İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Maltepe’de yeni yıl öncesi hoşgörü rüzgarı esti

yazar Reha Kadak

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Hristiyanlar için kutsal olan Noel (Doğuş) Bayramı öncesinde ilçede bulunan farklı din ve inançların temsilcileriyle sabah kahvaltısında buluştu. Kılıç, burada yaptığı konuşmada “Hepimizin ortak buluştuğu nokta Allah’a inanmak. Birbirimizi anlamak ve olduğu gibi kabul etmek önemli. Farklılıklarımızı zenginlik, farklı inançları gökkuşağı olarak kabul etmek gerekir. Bugün burada hoşgörünün fotoğrafı var” dedi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Hristiyanlar için kutsal olan Noel (Doğuş) Bayramı öncesi bir kahvaltı verdi. Küçükyalı Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Başkan Kılıç’ın yanı sıra İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı Başkanı Timur Topuz, Maltepe Merkez Camii Vaizi Abdullah Babaoğlu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, Adnan Menderes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Işık, araştırmacı-yazar ve ilahiyatçı Dr. Arif Aslan, Gülsuyu Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz, Maltepe Merkez Camii Dernek Başkanları ve Maltepe Müftülüğü görevlileri katıldı.

Maltepe

HOŞGÖRÜ TÜRKİYE’YE YAYILMALI…

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm ve Gülsuyu Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz’ın da konuşma yaparak renk kattığı kahvaltıda İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı Başkanı Timur Topuz; “Sevinçliyiz, bu hoşgörü ortamıyla Maltepe’de yaşıyoruz. Maltepe’deki bu hoşgörüyü ülke geneline yaymalıyız. Belediyemiz ve başkanımız büyük bir şans. Bizler Ramazan’da iftar çadırında Müslüman kardeşlerimizle, Cemevi dedelerimizle bir araya geliyoruz. Maltepe Meydanı’nda aşure kazanımızı kaynatıyoruz” diye konuştu.

BİZDEN OLMAYANI ANLAYACAĞIZ…

Topuz’dan sonra söz alan Başkan Ali Kılıç ise katılanlara tek tek teşekkür ederek; “İstanbul’da çeşitli üniversitelerden oluşan 10 kişilik bir akademisyen, Maltepe ile ilgili çok ciddi araştırmalar yapıyorlar. Maltepe’nin tarihi 850’li yıllarına kadar gidiyor. Maltepe Belediyesi de, 4 Aralık 1889’da padişahlık döneminde kuruluyor. O dönem buranın ileri gelenleri, Maltepe köyü belediye olsun diyorlar. Padişah hemen ferman buyuruyor. 1889’da belediye kuruluyor. 128 yıldır var olan bir belediyenin gurur ve onurunu yaşıyoruz. O fermanın altında bakıyorsunuz o dönem ileri gelenlerin, Rumların ve Ermenilerin imzası var. 128 yıl önce bugün bile idrak edemediğimiz hoşgörüyle, kıtalar arası bir başarıyı içinden barındıran ve yüzyıllarca bir imparatorluğu yücelten hoşgörüyü görüyoruz, ama bugün bize hoşgörüsüzlük dayatılıyor. Dört kitabın dördü de bir. Bizden olmayanı da anlayacağız. İşin özü şu ki, gerçeği bilenler bütün inançlara saygılıdırlar” dedi.

Maltepe

BİRBİRİMİZİ SEVMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK…

“En büyük tehlike insanların kafasındaki önyargı duvarıdır” diyen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu duvarları söküp atamazsanız, olmaz. İşte tam bu noktada Anadolu hümanizmi, Yunus Emreler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar aklıma geliyor. Onlar herkese kim olursan ol, yine gel diyor. Birbirimizi sevmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Şartlar ne olursa olsun; savaşlar, fırtınalar olsun, sonunda mutlaka sevgi kazanacak diyoruz. Hepimizin ortak buluştuğu nokta Allah’a inanmak. Birbirimizi anlamak, olduğu gibi kabul etmek önemli. Farklılıklarımızı zenginlik, farklı inançları gökkuşağı olarak kabul etmek gerekir. Bugün burada bu hoşgörünün fotoğrafı var. Bu duygularla Hristiyan kardeşlerimizin Noel’ini kutluyorum. Allah dualarınızı kabul etsin, barış ve huzur versin, kan akmasın. Yeni yıl size sevgi, dostluk ve sağlık getirsin.”

İlgili Haberler