İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’un Yeraltı Arkeolojisi büyüledi

yazar Kadir Toprakkaya

“Hayal Tadında Geziler” sloganıyla 20. yılını geride bırakmaya hazırlanan Antonina Turizm ile “İstanbul’un Yeraltı Arkeolojisi” turuna katıldık. Tarihi yarımada bölgesinde, destinasyonlarda yer almayan ve çoğunlukla iş hanları, oteller, mağazaların altlarında bulunan sarnıçlar ve tarihi kalıntılar, tek kelime ile büyüleyiciydi.

11 Mart Cumartesi günü oldukça soğuk ve sisli bir İstanbul gününde Antonina Turizm’in bloggerlar için düzenlediği bu özel gezi, sabah Antonina’nın Harbiye Ofisi’nde verilen kahvaltı ile başladı. Burada Antonina’nın kurucusu ünlü sanat tarihçisi Atilla Tuna’nın, Bizans ve Konstantinopolis hakkında yaptığı etkileyici sunumun ardından yola çıkıldı.

Istanbul

CİBALİ SİGARA FABRİKASI’NIN ALTINDAKİ İSTANBUL…

Atilla Tuna’nın anlatımı sonrası başlayan “İstanbul’un Yeraltı Arkeolojisi” turunun ilk durağı, Kadir Has Üniversitesi olarak kullanılmakta olan Cibali Sigara Fabrikası oldu. Binanın altında adeta İstanbul’un temelleri vardı. Daha sonra Tarihi Yarımada’da, Seyyid Hasan Paşa Medresesi’nden başlayan ikinci bölümde  iş hanı, cafe, otel veya mağaza olarak kullanılmakta olan yerlerin içlerinden geçilerek girilen mekanların alt katlarında bambaşka bir dünya ile karşılaştık. Sarnıç, depo, kilise, saray odası, kaçış tünelleri gibi amaçlar için kullanıldığı bilinen yapıların neden destinasyon olarak turizme kazandırılmadığı sorusunu sorduk birbirimize.

ANTİK OTEL’E TEŞEKKÜR

Gezdiğimiz yerlerden biri de Antik Otel’di. İnşaatı sırasında bulunan Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait 1.500 yıllık tarihi sarnıcın restore edilerek sanat-etkinlik merkezine dönüştürülmesi, orijinal yapısı korunarak otelin bu sarnıcın üstüne yapılandırılmış olmasını görmek bizleri mutlu etti. Ayrılırken bu “iyi örnek” için teşekkürlerimizi ilettik.

SULTANAHMET’TEKİ YERALTI ŞEHRİ

Başta Ayasofya, Tarihi Yarımada ve çevresi olmak üzere inanılmaz bir yeraltı zenginliğine sahip olduğumuza bu gezi ile bir defa daha tanık olduk. Ayasofya’nın altında İstanbul’un neredeyse tamamına yayılan yeraltı ağının en az 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu öğrendiğimizde ise bir defa daha ürperdik.

Antonina Turizm tarafından düzenlenen İstanbul’un Yeraltı Arkeolojisi Turu’na ünlü bloggerlardan Yaprak Gürdal, Kemal Kaya ve Oğulcan Tatar da katıldı…

   

İlgili Haberler