İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Kapalıçarşı’da restorasyon yıl sonunda tamamlanacak

yazar Cenay Toprakkaya

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi Kapalıçarşı’nın çatısındaki restorasyon ve altyapı çalışmalarının 2017 yılının sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Kapalıçarşı’nın çatısındaki restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra çarşının tarihi hakkında bilgi veren Demir, 3 bin 150 dükkan ve 25 bin çalışanı olan çarşının önemli bir tarihi eser olduğunu söyledi. Başkan Mustafa Demir, 2014 yılında yapılan tespitte 91 milyon 250 bin insanın ziyaret ettiği, dünyada en fazla ziyaretçisi olan önemli bir tarihi eser Kapalıçarşı’nın 560 yıllık bir ömrü olmasına rağmen hala ilk fonksiyonuyla hizmet vermeye devam ettiğini vurguladı. Çarşının en büyük probleminin çatısı olduğunu aktaran Demir, bu çatıdan “Skyfall” adlı filmin bir sahnesinde “James Bond” karakterini canlandıran Daniel Craig’in motosikletle geçtiğini, o dönemlerde Kapalıçarşı’nın çatısıyla gündeme geldiğini, 2009’dan bu yana rölöve, proje ve restorasyon üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Kapalıçarşı

YAĞMUR, SU VE NEMDEN KURTARILACAK…

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2016 yılının Haziran ayında çatının ihalesinin yapıldığını ifade ederek, çatının restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu yıl sonunda çatıyla ilgili çalışmaların biteceğini vurgulayan Demir; “Kapalıçarşı’yı yağmurdan, sudan, nemden kurtaracağız. Aynı zamanda bu yıl için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile altyapı çalışmalarına da giriyoruz. Yağmur yağdığında çarşıyı altyapısı yeterli olmadığı için su basıyordu. Kara kanallarda bozulma olduğu için sıkıntı var. Kapalıçarşı’nın çatısı ve altyapısı 2017 yılında inşallah bitecek. Çarşının depremde sıkıntı görecek yerleri var. Onlar proje aşamasında tespit ettiğimiz yerler. Pproje doğrultusunda yeniden çalışılacak” şeklinde konuştu.

DIŞ ETKENLERDEN KORUMAK İÇİN ÖNCELİK ÇATIDA…

Kapalıçarşı’nın en büyük problemlerinden birinin de yönetimi olduğuna değinen Mustafa Demir, şimdi İlçe Seçim Kurulu gözetiminde Kapalıçarşı’nın millet ve mülk sahipleri adına yönetim kurulu bulunduğuna dikkati çekti. Demir, çarşının Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmış projesi olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Kapalıçarşı’da 2009’da başlattığımız çalışmanın ürünlerini yeni yeni görmeye başlıyoruz. O dönemde restorasyon projeleri üzerinde çalışıyorduk. Burayı bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyordu. Yani parça parça projelerin yapılıp, onayının alınması mümkün değildi. Sadece İstanbul’daki Anıtlar Kurulu ve kurul raportörlerinin de yapabileceği bir şey değildi. O zaman Kültür ve Turizm Bakanımıza yaptığımız müracaat neticesinde, Türkiye’deki bütün kurulların raportörlerini İstanbul’a davet edip, kamyonetler dolusu projelerin ve raporların hazırlanması, kurul tarafından da onaylanması sürecinden sonra nihayet çatıya geldik. Kapalıçarşı’nın 40 bin metrekarelik çatısının yapımı bizim açımızdan da önemli. Çünkü çarşıyı dış etkenlerden korumanın yolu öncelikle çatısının yapılmasıdır.”

ANTEN ÇANAKLARI VE KABLOLAR KALDIRILACAK…

Çatıda yapılan çalışmaları anlatan Başkan Demir, kiremitlerin temizlenerek olması gereken hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Anten çanakları ve kabloların kaldırıldığını ifade eden Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle çatıda neler görüyoruz? Klima aparatları, televizyon antenleri ve 1994 yılı öncesindeki İstanbul’un susuzluğunu gösteren bu su depolarını görüyoruz. Bu su depolarının artık günümüzde bir anlamı yok ve onları kaldırıyoruz. Kalın kabloları kaldırarak, yerine özel teller döşeyeceğiz. Kapalıçarşı için şu anda iyimseriz, her şey yoluna giriyor. Restorasyon sonunda çarşıda görülen olumsuzlukların hiçbiri kalmayacak. Geçmişte yağmur yağdığında esnaf çatıya, altyapıya bakıyordu. Altyapıda kanalların bozukluğu münasebetiyle çarşıyı adeta sular götürüyordu. Esnaf ellerinde paspas ve süpürgesiyle suları temizlemeye çalışıyordu. 2017 yılının sonunda kadar inşallah bunların hepsi çözülmüş olacak.”

Kapalıçarşı

İlgili Haberler