İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul Müzik Festivali 11 Haziran’da Başlıyor

yazar Kadir Toprakkaya

İstanbul Müzik Festivali, Barok müziğin devlerinden 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerine, cazdan Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İstanbul Müzik Festivali, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı temasıyla sahnelere taşıyor.

  1. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, 5 Şubat Salı sabahı Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya konuşmacı olarak katıldı.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “47. İstanbul Müzik Festivali programında önemli solistler, genç yetenekler, büyük orkestralar, merakla beklenen topluluklar, en sevilen klasik müzik yapıtları ve dinleyiciyle ilk kez buluşacak yeni eserler yer alıyor. Hayatı, müziği, kültürü ve sanatı, tüm aydınlığı ve renkliliğiyle yaşayacağımız, ruhumuzu zenginleştirecek bir festival dönemi bizi bekliyor. Konservatuvar öğrencilerinin her zaman olduğu gibi ücretsiz olarak katılabilecekleri festivali bu yıl 2.000 üniversite öğrencisinin de kendilerine hediye ettiğimiz İKSV Kültür Sanat Kart ile, belki de ilk kez, takip edecek olmaları bize büyük bir heyecan veriyor. Kültür yaşamına erişim ve katılımı artırmaya yönelik bu girişimimizin yanı sıra genç müzisyenlere destek vermeye de devam ediyoruz. 2018 Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü, genç piyanist Can Çakmur’a, 47. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış töreninde sunacağız. İstanbul Kültür Sanat Vakfı adına, festivalimize katılan tüm sanatçılara, izleyicilerimize, festivale verdiği değer ve destek için festival sponsorumuz ECA Presdöküm Sanayi AŞ’ye ve 47. İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimizi sunuyorum,” dedi.

Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında, “Elginkan Topluluğu olarak; sanatla, sanatçıyla ve sanatseverlerle bir arada olmak, güzelliklere yer açmak, sanatın  gelişimini desteklemek temel ilkelerimiz arasında… Bu ilkelerimiz doğrultusunda,  İstanbul Müzik Festivali’nin festival sponsorluğunu bu yıl 4.kez üstleniyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünden de yola çıkarak, sanatla var oluşun aydınlık tarafını, karanlığa baskın tutmak için çalışacağız. Birlikte iyiyi, mutluluğu, aydınlığı büyüteceğiz. Sanata, eğitime, kültüre, ekonomiye destek olmaya devam edeceğiz. Tüm bunları yaparken de müziğin aydınlanma yolculuğundaki gücünden yararlanacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok özel isimleri ağırlayacağımız festivalimizde ruhumuzu iyileştiren müzikler dinleyecek ve eşsiz bir var oluş yolculuğuna çıkacağız. Temennim, sloganımızda da söylediğimiz gibi, bu anlamlı yolculuğu “Yıllarca Beraber” devam ettirmek,” dedi.

Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya ise konuşmasında festivalin 2011 yılından günümüze uluslararası bestecilere verdiği siparişlerle bugüne dek 16 çağdaş eseri klasik müzik repertuarına kazandırdığını vurguladı. Çakırkaya konuşmasını, “İstanbul Müzik Festivali bu yıl Barok müziğin devleri Bach, Vivaldi, Handel’den 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerinden Şostakoviç’e, klezmerle yoğrulmuş caz müziğinden Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapıyor. Başta festival sponsorumuz Elginkan Topluluğu olmak üzere; gösterilerimizin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm kurumlara desteklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum,” sözleriyle noktaladı.

İstanbul Müzik Festivali

20 GÜN BOYUNCA 15 FARKLI MEKANDA…

İstanbul Müzik Festivali müzikseverleri İstanbul’un 15 farklı mekânında ağırlayacak. Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rahmi M. Koç Müzesi, Süreyya Operası, Zorlu PSM, Kapalıçarşı ve Neve Şalom Sinagogu festivale ev sahipliği yapacak.

Ayrıca İstanbul’un tarihi mekânlarından Samatya’da yapılacak Müzik Rotası ile ilk kez Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi, Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi ve Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’ne konuk olacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri ise bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ile Galata Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

FESTİVALİ TEMASI: VAR OLMANIN KARANLIĞI, VAR OLMANIN AYDINLIĞI…

İstanbul Müzik Festivali 47. yılında Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı ikiliği üzerinden hayata dair zıtlıkları, bu zıtlıklardan doğan müziği çeşitli performans ve konserlerle sahneye taşırken, bunların yaratım sürecindeki etkisine odaklanıyor. Bu ikiliklerden hareketle her dönem var oluşun hem karanlık hem aydınlık hikâyelerini anlatan, insanın kendisini ifade etme sürecindeki en etkili sanat türü olan müzik aracılığı ile aydınlık ve aydınlanmanın önemini vurguluyor.

  1. İstanbul Müzik Festivali programında müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayelerin müziğini sahnelere taşıyan bir çok konser yer alıyor; Ufuk & Bahar Dördüncü tarafından seslendirilecek olan Şostakoviç’in İki Piyano için Süiti ilk bölümde yas tutarken ikinci bölümde hayata tutunuyor. Aynı konserde Zeynep Gedizlioğlu’nun festivalin siparişi olan iki piyano arasındaki gerilimli ilişkiyi anlattığı eseri, benzerlikler ve özdeşlikler, farklılıklar ve zıtlıklar üzerinden festival temasına gönderme yapıyor. Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın seslendireceği Tchaikovsky’nin 6 Numaralı Senfonisi ölüm ve yaşam gücü arasındaki mücadeleyi dile getirirken, Brahms’ın yazdığı Alman Requiem’i ölümle uzlaşma ve bunun üstesinden gelerek yaşama odaklanmayı anlatan “insan”a adanmış bir başyapıt olarak öne çıkıyor. Moskova Solistleri ve Yuri Bashmet konseri de programındaki her eserde bir ikilik barındırırken, ölümden hayata, karamsarlıktan umuda geçişlerle festivalin temasına gönderme yapıyor.
  2. İstanbul Müzik Festivali

İlgili Haberler