İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Son lale Başkan Uysal tarafından dikildi

yazar Reha Kadak

İBB tarafından Sultanahmet Meydanı’nda hazırlanan 1734 metrekarelik dünyanın en büyük Canlı Lale Halısı’nın son lalesini Başkan Mevlüt Uysal ekti.

İstanbul’un Fethi’nin 565. yıl dönümü nedeniyle 565 bin adet canlı lalenin kullanıldığı Lale Halısı’nın Sultanahmet Meydanı’ndaki açılışına Başkan Uysal’ın yanı sıra eşi Hatice Uysal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, bazı ülkelerin İstanbul Başkonsolosları, yabancı sosyal medya fenomenleri ile çok sayıda vatandaş ve turist katıldı.

Bu yıl 4.sü hazırlanan Canlı Lale Halısı’nın açılışında konuşan Başkan Uysal, lalenin bahar müjdecisi olduğunu ifade ederek, “Lale aynı zamanda tabiattaki canlanışın sembolüdür. Bu güzel günü bizimle paylaştığınız için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

LALE, İSTANBUL’UN SİMGESİDİR

2005 yılında “Lâle evine dönüyor” diyerek başlattıkları festivalin sınırları aşarak artık tüm dünya tarafından takip edildiğini altını çizen Başkan Uysal, “Hem ülkemizin farklı şehirlerinden, hem de dünyanın değişik bölgelerinden misafirlerimiz var. Festivalimizin namı çoktan İstanbul sınırlarını aştı. Lale bizim çiçeğimizdir ve İstanbul’un simgesidir.

Çünkü İstanbul, lalenin anavatanıdır. 18. yüzyılda 1588 lale türü ile şehrimiz adeta bir lale cennetiydi. Ve buradan tüm dünyaya yayıldı” ifadelerini kullandı.

Lale

565 BİN LALE KULLANILDI

Canlı Lale Halısı’nın bu yıl 4.kez hazırlandığını ve hazırlanan halıda 565 bin adet lale kullanıldığını belirten Başkan Uysal şöyle devam etti: “Neden bu rakam? Çünkü İstanbul’un fethinin 565.nci yıldönümü bu yıl. Lale halımızın toplam büyüklüğü 1734 metrekare. Halıda kullanılan motifler de özel. Bu motifler, Türk Dünyası’nda yüz yıllardır halı ve kilimlere dokunan anonim motifler arasından seçiliyor. Geçen yıl bereket motifi kullanılmıştı. Bu yıl ise Anadolu’da kalp gözünü simgeleyen “göz” motifi dokundu. Büyük bir emek harcandı. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum.”

İSTANBUL LALEZAR’A DÖNÜŞTÜ

Baharın gelmesi ile birlikte İstanbul’un her köşesinde lalelerin açtığını ve İstanbul’un adeta Lalezar’a dönüştüğü kaydeden Başkan Uysal, “Toplam 125 türde, 30 milyon lâle şu an İstanbul’u süslüyor. Tamamen yerli ve milli üretimle elde edilen soğanları kullandık. Böylece binlerce aileye istihdam sağladık. İstanbul’un Silivri, Çatalca ve Şile ilçelerinde alım garantili lale üretim merkezlerimiz var. İstanbul’un lalesi giderek büyüyen bir ekonomi haline geldi. Hatta lâle ülkesi olarak bilinen Hollanda’ya bile lâle soğanı ihraç ediyoruz artık. Ayrıca Dünyaca ünlü düşünürümüz Mevlana Hazretlerinin memleketi Konya, bu festival sayesinde önemli bir lale üretim üssü oldu” diye konuştu.Bu yıl 13.sünü düzenledikleri Lale Festivali’nin 30 Nisan’a kadar değişik etkinliklerle süreceğini vurgulayan Başkan Uysal, “Sergiler, sempozyumlar, konserler, sanatçılarımızın canlı performansları ve spor müsabakaları festival boyunca sürecek” dedi.

LALENİN DÜNYAYA DAĞILMASINDAN MUTLULUK DUYARIZ

Programda konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin’de lalenin Türk-İslam geleneği açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Lale bu vatanda doğmuş ama başta Batı Avrupa olmak üzere tüm dünyayı sarmış vaziyette. Biz millet olarak öteden beri güzelliklerimizi paylaşan bir milletiz, kıskanan bir millet değiliz. Bizde ne güzellik varsa komşumuzda, dostumuzda o olsun diye gayret ederiz. Elimizde ne imkan varsa komşumuzla, dostumuzla, ihtiyaç sahibiyle paylaşmayı şiar edinmişiz. Dolayısıyla bugün biz lalenin dünyaya dağılmasından sadece mutluluk duyuyoruz. Ama lalenin ana vatanında laleyi tekrar ihya etmek, lalenin bu topraklardan yayıldığını söylemek bizim hakkımızdır.”

Konuşmaların ardından Başkan Uysal, eşi Hatice Uysal ve Vasip Şahin 1734 metrekarelik dünyanın en büyük Canlı Lale Halısı’nın son lalelerini dikerek halının açılışını gerçekleştirdiler.Açılıştan sonra meydandaki canlı halıyı gezerek vatandaşlarla sohbet eden Başkan Uysal aynı zamanda vatandaşlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Başkan Uysal ayrıca Canlı Lale Halısı’nın açılışına katılan yabancı sosyal medya fenomenleri ve İstanbul Başkonsolosları ile de canlı halının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Lale

İlgili Haberler