İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

İyilik İçin Sanat Derneği’nden ressam Leyla Emadi’ye ziyaret

yazar Cenay Toprakkaya

İyilik İçin Sanat Derneği üyelerinin her hafta düzenli şekilde gerçekleştirdikleri Sanat Buluşmaları’nın 179.’sunun konuğu ressam Leyla Emadi oldu. Emadi’nin Seyrantepe’deki atölyesinde gerçekleşen ziyarette Selin Bozkurt, Nadire Tanes, Meral Yıldız, Arzu Küfündür, Ayça Okay, Yasemin Atatüre ve Sinem Gönç, sanatçının çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Leyla Emadi, 1977 yılında Ankara’da doğdu. İran devrimi döneminde Mustafa Kemal Atatürk’e duydukları hayranlık dolayısıyla Türkiye’ye yerleşen İranlı bir ailenin kızı olan Emadi, 1995’te Los Angeles Pierce College’de “3 Dimensional Art” ile sanat hayatına başladı. 2000 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Resim Bölümü’nde eğitimine başlayan Leyla Emadi, mezun olduktan sonra aynı fakültede yüksek lisansını tamamladı. Sanatçı, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Plastik Sanatlar Fakültesi’nde “Sanatta Yeterlilik”  eğitimine devam ediyor.

iyilik için sanat derneği

POLİTİKA VE DİN GİRDABINDAN ARINMIŞ SAF YAŞAMSAL ALANLAR

Eserlerinde genel olarak sosyal içerikli temaları işleyen sanatçının çalışmalarında politika, din, siyaset girdabından arınmış “saf yaşamsal alanlar” ve özgür iradenin hakim olduğu bir dünyayı hayal etmesine rağmen yaşadığı coğrafyanın ve toplumun önüne koyduklarından etkiler göze çarpıyor. Çalışmalarının çoğundaki huzursuzluk ve protest duruş hali de bu anlatımcı dilden ileri geliyor. Leyla Emadi, tuval resimlerinin yanı sıra enstalasyon çalışmalarına da aynı oranda ağırlık veriyor.

“ÖZGÜRCE DÜŞÜNEREK ÜRETMEK EN TEMEL HAKKIMIZ”

Leyla Emadi, eserleriyle ilgili düşüncelerini dile getirirken şu ifadeleri kullanıyor: “Şiddet, baskı ve zulüm her daim çalışmalarımın ana teması haline gelerek, plastik bir dille harmanlanmıştır. Çalışmalarımda esas olarak insanı ele aldım. Bireyin bağlı olduğu cinsiyet, din, siyaset, ideoloji ve kalıplaşmış düşünceler, resimlerimin ikinci önemli maddesi halindedir. Bu kalıpları sorgulamayı, parçalamayı ve gerektiği yerde yıkmayı amaçladım. Özgür bir toplumda özgürce düşünerek üretmenin en temel hakkımız olduğu düşüncesindeyim ve bunu sanatıma yansıtabilmek tek amacımdır”  ifadelerini kullanıyor.”

İlgili Haberler