İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Saint Benoit Lisesi’nde “Pierre Loti ve Hasan Silüetleri” sergisi

yazar Cenay Toprakkaya

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Saint Benoit Fransız Lisesi, Erol Makzume’nin koordinatörlüğünde “Pierre Loti ve Hasan Silüetleri – 2. Meşrutiyet Öncesi Portreler” adlı sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter’ın himayelerinde 24 Ekim 2017 Salı günü saat 18:30’da, kurulduğu günden bu yana sanata büyük önem veren Saint Benoit Lisesi’nin sergi salonu La Galerie’de açılışı yapılacak sergi bir ay sürecek. Sergi, kendi deyimiyle “sanat sevdalısı” değerli koleksiyoner Erol Makzume’nin yıllar boyu yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkan çok değerli eserlerden oluşuyor. Sergide yer alan “Hassan” imzalı 1905-1906 yılına ait eserler (litografiler); İstanbul’un yabancı kordiplomatiği, Osmanlı hükümet mensupları, Pera, Büyükaada ve Moda’daki ünlü simaları resmetmekte.

SERGİNİN GİZLİ KAHRAMANI PİERRE LOTİ…

Serginin gizli kahramanı ünlü yazar, Fransız Akademisi üyesi, Fransız devlet adamı ve en önemlisi Türkiye sevdalısı Pierre Loti. Bunun sebebi, eserlerin sahibi ”Hassan” mahlaslı kişinin, Pierre Loti’nin kumandasındaki, Fransız Elçiliği’ne bağlı yardımcı gemi La Mouette’te görevli “Robert de Guiroye” adlı subay olduğunun anlaşılmasıdır. Bu subayın Cercle d’Orient, Pera Palas Balo Salonu, Tepebaşı Tiyatrosu gibi dönemin önemli sosyal kulüplerinde uzun zaman geçirdiği, fotoğraf çekimlerinden faydalanarak akşamları gemisi La Mouette’e döndüğünde çizimleri yaptığı düşünülmekte.

TARİHİ BELGE NİTELİĞİ TAŞIYOR…

Sergide yer alan diğer bir eser, Osmanlı saray ressamı Fausto Zonaro’nun İstanbul görüntüleri ile bezediği parşömen bir yelpaze. İngiliz Elçisi Philip Currie ile eşinin 1895’te yabancı diplomatik misyona ve İngiliz Elçiliği personeline verdiği davette, parşömeni misafirlerine imzalattırdıktan sonra boş alanları Zonaro’dan İstanbul görüntüleriyle doldurmasını istemişlerdi. Yelpaze, 1890’lı yıllarda dünya siyasetine yön veren diplomatların imzaları ile bir başka tarihi belge niteliği taşımakta.

İlgili Haberler