İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Medeniyetler şehri Hatay, İstanbul’da

yazar Deniz İhsan Taşdelen

Hatay Valiliği ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, HATAYDER (Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği) ve HATİAB (Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği) işbirliğiyle bu yıl 7.’si düzenlenen Hatay Günleri, 4-8 Ekim tarihleri arasında Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda misafirlerini ağırlayacak.

Medeniyetler şehri Hatay’ın kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere aktarmayı amaçlayan organizasyonda kına gecesi, aba güreşleri, mozaik yapımı, Antakya Medeniyetler Korosu’nun Aya İrini Müzesi’nde vereceği konser gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra el zanaatkarları, tarım ürünleri ve gıda üreticileri, turizm, sanayi şirketleri ve STK’lar yer alacak. Hatay mutfağının künefesi, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi, salça ve baharatlarıyla damaklarda şenlik yaşatacak lezzetleri de İstanbullularla buluşacak.

SEN, BEN DEĞİL, BİZ VARIZ!..

Ülkemizde yaşanan mülteci sorunu ve buna bağlı oluşan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen şehirlerden biri olmasına rağmen Hatay, çok eski çağlardan günümüze kadar birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden biri olma özelliğinde. Türkiye’de yaşayan neredeyse her etnik kökenden vatandaşın ve semavi dinlerin ibadethanelerinin, cemaatlerinin bulunduğu, “sevgi, barış ve kardeşlik” içinde yaşadığı medeniyetler şehri Hatay, ortak yaşam kültürünün yaşayan en somut en güzel örneği olarak farkındalık oluşturmak istiyor. Etkinliğin bu seneki teması, bu nedenle “Sen, Ben Değil, Biz Varız!” olarak belirlendi.

SÖZDE DEĞİL GERÇEKTEN SEVGİ, BARIŞ VE KARDEŞLİK…

Antakya Medeniyetler Korosu, etkinlik kapsamında Aya İrini Müzesi’nde verecekleri konser ile dinleyicilere bir tarih ve insanlık serüveni yaşatmaya hazırlanıyor. 7 Ekim’de gerçekleşecek Antakya Medeniyetler Korosu konseri, bir Müslümana bir Hristiyan ilahisini, bir Türk’e bir Kürt ezgisini, bir Alevi’ye bir Sünni ilahisini, Musevi ilahisini, Süryani ilahisini, Ermenice, Rumca, Kürtçe, Türkçe şarkıları beraberce söyleyerek, sevgi, barış ve kardeşlik içinde yaşamın sözde değil gerçekten olabileceğini, Hatay’ı sembolleştirerek ve sanat yolu ile somutlaştırarak gösterecek. Yılmaz Özfırat’ın şefliğini yaptığı ve Türk, Kürt, Ermeni, Alevi, Sünni, Ortadoks, Katolik ve Musevilerden oluşan 120 kişilik koro “Yaradılanı sev, Yaradandan ötürü” felsefesini benimsiyor.

Hatay

İlgili Haberler