İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İstanbul’un Unutulan Çalgısı: Girift

yazar Deniz İhsan Taşdelen

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Esenler Belediyesi tarafından, “İstanbul’un Unutulan Çalgısı: Girift” başlıklı sohbet toplantısı düzenlendi. Gülhane Parkı’nın içinde bulunan ve asıl adı Alay Köşkü olan, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, neyzen Doç. Dr. Süleyman Erguner, geleneksel Türk müziğinin unutulmuş çalgılarından biri olan “girift” üzerine konferans verdi.

Erguner, giriftin 1920’li yıllardan sonra uygulanan sanat politikaları çerçevesinde unutulduğunu ve TRT’de o dönemde icra edilmesinin yasaklandığını söyledi. Giriftin tekrar gündeme gelmesi için çalışma yürüttüklerini kaydeden Erguner, “Yaklaşık 15 yıldır uğraştığım bir konuydu. Bugün hiçbir icracısı yok. Son icracı 1929’da vefat etmiş olan Giriftzen Asım Bey’dir ve merhum göçtükten sonra saz adeta yok olmuştur.” dedi. Erguner, slayt eşliğinde yaptığı sunumda girift üzerine şunları anlattı:

GİRİFT MUSİKİMİZDE NEYE ÇOK BENZEYEN BİR SAZDIR

“Girift, musikimizde neye çok benzeyen bir sazdır. Görünüşte de neye benzetenler vardır ama değil, neyden farkları vardır. Boyunun kısa olmasına rağmen sesinin neyden farkı vardır. Ayrıca giriftte serçe parmağı kullanılır. Neyde bu yoktur. Tabii ki bu haliyle de sistemi değişmiştir.

GİRİFTİN BÜTÜN MUSİKİ YAPISINI ORTAYA KOYAN BİR ALBÜM HAZIRLADIM…

Giriftin bir örneğini ilk olarak Amasya’daki bir müzede buldum. Daha sonra Aynalı Kavak Kasrı’nda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi’nde buldum. İBB Kültür AŞ’nin destekleri ile de giriftin solo olarak bütün musiki yapısını ortaya koyan bir albüm hazırladım.”

Girift

KURUMLAR TARAFINDAN DESTEKLENMESİ GEREK

Erguner, bas karakterli ve kendine has sesiyle giriftin Türk musikisine büyük katkı sağlayacağına dikkati çekerek, konservatuvarlarda ney eğitiminin yanında giriftin de öğretilmesi gerektiğini belirti. Girift alanında yapılması gereken noktalara da işaret eden Erguner, giriftzenlerin yetiştirildikten sonra istihdam edilmesi, giriftin metodunun hazırlanıp yayılması ve kurumlar tarafından destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Etkinliğe katılanlar arasında İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da yer aldı.

 

İlgili Haberler