İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Psikologa Gitmekten Korkmayın

yazar Ahmet Doğan

Gelişmemiş toplumların pek çoğunda hala devam eden psikologa deliler gider görüşü yanlıştır. Bir psikologa gidebilmek için kişilerin mutlaka yoğun sıkıntı içinde olmaları gerekmez. Kişinin sıkıntıları daha başlangıç aşamasındayken psikologa başvurulursa daha hızlı ve etkili bir şekilde sorunlar çözülür. İstenilen, olaylar Arap saçına dönmeden, yara kangren olmadan gitmektir.

BİR PSİKOLOG İÇİN BİLE ZOR

Örneğin; bir evlilik sorununda her iki eşinde aileleri olaya karıştığında, hatta yakın ve uzak akrabalar devreye girdiğinde, her kafadan ayrı bir ses çıktığında olay hakkında çözümler oluşturmak bir psikolog için bile çok zor olabilir.

PSİKOLOĞUN YANINDA…!

Bir vaka örneği vermek gerekirse; boşanma avukatından evlilik danışmanına gönderilen bir çift çok ağır bir şekilde birbirlerini hem kırıyor, hem de kavga ediyorlar. Sonunda tüm aile devreye giriyor, komşular yakın ve uzak akrabalardan her biri ayrı bir öneri getiriyor. Psikologa geldiklerinde tüm bunlar olup biterken kadın ve kocası birbirlerini sevdiklerini anlarlar. Birlikte daha güzel, huzurlu bir şekilde yaşayabileceklerini görürler. Fakat hem anne babalarından hem akraba ve yakınlarından öyle utanırlar ki yeniden birlikte olmak isteklerini onlara açıklamakta zorlanırlar.

EŞİNE DÖNERSEN BEN İNTİHAR EDERİM

Aileleri ise bu kadar yaşanan olumsuzluktan sonra , bir araya gelirlerse onları evlatlıktan reddedecekleri tehdidini savurur. Sonra oğlanın annesi oğluna, “Eşine dönersen ben intihar ederim” şeklinde bir ifade kullanarak oğlunu korkutmaya bu evliliğin yeniden kurulmasını engellemeye çalışır. Bu durum ise biraz erkeğin annesine karşı kendisini haklı çıkarabilmek için eşini fazlaca kötülemek zorunda kalmasından ileri gelmektedir. Benzer tepkiler pek çok evlilikte yaşanabilmektedir. Büyük ebeveynlerle aile arasındaki denge zaman zaman zor kurulmakta evliliğin başında tatsız sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

PSİKOLOGDAN KORKMAYIN

Yukarıda bahsettiğimiz aile şu anda çok mutlu bir evliliği sürdürüyor. Bir çıkış yolu olarak psikologa gitmekten korkup kaçınıldığında, uzak yakın akrabalardan yardım alma yolu seçilmektedir. Bu durumda akrabalar bazen önyargılı bazen de sağlıksız öneriler sunabilmektedirler. Böyle durumlarda profesyonel bir yardımın alınması doğru bir yaklaşımdır. Profesyonel yardımda; uzman kişiye anlatılan sorunlar, problemler, zorluklar, olaylar sadece uzman kişi tarafından bilinmektedir. Ve uzman kişi psikolojik tedavi konusunda uzun bir eğitim aldığı için ailelere sağlıklı, etkili ve sürekli çözüm yolları önerebilecektir.

Alanur Özalp
Uzman Psikolog
E-mail: alanurozalp@hotmail.com

HABERİSTANBUL

İlgili Haberler