İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’a iki yeni metro geliyor

yazar Cenay Toprakkaya

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 2014 yerel seçimleri öncesinde müjdesini verdiği Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ve Vezneciler-Sultangazi Metro Hattı hayata geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısında bu iki yeni projenin 5 binlik ve binlik planlarını oybirliğiyle onayladı.

2019 yılında hizmete alınması planlanan 800 metrelik Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı, saatte çift yönde 6 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve Levent-Hisarüstü Metro Hattı ile entegre olacak. Proje tamamlandığında İstanbullular, Hisarüstü’nden 2,5 dakikada Aşiyan sahiline ulaşacak. Hatla Zincirlikuyu, Levent, Etiler ve Ulus semtleri raylı sistemle denize bağlanacak.

metro

MART AYINDA İHALEYE ÇIKILACAK, 720 GÜNDE TAMAMLANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 2 Mart’ta Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’nın inşaat, elektromekanik ve araç alım ihalesine çıkacak. Hemen yapımına başlanacak hattın 720 günde tamamlanması planlanıyor. Taksim-Kabataş arasındaki füniküler hattının bir benzerinden oluşan proje, halatlı demiryolu sistemi olarak biliniyor. Çekme ve germe halatından oluşan ve vagonları çepeçevre dönen çekme halatına bağlanan sistem, çift yönlü olarak tünel içinde ray üzerinde hareket ediyor. Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’nın Hisarüstü istasyonu ile Boğaziçi Üniversitesi ana giriş kapısı yanında inşa edilecek hat, Boğaziçi Üniversitesi arazisinin altından geçerek, İstanbul Boğazı sahilinde Aşiyan Parkı’nda yapılacak istasyon ile denizle buluşacak.

TOPKAPI-HABİPLER TRAMVAY HATTI METROYA DÖNÜŞÜYOR

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2004 yılı öncesinde inşaatına başlanan Topkapı-Habipler Tramvay Hattı’nın Vezneciler-Sultangazi arasında metro hattına dönüştürüleceğini açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla bu hat planlara işlenmiş oldu. Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçelerini yeraltından birleştirecek proje, 2019 sonrasında hizmete girecek. 15 istasyondan oluşacak 12,3 kilometrelik hatla Vezneciler-Sultangazi arası sadece 19 dakika sürecek. Vezneciler-Sultangazi Metrosu, Hacıosman-Yenikapı Metrosu’na Vezneciler istasyonunda bağlanacak ve bu sayede Marmaray’a da entegre olacak. Proje ayrıca tünel kazıları yüzde 75 tamamlanan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattına Yenimahalle İstasyonu’nda, planlanan Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme Metrosu’na Gaziosmanpaşa İstasyonu’nda ve yine planlanan İncirli-Söğütlüçeşme Metro Hattı’na Edirnekapı İstasyonu’nda entegre olacak.

İlgili Haberler