İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Taksim Camii’nin temeli atıldı

yazar Kadir Toprakkaya

Kamuyounda tartışmalara yol açan Taksim Camii Projesi’nin temeli, İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ve Beyoğlu Belediyesi’nin ruhsat vermesinin ardından atıldı. Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bazı milletvekilleri, hayırseverler ve cami derneğinin yöneticileri katıldı.

Törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Taksim’de geçmişten bugüne kadar bir mabet ihtiyacının olduğunu hisseden herkesi yad ettiklerini belirterek, Taksim Camii’nin toplumun ihtiyacını karşılamak adına yapıldığını söyledi. İstanbul’un öteden beri hep bir barış kenti olduğunu, farklılıkları ve zenginlikleri bir arada yaşadığını vurgulayan Topbaş, şunları ifade etti:

KADİR TOPBAŞ: BÖLGEYE UYGUN BİR YAPI

“Aynı sokakta cami, sinagog ve kilise bulunan; ‘Ne olursan ol, yine de gel’ diyen bir anlayışın mensuplarıyız biz. Pera olarak adlandırılan bölge, özellikle farklı kültürlerin çok yoğun yaşadığı ve batıya açılan pencere olarak kabul edilen bir alan. Hemen yanımızda kilise var. Yani tarih kokan bir bölgede yaşamaktayız. İnsanların yaşam alanları arasında birtakım temel ihtiyaçları var ki, biz bunlara hep ‘sosyal donatı alanları’ deriz. Burada meslektaşlarıma, Taksim Camii’nin tasarımını hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Gerçekten bölgeye uygun bir yapıyı, camiyi, mabedi buraya projelendirmişler.

Taksim Camii

BİR BAŞARI DEĞİL, İHTİYACIN KARŞILANMASIDIR

Bu bölgede bebekliği, çocukluğu geçmiş biri olarak bahsetmek istiyorum, yıllarca bu sıkıntı hep yaşandı. Maalesef camisi eksik olan bir bölge. Burada ihtiyaç var. Burada kış aylarında dahi gazete kağıtları üzerinde ibadetlerini yerine getiren insanların ızdırapları hiçe sayıldı. Ve maalesef bugün geriye baktığımızda, geçmişte ne kadar lüzumsuz kavgalar yaptığımız görüyoruz. Mesela başörtüsü yasağı, bitti geride kaldı. Ne kavgalar edildi. Burasıyla ilgili farklı bir gerginlik ortaya konulmaya çalışıldı. Ne kadar üzücü. Taksim Camii’ne bir mücadelenin başarısı diye bakmıyorum. Bir ihtiyacın karşılanması, anlaşılır olması olarak değerlendiriyorum.”

AHMET MİSBAH DEMİRCAN: TAKSİM’E YAKIŞIR ESTETİK BİR CAMİ YAPILACAK

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da 50 yıla varan hayatının büyük bölümü Taksim’de geçen biri olarak burada cami eksikliğini hep hissettiğini söyledi. Cuma namazları için yıllarca başka başka semtlere gitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Demircan; “Her gün milyonlarca insan Taksim’e akıyor. Bugüne kadar namaz kılanlara bir mekan sunamadık. Burada cami yapmak için kurulmuş derneğin binasını on yıllarca mabet olarak kullandık. Şimdi iyileştirsek de yıllarca teneke minareli bu dernek binasında namaz kıldık. Dar, sıkışık, ancak 20-30 kişiyi ağırlayan bu yapıya hem şükrettik, hem utandık. Taksim Meydanı’nın yanı başında mescit gibi kullanılan emektar binanın yerine, görkemli mabetlerin komşusu olarak Türkiye’ye, Taksim’e yakışır estetik bir caminin temelini atıyoruz. Caminin kubbesi dualara, kardeşliğe ve muhabbete şahit olsun” şeklinde konuştu.

ADNAN ERTEM: İSTANBUL AÇISINDAN TARİHİ BİR GÜN

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise, İstanbul açısından tarihi bir gün olduğunu ve çok önemli bir görevi ifa etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Ne söylersek söyleyelim, bugüne mahsus söylediklerimiz yetersiz kalır. Bugün azmin, inancın, sabrın ve aşkın müşahhas numunesidir. 50 yıl önce başlayan, hatta rahmetli Menderes döneminde de fikir olarak konuşulan bu eser, bugün somutlaşmış olarak önümüze çıktı. Yeter ki bizim inancımız güçlü, kararlılığımız kavi olsun. İdealimizi gerçekleştirmek için hiçbir şey engel olamaz” açıklamasında bulundu. Kadir Topbaş’ın 1977 yılında kurulan ilk cami derneğinin kurucularından biri olduğunu da dile getiren Ertem; “Sayın Başkanımız Kadir Topbaş, bugün derneğin gayesini yerine getiren biri olarak aramızda bulunuyor. Bu şansa herkes sahip olmayabilir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler