İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

PAGÇEV, çevre ve sağlık için pedal çeviriyor

yazar Pınar Baltacı

Son dönemde tüm dünya ülkeleri, hem çevre hem de insan sağlığı için bisiklet kullanımına yoğunlaşıyor. Bugün bir yolcu doğaya araçla 271, otobüsle 101 gram karbon salıyor. Bisiklet kullanıcıları ise, kilometre başına sadece 21 gram karbon emisyonu üretiyor. Özellikle yakın mesafelerde bisiklet kullanımının artması; karbon emisyonlarını azaltıyor, obeziteyi önlüyor ve daha gürültüsüz şehirlerde yaşamaya imkân sağlıyor. Sürdürülebilir bir çevre ve geri dönüşüm bilincini geliştirmek için Türkiye’nin dört bir yanını dolaşan PAGÇEV (PAGEV Geri Dönüşüm İşletmesi) de çevre ve sağlık için motorlu taşıt kullanımına alternatif olarak “bisiklet” dedi. PAGÇEV ve Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen bisiklet turunda yüzlerce bisiklet tutkunu, geri dönüşüm ve çevre için pedal çevirdi.

Çevre misyonu çerçevesinde çalışmalar yürüten Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, karbon salınımını azaltarak doğal kaynaklarımızın korunması için bisiklet kullanımı bilincini yaygınlaştırmak üzere verdiği desteği sürdürüyor. PAGÇEV, geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü işbirliğiyle İstanbul’da düzenlendiği bisiklet etkinliğine bir yenisini daha ekledi ve Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle 20 Ağustos Pazar günü İstanbul’da bisiklet turu etkinliği düzenledi.

PAGÇEV

16 KİLOMETRELİK PARKURU TAMAMLADILAR…

PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve bisiklet tutkunları, bu kez “Geri Dönüşüme Çevir” sloganıyla pedalları çevirdi. 16 kilometrelik Beşiktaş-Aşiyan-Beşiktaş parkurunu tamamlayan yüzlerce bisikletliye, turun sonunda çekilişle bisiklet ve aksesuarlarından oluşan hediyeler dağıtıldı.

PAGCEV

BİSİKLET KULLANIMININ ARTMASI, HEM ÇEVREYİ HEM SAĞLIĞI KORUR…

İnsanlar, günlük koşuşturma içerisinde kendilerini gidecekleri yere hızlı ve kolay bir şekilde götüren motorlu taşıtları sıklıkla tercih ediyor. Bu nedenle çoğu zaman çevredeki birçok güzellik gibi kirliliği de fark etmiyor. Hatta her bir yolcu için 271 gram karbon emisyonu üreten araçlar ve 101 gram karbon emisyonu üreten otobüsler ile hem çevreyi, hem de insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Bu sorunun önüne geçebilmenin yolu ise, kilometre başına karbon emisyonunu 21 grama düşüren bisiklet kullanımını artırmaktan geçiyor. Çeşitli etkinliklerle bu çözüme destek veren PAGÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik sayesinde, bisiklet kullanımında yaşanacak artışla karbon emisyonunun da azalacağına dikkat çekiyor.

GELİŞMİŞLİĞİN VE MEDENİ BİR ŞEHİR OLMANIN DA GÖSTERGESİ…

Tüm doğa dostlarını daha sağlıklı bir yaşam ve yeşil bir dünya için pedal çevirmeye davet eden PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, yaptığı açıklamada “Özellikle büyükşehirlerimizde hava kirliliği ve motorlu araçların yaydığı karbon emisyonu, trafik yoğunluğu ile birlikte her geçen gün biraz daha artıyor. Enerjinin verimli kullanılması gerçeği ise, dünyamızın kıt kaynaklarının hızla tükenmesi sebebiyle hepimiz tarafından dikkat edilmesi gereken bir konu. Bisiklet kullanımını özendirerek artırmak, bu sorunların en önemli çözümleri arasında yer alıyor. Dünyanın birçok büyük kentinde bisikletle ulaşım artık daha çok tercih ediliyor. Bu nedenle bisiklet yollarının artması, gelişmiş ve medeni bir şehir olmanın da göstergesi” dedi.

BİR SPOR ARACINDAN ÇOK ULAŞIM ARACI…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında yürürlüğe aldığı Bisiklet Yönetmeliği’ni gönülden desteklediklerini belirten Eroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yönetmeliğin amacı, şehir içi yollarda bisikletlerin ulaşım amacıyla kullanılmasını sağlamak, bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin planlanması, tasarlanması, yapılması, yani bisikletin bir spor aracından çok ulaşım aracı olduğunun vurgulanmasıdır. Yönetmelikle birlikte bisiklet yollarımız arttı ve daha da artacak. İlerleyen yıllarda ülkemizde de tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi günlük hayatta ulaşımını bisiklet ile sağlayan, işine bisikletle gidenlerin sayısının artacağına inanıyoruz.

ÇEVRE ODAKLI ETKİNLİKLERİN DESTEKÇİSİYİZ…

PAGÇEV olarak çevre odaklı, çevreyi koruyan her türlü etkinliğin destekçisiyiz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bisiklet turu da bu anlamda büyük önem taşıyor. Bisiklet yollarının artmasıyla özellikle ambalaj atıklarının doğaya bırakılmasında en büyük rolü üstlenen insan faktörüne de büyük bir çözüm bulunmuş olacak. Çevre dostu bisiklet kullanıcıları, bizim fahri üyelerimiz ve kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve ekonomik değeri de olan bu atıkların doğaya bırakılmasını engellemede en önemli destekçilerimiz. Bizim için geri dönüşüm bilincinin yaratılması ve kaynağında ayrıştırmanın yaygınlaştırılması, önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bisikletleriyle şehrin her noktasına ulaşan dostlarımızdan bize bu konuda destek olmalarını bekliyoruz.”

İlgili Haberler