İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Restorasyonu tamamlanan Bulgar Kilisesi ibadete açıldı

yazar Reha Kadak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 milyon lira harcanarak restore edilen Sveti Stefan Kilisesi (Bulgar Kilisesi) ibadete açıldı. Düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyso Borisov, dini liderler ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada törene katılan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve heyetine teşekkür etti. Bulgaristan’ın bu dönem farklı bir konumunun da olduğunu, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nın Bulgaristan’da olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

Bulgar Kilisesi

TÜRÜNÜN DÜNYADAKİ TEK ÖRNEĞİ…

“Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını, uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul, buradaki özellikle şu fotoğrafla farklı din ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı şehir olma vasfını bir kez daha tüm dünyaya özellikle göstermiştir. Şu anda burada bakıyorsunuz bir tarafta patrikhane, ama diğer tarafta bakıyorsunuz Demir Kilise… Arada çok uzun bir mesafe yok, yürümeye kalksak 200-250 metrelik bir yer. Demir iskelet sistemiyle halen türünün dünyadaki tek örneği olan bu kilise, 1898 yılından bu yana tam 120 yıldır ayakta duruyor. Burası Bulgar cemaati için ibadethane olarak hizmet vermenin yanında, İstanbul’un güzelliğine ve zenginliğine de katkıda buluyor.”

Bulgar Kilisesi

HASSASİYET VE TİTİZLİKLE SÜREÇ TAMAMLANDI…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgar Kilisesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bir restorasyon geçirdiğini, ancak 2011 yılında başlayan çalışmanın artık köklü bir restorasyon süreci olduğunu aktararak; “İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Bulgar dostlarımızla da işbirliği içerisinde restorasyon gerçekleştirildi. Gerçekten zor ve ayrıntılı bir çalışmayla sonuçlandırılan ve 15 milyon liranın üzerinde bir maliyetle tamamlanan restorasyon işlerini üstlenen ekip, hassasiyetle ve titizlikle bu duruma getirdi. Ben kendilerini de ayrıca kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Bulgar Kilisesi

ERDOĞAN: DİNİNİZİ YAŞAMAKTA SERBESTSİNİZ VE GÜVENCEMİZ ALTINDASINIZ…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih boyunca ecdadın fethettiği yerlerde öncelikle din özgürlüğü ve ibadethaneleri güvence altına aldığını vurgulayarak; “Ecdadın, dinininizi yaşamakta, ibadetlerini yapmakta serbestsiniz ve bizim güvencemiz altındasınız” anlayışıyla onları hep koruma altına aldığını anlattı.

İSTANBUL’DA CAMİ, KİLİSE VE HAVRA HALA BİR ARADA…

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, İstanbul’un fethinden sonra tüm dinlerin ve cemaatlerin bu şehirde bir arada yaşadığını, ibadetlerini özgürce yerine getirdiğini belirterek; “İstanbul, çok kültürlü bir medeniyet anlayışının asırlar boyu sancaktarlığını yapmıştır. Aradan geçen asırlara rağmen hâlâ bir aradayız. İstanbul hala camisi, kilisesi, havrasıyla bir arada. İnançlara ve ibadethanelere saygı kadar onları korumak da vazifemiz. Özellikle tarihi yapıları gözetmek, kültürel mirasa sahip çıkmak, bu aziz şehre karşı da sorumluluğumuz” diye konuştu.

UZUN VE KAPSAMLI BİR RESTORASYON…

Uzun ve kapsamlı bir restorasyon neticesinde restore edilen Balat Sveti Stefan Kilisesi ile İstanbul’a karşı sorumluluklarını yerine getirdiklerini ifade eden Uysal, şöyle konuştu: “Dünyanın ayakta kalan tek demir kilisesi olan Balat Kilisesi’nin restorasyonuna Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlamıştık. Bulgaristan ile ‘karşılıklı’ mutabakat anlaşması çerçevesinde Filibe’nin tam merkezinde bulunan Cuma Camii’nin restorasyonunu yapmak da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne nasip oldu.”

İlgili Haberler