İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul, Türkiye’nin En Büyük Kent Forumu’na Hazır

yazar Kadir Toprakkaya

Marmara Belediyeler Birliğinin uluslararası düzeyde iki yılda bir düzenleyeceği Marmara Uluslararası Kent Forumu / Marmara Urban Forum’un (MARUF) ilki 1 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde başlıyor. 1-2-3 Ekim tarihlerinde üç gün boyunca 25 ülkeden 200’den fazla konuşmacı ve 3000’den fazla katılımcı ile bilgi, deneyim ve olanak paylaşımına zemin oluşturacak olan MARUF; teknik geziler, sergiler, canlı performans ve şehir oyunuyla katılımcılara zengin bir program sunacak.

 “ÇÖZÜM ÜRETEN KENTLER”

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda “Çözüm Üreten Kentler” mottosuyla düzenlenen MARUF; şehirlerin sorunlarının yanında, önemi ve fonksiyonunu da tartışmak için farklı seslerin bir araya geleceği, küresel ve yerel bilgilerin paylaşımına zemin hazırlayan bir platform olacak. Forum; kentleşme sürecinin bireyler ve toplumların hayatında ve kentte yarattığı ekonomik, politik, sosyal, ekolojik değişim ve sorunları çözüm yollarıyla birlikte yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde dayanışma ve iş birliği içinde incelemeyi amaçlıyor.

BARIŞ İÇİN MÜZİK VAKFI AÇILIŞA RENK KATACAK

Saat 09.00’da başlayacak programda Barış için Müzik Vakfı’nın 95 çocukla gerçekleştireceği performans açılışa renk katacak.

Oğuz Haksever’in moderatörlüğünü üstlendiği “21. Yüzyıl Kent Vizyonları” isimli açılış oturumunda, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sakarya Büyükşehir Belediye Ekrem Yüce, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, UNDP Türkiye Mukim Temsilci Claudio Tomasi, Metropolis Genel Sekreteri Octavi de la Varga geleceğin kentlerini katılımcılara anlatacak.

Programın ilk gününde gerçekleştirilecek oturumlardan biri de İskender Pala, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Uğur Tanyeli, Handan İnci ve Murat Gül’ün İstanbul’u kültür, edebiyat ve mimari üçgeninde değerlendirecekleri özel oturum. Afetlere karşı dirençli kentlerin, iklim değişikliği ile mücadelenin ve uluslararası insani hareketliliğin konuşulacağı oturumlarda konuşma yapacak isimler arasında Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Kıdemli Danışman Hitoshi Baba, Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Prof. Dr. Ahmet İçduygu ve Metropolis Canada Yönetici Başkanı Howard Duncan bulunuyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI OYUN OYNAYACAK

Marmara Bölgesi’nde yer alan belediye başkanları, mevcut projeleri değerlendirebilecekleri çok aktörlü bölgesel gelişme oyunu Play Marmara’yı oynayacaklar. Forumun ses getirecek etkinliklerinden biri olan Play Marmara, bölgede yaşanacak her türlü zorluğu aşmak için yenilikçi bir yaklaşımı tanıtmayı amaçlıyor. Kentlerin gelişim sürecinde etkin aktörlerin, mevcut bilgi ve deneyimlerini temel alan senaryolar çerçevesinde, bölge ölçeğinde Marmara’nın durumunu ve yönetişim sürecini deneyimlemelerinin sağlanması hedefleniyor.

55 PARTNER

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, İKSV, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, İsveç Enstitüsü, Hollanda Başkonsolosluğu, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği gibi kuruluşların yanı sıra Marmara Bölgesi’nde yer alan birçok belediye, kalkınma ajansı ve üniversitelerle toplam 55 partnerin yer aldığı forumun yürütme ve danışma kurulunda Türkiye’den ve dünyadan pek çok yetkin isim bulunuyor.

Katılımın ücretsiz olduğu foruma ilişkin tüm bilgiler www.marmaraurbanforum.org web sitesinde bulunuyor.

Marmara Uluslararası Kent Forumu

İlgili Haberler