İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken 5 sembol yer

yazar Kadir Toprakkaya

Dünyada iki kıtaya kurulan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, dünya tarih akışını değiştiren önemli olayların yaşandığı, farklı medeniyetlerin buluştuğu bir kesişim noktası. Onlarca farklı kültürün izlerini taşıyan şehir, çok kültürlü yapısıyla dünyanın başka yerinde görülmeyen bir düzene sahip. Şehirde dolaşırken farklı inanç, millet, kültür ve deneyimlerin izleri heyecan yaratıyor. İstanbul’u ziyaret eden, kenti deneyimlemek isteyenler için İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken simgeler listeye eklenmeli.

AYASOFYA

Tarihi Yarımada’nın göbeğinde yer alan Ayasofya’nın tarihi 360 yılına dayanıyor. Yüzyıllardır ayakta olan yapı, 15 yüzyıl boyunca önce bazilika, sonra cami olarak kullanıldı. Tasarımıyla mimari dünyasının başyapıtları arasında gösterilen Ayasofya, Ortodokslar açısından büyük öneme sahip. İlk olarak Bizans’ın İmparatoru Büyük Konstantin tarafından inşası başlatılan yapı, Büyük Constantin’in oğlu II. Constantius tarafından tamamlanmış. İstanbul’un en çok ziyaret edilen noktalarından olan Ayasofya, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

KIZ KULESİ

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın kıyısında bulunan şehrin en eski yapılarından biri. Üsküdar’ın Salacak sahili açıklarına konumlanan yapının tarihinin 2 bin 400 yıl önceye kadar uzandığı söyleniyor. Yüzyıllardır farklı amaçlar için kullanılan Kız Kulesi, günümüzde bir müze-restoran olarak hizmet veriyor. Muhteşem mimarisi sayesinde yüzyıllardır geçmişe meydan okuyan kule, İstanbul’un 360 derecelik panoramik manzarasıyla şehrin en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor.

galata kulesi

GALATA KULESİ

Galata’nın olduğu kadar İstanbul’un da simgeleri arasında yer alan Galata Kulesi’nden İstanbul Boğazı ve Haliç manzarası izlenebiliyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan kule, 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528’de fener kulesi olarak ahşaptan inşa ettirilmiş. 1453 yılında Osmanlı hakimiyetiyle gözetleme amacıyla kullanılmaya başlanan kule, günümüzde müze restoran olarak hizmet veriyor. İstiklal Caddesi ile başlanan, Tünel ve Karaköy ile sürdürülen turların uğrak noktası Galata Kulesi, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

ORTAKÖY CAMİİ

İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Ortaköy semtinde, Boğaz Köprüsü ve İstanbul Boğazı manzarasıyla kentin en ünlü camileri arasında yer bulan Ortaköy Camii ve çevresi, günün her saati ziyaretçi akınına uğruyor. Ortaköy Camii, Osmanlı Dönemi’nde birçok yapıya imzasını atmış ünlü Balyan Ailesi’nin eserlerinden sadece biri. Halk arasında Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen cami, zarif neo-klasik üslubuyla dikkat çekiyor.

YEREBATAN SARNICI

Gizemli, mistik havasıyla kentin en ilgi çeken yerlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı, Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen sarnıçların en büyüğü. Bizans döneminde su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya’nın yakınında bulunuyor. Hem yerli hem de yabancı pek çok turistin uğrak noktası olan bu yapı, yüksek sütunlar ve loş ortamıyla oldukça etkileyici bir atmosfere sahip.

Dünyanın en etkileyici şehirlerinden İstanbul’u ziyaret etmek ve kentin sembol noktalarını deneyimlemek için uçak bileti fırsatlarına göz atmak yeterli. Seyahatin ilk adımı olan bileti satın aldıktan sonra iki yakasıyla muhteşem bir kent sizleri bekliyor.

İlgili Haberler