İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Gezici müze projesi Müzebüs 15 yaşında!

yazar Deniz İhsan Taşdelen

Kısıtlı imkânlar ve uzaklık gibi nedenlerle müzeye gelemeyen öğrencilere ulaşmak amacıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nin 2003 yılından bu yana sürdürdüğü gezici müze geleneği Müzebüs, bu eğitim ve öğretim yılında da yollara düştü.

2003 yılında turlarına başlayan Rahmi M. Koç Müzesi’nin gezici müze projesi Müzebüs, o günden bu yana 406 şehri ziyaret etti ve toplamda 14 bin 388 kilometre yol kat etti. Yola çıktığı günden bu yana 2002 okulun 429 bin 780 öğrencisine ulaşan gezici müze, bu yıl da 28 ilde 130 okul ve 30 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde Türkiye’nin dört bir yanındaki öğrencilerle buluşacak olan Müzebüs’ün ilk durağı Erzincan olacak. 19 Eylül tarihinde Merkez Osmangazi İlkokulu ile başlayacak Erzincan turu, 20 Eylül tarihinde Merkez Mehmetçik Ortaokulu’na ve son olarak da 21 Eylül tarihinde Merkez TEGV’e konuk olacak.

Müzebüs

MÜZE GÖRMEYEN ÇOCUK KALMAYACAK…

Müzebüs’ün zor koşullar altında en ücra noktalara dahi ulaştığını vurgulayan Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Danışmanı Emine Bayram; “Müzebüs, maddi olanaksızlıklar veya uzaklık sebebiyle müzemizi ziyaret edemeyen çocuklara müzenin sunduğu imkânları tattırmak, öğrencilere eğitim alma şansını vermek için 15 senedir seyahat ediyor. Bu girişimle ülkemizin dört bir yanındaki binlerce çocuk hem müzemizin koleksiyonlarını tanıyor, hem de o ana kadar hiç görmedikleri objeler ve etkinliklerle unutamayacakları bir derse katılmış oluyorlar” dedi.

YAZ KIŞ, KÖY KASABA DEMEDEN İLERLİYOR…

Eğitim-öğretim yılı boyunca yaz kış, köy kasaba demeden ilerleyen Müzebüs’te ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler arasında buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pilli araba vb. bulunuyor. Gezici müzenin ziyaret rotasında yer alan okullar, milli eğitim müdürlükleri ile irtibata geçilerek belirleniyor.

İlgili Haberler