İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Ortadoğu, Şişli’de masaya yatırıldı

yazar Reha Kadak

Şişli Belediyesi ve Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) işbirliğiyle “Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkanlarını Aramak” başlıklı Ortadoğu Konferansı düzenlendi. Konferansa Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Nuri Okutan, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım ve Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa katılım gösterdi.

“Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkanlarını Aramak” başlıklı Ortadoğu Konferansı, yurtiçi ve yurtdışından gelen akademisyen, siyasetçi ve gazetecilerin katılımı ile başladı. Üç gün boyunca devam edecek konferansta, hem Türkiye’nin dış politikası hem de Arap Baharı sonrası demokratikleşme süreçleri konuşulacak. Açılış konuşmasına İbn-i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözünü hatırlatarak başlayan TÜSES Başkanı Celal Korkut Yıldırım; “Coğrafya kimlikleri ve sınırları belirlediği gibi, insanları birbirine daha da bağlar. Bir arada ve birlikte yaşamanın koşullarını geliştirmemizi sağlar. Barış soyut bir kavram değil, yaşadığımız toplum içinde hep birlikte konuştuğumuz ve geliştirdiğimiz bir kavram. Dolayısıyla, barışın sağlanması için yapılacak her katkının çok değerli olduğunu ve bu konferansın da bu anlamda önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir gün barış dilinin tüm Ortadoğu coğrafyasına hakim olacağına inanıyorum” dedi.

Ortadoğu

HAYRİ İNÖNÜ: KATILIMCI DEMOKRASİ ANLAYIŞINI GELİŞTİRİYORUZ…

Ortadoğu ve barışın uzun süredir yan yana gelmediğini belirten Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ise; “Bizler de Şişli Belediyesi olarak kendi ölçülerimizde Ortadoğu’daki sorunlardan payımızı alıyor, bu sorunların çözümü için daima demokratik yöntemlerle ilerliyoruz. Göç İdaresi’ne göre bugün Şişli’de yaklaşık 16 bin mülteci var. Mültecilerin de belediyecilik hizmetlerimizden eşit olarak faydalanması için çalışmalar yapıyoruz. Bunlar arasındaki en önemli şey Mülteci Meclisi oldu. Bu proje ile mültecilerin kendileriyle ilgili kararlara katılmalarını sağladık. Partimizin politikaları doğrultusunda katılımcı demokrasi anlayışını geliştiriyor, kimsenin ayrımcılığa uğramadığı bir Şişli ve Türkiye için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu

KEMAL KILIÇDAROĞLU: ORTAK AKIL EGEMEN KILINMALI…

Ortadoğu’da yaşanan sorunların nedenlerinden bahseden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şunları söyledi: “Bugün Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı sorunların 7 ana kaynağı var. Bu sorunları şu şekilde sıralamak mümkün; Bölge halkının eğitim yetersizliği, dinin çarpıtılarak teröre ve radikalizme alet edilmesi, kadınların ve gençlerin siyasi, sosyal ve ekonomik yaşama katılımda yaşadıkları sorunlar, etnik köken ve mezhep üzerinden siyaset yapılması, bölge ve ülke gelirlerinin önemli ölçüde petrol ve doğalgaza dayanması, toplumdaki değişim özleminin meşru bir talep olarak dikkate alınmaması ve bölgenin tüketen toplum yapısının üreten toplum yapısına çevrilememesi. Kısa ve uzun vadeli adımlarla bu 7 sorunun çözümü için tüm bölge ülkelerinin birlikte çalışması, bir araya gelip ortak aklı egemen kılması gerekiyor.”

Ortadoğu

ORTADOĞU KONFERANSI 3 GÜN DEVAM EDECEK…

Ortadoğu’da yaşanan sorunları kapsayıcı bir şekilde ele alma hedefiyle düzenlenen konferans, üç gün boyunca alanlarında uzman pek çok konuşmacı ile devam edecek. Konferans; Referandum Sonrası Dönemde Irak’ın Geleceği, Suriye’den Zorunlu Göç, Suriye’nin Geleceği, Arap Baharı Sonrası Ortadoğu’da Demokratikleşme, Tunus ve Mısır başlıklarıyla düzenlenecek oturumların yanı sıra Türk Dış Politikası Çalıştayı’na da ev sahipliği yapacak.

İlgili Haberler