Mevsim şartlarından bağımsız yılın her günü ve saati hizmet veren kameralardan en çok Anadoluhisarı’nın çektiği görüntüler izlendi. Yılın ilk 8 ayında 406 bin 717 izlenme ile ilk sırada olan Anadoluhisarı’nı 111 bin 128 izlenme ile Eminönü’ndeki kamera takip etti. 97 bin 557 izlenme oranıyla da Bağdat Caddesi’ndeki kamera 3.sırada yer aldı.

Yerleştirildikleri yerlerde daha önceden planlanan noktaları tarayan kameralar, gerektiğinde de uzaktan yönetilebiliyor ve bir arıza ihtimaline karşı teknik ekip 7/24 müdahale için hazır bekliyor. 2013 yılında faaliyete başlayan “Turistik Kameralar” İstanbul’un 27 noktasında 33 kamera ile hizmet veriyor. Sultanahmet, Eminönü, Saraçhane ve Eyüp’teki kameraları izleyenler aynı zamanda çevre seslerini de duyabiliyor.

İstanbul’un en işlek yerlerinden olan İstiklal Caddesi, Sultanahmet, Hidiv Kasrı, Beyazıt Kulesi, Saraçhane, Bağdat Caddesi gibi 6 yerde 2 adet kamera bulunuyorken, İstanbul’un diğer tarihi 21 yerinde de birer kamera hizmet veriyor.

İSTANBUL’DA 33 KAMERA NEREDE?

İstanbul’un 27 noktasında hizmet veren kameraların bulunduğu yerler şu şekilde sıralanıyor: Anadolu Hisarı, Bağdat Caddesi (2 Adet), Beyazıt Kulesi (2 Adet), Beyazıt Meydanı, Büyük Çamlıca, Dragos, Eminönü, Emirgan, Eyüp Sultan, Galata Kulesi, Hıdiv Kasrı (2 Adet), İstiklal Caddesi (2 Adet), Kadıköy, Kapalı Çarşı, Karaköy, Kız Kulesi, Küçük Çamlıca, Metrohan, Mısır Çarşısı, Miniatürk, Pierre Loti, Salacak, Saraçhane (2 Adet), Sepetçiler Kasrı, Sultanahmet (2 Adet), Taksim, Ulus Parkı.

TURİSTİK KAMERALARA NASIL ULAŞILIR?

Turistik Kameralara günün her saatinde ulaşmak mümkün. İnterneti olan bir cep telefonu veya bilgisayarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren web siteleri üzerinden ulaşılabilir.

İlgili Haberler