İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

TEOS Marina’dan tarihine anlamlı yolculuk

yazar Ahmet Doğan

Adını 12 İon şehrinden biri olan Seferihisar Sığacık’taki Teos Antik Kenti’nden alan yat limanı işletmesi Teos Marina, Arkeolog Ahmet Uhri rehberliğinde tarihi köklerine doğru bir doğa yürüyüşü organize etti.

TEOS ANTİK KENTİ

Teos antik kentin kuzey limanı olan Teos Marina’dan güney limana kadar yapılan yürüyüşe 102 kişi katıldı. Teos Marina ofis önünde toplanan katılımcılara hoş geldiniz diyen Teos Marina Genel Müdürü Faruk Günlü, “Limanlar bulunduğu coğrafyanın ekonomik ve kültürel hayatına büyük değerler katar. Bugün 3.000 yıl önce İon döneminde Kuzey Limanı olarak kullanılmış koyda Teos Marina olarak ülke ekonomisine ve bölge kültürel yaşamına katkılar sunmaktayız. Bugün sizlerle Ahmet Uhri hocamızın rehberliğinde, marinamızın da ismini aldığı Teos kenti kalıntılarını inceleyerek tarihimize yolculuk yapıp yine bölgenin bir başka önemli değeri olan güneyindeki liman kalıntılarını inceleyeceğiz. Her zaman farkında olduğumuz ve beslendiğimiz tarihi zenginliklerimiz üzerine yapacağımız bu tarihi yolculuğumuza bu kadar yoğun ilgi göstererek yanımızda olmanız bizi çok mutlu etti. Teşekkür ederiz” dedi.

TARİHİ YAŞA

Katılımcılar bir arada marinadan antik Teos’a doğru hareket etti. Arkeolog Ahmet Uhri yolda kısa kısa molalarda Teos’un 12 İon kentinden birisi olduğundan, tarihteki ilk sanatçı birliği kurulması açısından önemli olduğundan, bölgede Dionysos tapınağı bulunduğundan söz etti. Antik kente girişinden sonra 1500 yıllık zeytin ağacı etrafında el ele tutuşarak sevgi çemberi oluşturuldu. Dionysos tapınağı, antik tiyatro, meclis binası, antik kentin agorası ziyaret edilerek, son olarak güney limana gidildi.

LİMANLARIN BULUNDUĞU BÖLGE

Limanların bulunduğu bölgeye ticari faaliyetleri geliştiren bir değer kattığını vurgulayan Arkeolog Ahmet Uhri, Santorini volkan patlamasının küllerinin bu bölgeye ulaştığı için bu bölgede ponza taşlarının olduğunu denize atıp yüzdürerek gösterdi. Kazı çalışmalarının sürdüğü gölgede tarihi kalıntı ve buluntuların arasında değerli bilgiler veren Ahmet Uhri’nin renkli sunumu ile, 8 km’lik yürüyüşün sonunda Teos Marina’ya dönülerek gezi tamamlandı.

HABERİSTANBUL

İlgili Haberler