İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Saint Benoit Lisesi’nde “Mübadele: Karşı Kıyı, Aynamız” sergisi

yazar Cenay Toprakkaya

Saint Benoit Lisesi, Sosyal Bilimler Zümresi’nin projesi olan ”Mübadele: Karşı Kıyı, Aynamız” sergisine 19 Nisan-8 Mayıs 2018 tarihleri arasında ev sahipliği yapacak. Lozan Mübadilleri Vakfı’nın katkılarıyla hayata geçirilen sergi, onur konuğu Prof. Dr. Sayın İlber Ortaylı’nın konuşmasıyla 19 Nisan Perşembe günü saat 18:30’da okulun Silüet Salonu’nda açılacak.

Saint Benoit Lisesi, öğrencileri ve Lozan Mübadilleri Vakfı’nın katkılarıyla ”Mübadele: Karşı Kıyı, Aynamız” isimli proje hayata geçirildi. Bu proje ve sergi, Lozan Antlaşması sonrası yer değiştiren iki toplumun öyküsünü anlatıyor. Projenin amacı ise, çocuklarımızın bu toprakların hikayelerini unutmamalarını sağlamak. Saint Benoit Lisesi öğrencileri, bir yıl boyunca sosyoloji, psikoloji, tarih, coğrafya gibi branş derslerinde ”Mübadale” konusunda çalıştılar ve mübadelenin sosyolojik, psikolojik, tarihsel boyutlarını incelediler. Lozan Mübadilleri Vakfı ile birlikte ”mübadillerle” derinlemesine incelemeler gerçekleştirdiler. Aynı çalışmayı ailesinde mübadil olan öğrenciler, kendi aileleriyle de gerçekleştirdi. Tüm bu çalışmaları içeren kısa bir video da sergi açılışında gösterilecek.

LOZAN ANTLAŞMASI VE MÜBADELE…

30 Ocak 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dinine mensup Türk uyruklular ile Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dinine mensup Yunan uyrukluların zorunlu mübadelesini (exchange obligatoire) öngören bir nüfus mübadelesi sözleşmesi imzalandı. 18 Ekim 1912 tarihinden sonra yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile her iki ülkeden yaklaşık iki milyon insan, doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.

SAİNT BENOİT FRANSIZ LİSESİ VE SERGİLER…

Saint Benoit Fransız Lisesi, kurulduğu günden bu yana sanata önem vererek, bu doğrultuda son yıllarda Bedri Baykam, Yusuf Taktak, Mustafa Ata gibi önemli sanatçıların sergilerine ev sahipliği yaptı. En son Mart 2018 tarihinde La Galerie’de, Erol Makzume koordinatörlüğünde dünya ve Türkiye basınında ses getiren ”Frankofon bir bakışla: Türköri ve Oryantalizm” sergisi gerçekleşti. Saint Benoit Lisesi, her yıl dünyadan ve Türkiye’den önemli sanatçıları ve önemli projeleri konuk etmeye devam edecek.

Saint Benoit

İlgili Haberler