İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Pınar Tınç’ın “Masumiyet” Sergisi 27 Nisan’da Açılıyor

yazar Kadir Toprakkaya

Pınar Tınç’ın çini mürekkebi yaptığı resimlerden oluşan Masumiyet adlı sergisi 27 Nisan’da açılıyor. Sergi, 31 Mayıs 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Bozcaada’da doğan ve uzun yıllar Hint Okyanusunda küçük bir Fransız adası olan La Reonion’da yaşayan Sanatçı, “Masumiyet” adlı yeni sergisinde çocukluğunu geçirdiği Bozcaada’daki doğal atmoserden ve La Reonion adasında yaşayan kadınların giysilerindeki renklerden aldığı ilhamı olduğu gibi eserlerine yansıtıyor. Tınç Masumiyet adlı yeni sergisinde fırçasıyla ve renge-renk mürekkebleiyle sergiyi gezenlere Bozcaada’dan  Hint Okyanusu kıyısındaki La Reonion adasına adeta bir seyahat yaptırıyor.

“Bana göre en büyük masumiyet doğadadır. Bu eserleri yaratırken çocukluğuma döndüm. Bozcaada’nın mor-mavi renkli bahar dallarından, anemon kokulu tepelerinden, bahar esintili renklerinden ilham aldım.” Pınar Tınç

Pınar Tınç
ÇİNİ MÜREKKEBİ İLE ADALAR ARASI MASUMİYET YOLCULUĞU…

Çalışmalarında anlık duygu, hareket ve ritmi aktif olarak fotoğraf gibi somutlaştıran Pınar Tınç, resmettigi görsel subject normlarını o anlık mekân ve zaman sınırları dışına taşıyarak izleyicilerine aynı mekan ve zaman duygusunu farklı zamanlarda aktarmaya devam ediyor. Kendine özgü kullandığı mürekkep boyama tekniği ile Tınc eserlerine surreal özelliği kazandırsada resmettiği anın duygusal gerçeklik realitesi sanki mühürlenmiş gibi tuali hiç terketmiyor. Subject direk olarak izleyici ile temasa geçiyor. Gündelik sıradan yaşamın detaylarını tuale aktararak belgeleyen Tınc’ın mürekkep çalışmaları izleyiciye duraklama ve tefekkür anları yaratıyor.

Kendine özgü çalışmalarında hem kavramsalcılık hem de gerçekçiliğe sadakati sürdüren Tınç, subjektif bakış açısını naif görsellik algısı ile neo-realist gerçekçi normları birleştirip etrafındaki gerçek dünyadaki duygu ve gizemlere odaklanarak resmetiyor. Bozcaada ve Saint-Leu’e, Fransa’da ürettiği eserlere günümüz çağdaş sanat lügatında tam anlamıyla eşdeğer bir ad verilemeyen Tınc’ın eserleri, kendi içinde barınan büyülü naif ve realist dokunuşları hiç kaybetmeden, onlarca yıl çağdaş resim dünyasında “primitive photo-realist painting” olarak anılacaktır. Genel olarak Pınar Tınc’ın resmi, ilkel ve çağdaş biçimlerin birleşmesiyle ayrıntılı doku, çizgi ve görsel ritimlere odaklanıyor. Tınc’ın eseri, çağdaş normları zorluyor; çünkü sanatçı kendi sanatsal manipülasyonunu kendi gerçekçi soyutlama arayışında kullanıyor.    TTA  2018- Arthouse Istanbul

Açılış: 27 Nisan Cumartesi  18:00

Yer: Arnavutköy Art Gallery, Bebek Arnavutköy Cad. No:75 Beşiktaş, Istanbul 34345

Pınar Tınç

İlgili Haberler