İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’da Erguvan Festivali

yazar Cenay Toprakkaya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, erguvanı bir kez daha İstanbullular ile buluşturuyor. Baharın müjdecisi olan erguvan ağaçları, mor renkli çiçekleriyle İstanbul Boğazı’nı süslüyor. 31 Mayıs 2017 tarihine kadar sürecek Erguvan Festivali kapsamında İstanbullular; söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri eşliğinde gerçekleştirilecek olan Boğaz turlarında erguvanların seyrine doyacak.

Erguvan Festivali kapsamında düzenlenecek olan Boğaz turları ile İstanbullular, erguvanların muhteşem güzelliklerini yakından görme fırsatı yakalayacak. Turlar, 8-26 Mayıs tarihleri arasında her gün iki kez düzenlenecek. Turlarda söyleşiler, şiir dinletileri ve müzik dinletileri yapılacak. Katılımın ücretsiz olacağı turlarda kontenjan ise gemi kapasitesi ile sınırlı.

erguvan festivali

BAHARIN MÜJDECİSİ…

Erguvan, yapraklanmadan evvel Nisan ayı sonunda ve Mayıs ayının ilk günlerinde sadece birkaç haftalığına baharın gelişinin müjdecisi olarak kabul görmüş olan morumsu pembe tonda çiçekler açar. Erguvan ağacı, bahar aylarında İstanbul Boğazı’nı morumsu çiçeklere büründürür. Erguvan moru, Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renktir. Doğal yollarla üretilen en zor renk olduğu için, bir zenginlik ve güç belirtisiydi; imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.

OSMANLI DEVLETİ’NİN SİMGELERİNDEN BİRİYDİ…

Erguvan, yüzyıllarca Osmanlı devletinde de simge olmuştur. Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyezıt’ın damadı, Anadolu erenlerinden Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren her bahar düzenlemeye başlanan erguvan şenlikleri, 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür. Günümüzde bu şenlikler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları ile tekrar canlandırılmaya başlamıştır.

İlgili Haberler