İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbullulara İtaksi ile güvenli ulaşım

yazar Reha Kadak

İBB, ’Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin bir parçası olan iTaksi ile İstanbulluları kaliteli ve güvenli yolculukla buluşturuyor. Yolcuların şoförleri ve yolculuğu puanladığı uygulama sayesinde zaman, yakıt kayıpları azalacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi taksi kullanımına standart getirecek bir uygulamayı İstanbullularının hizmetine sundu. iTaksi adı verilen sistem sayesinde trafikte boş dolaşan taksi sayısının ve trafik yoğunluğunun azaltılması, kredi kartı ve İstanbul Kart entegrasyonu ile alternatif ödeme yöntemlerinin yaygınlaştırılması, müşteri memnuniyetinin ve güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

Yolcuların, İBB tarafından yetkilendirilmiş ve sisteme kayıtlı taksileri, mobil uygulama üzerinde sorgulayabildiği, çağrı yapılabildiği sistemin yazılımını Türk mühendisler geliştirdi.

7/24 KESİNTİSİZ HİZMET

7 Aralık’tan bu yana 175 bin kişi tarafından indirilen, 90 bin yolculuğun gerçekleştiği iTaksi mobil uygulamasının kayıtlı 140 bin üyesi bulunuyor. Taksi Yönetim Merkezi (TYM) ile tüm taksilerin tek bir merkezden yönetildiği sistem sayesinde hem yolcuların hem de taksicilerin öneri, talep ve şikâyetlerine 7/24 cevap veriliyor. Yaşanabilecek sorunlara en kısa sürede müdahale edilerek, müşteri memnuniyeti sağlanıyor.

UNUTULAN EŞYALAR KAYBOLMUYOR

Taksilerde unutulan eşyalar için Taksi Yönetim Merkezi’yle iletişime geçilmesi halinde sistem üzerinden gerekli kontrol ve denetimler anında yapılarak taksi esnafıyla yolcunun buluşması sağlanıyor. Şimdiye dek yolculuklarda unutulan tablet, gözlük, valiz, anahtar gibi yaklaşık 20 eşya sahibine teslim edildi.

ŞOFÖRLER PANİK BUTONU İLE GÜVENDE

Araç içine kameraların kurulduğu iTaksi, sadece yolcuların değil şoförlerin de güvenliğini sağlıyor. Tehlikeli durumlara karşı yerleştirilen ‘panik butonu’ uygulamanın bir parçası. Şoförler panik butonunu kullandığı taktirde, aracın konumu emniyet birimlerine bildirilerek olaylara anında müdahale ediliyor. Bazen duruma doğrudan müdahale edilemese bile adli ya da savcılığa intikal eden bir olayla ilgili bilgilendirme ve yasal talep halinde İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü(TUHİM) aracılığıyla taksi kameralarından görüntü verilebiliyor.

DOLU MU BOŞ MU İKİLEMİ BİTİYOR

İBB, taksilerin tepe lambalarını teknolojik hale getiriyor. Artık vatandaşlar, tepe lambasının renginden taksinin dolu ya da boş olduğunu anlayabilecek. Yeni tip tepe lambaları, taksi boş olduğunda yeşil, dolu olduğunda kırmızı, rezerve olduğunda ise turuncu renkte yanacak. Ayrıca yerleştirilecek sensörler sayesinde sıcaklık, nem, gürültü, hava kalitesi, trafik yoğunluğu gibi veriler de toplanabilecek.

İlgili Haberler