İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

THY ve Halk Bankası da Özelleştirme Yolunda

yazar Kadir Toprakkaya

Geçtiğimiz günlerde başlayan özelleştirme dalgası, hız kesmeden sürüyor. Varlık Fonu’na devredilen son kamu kuruluşları ise, Türk Hava Yolları ve Halk Bankası oldu.

 

İKİ GÜNDE ON İKİ KURULUŞ  

Önceki gün KAP’a yapılan bildirimlere göre Türk Telekom’un devletin elinde bulunan hisseleri, Ziraat Bankası, TPAO, Türksat, BOTAŞ, BİST, Eti Maden, Çaykur, PTT ve boru hatları Varlık Fonu’na aktarılmıştı. Türk Hava Yolları ve Halk Bankası’nın da listeye dahil edilmesiyle, son iki günde Varlık Fonu’na devredilen kuruluşların sayısı on ikiye çıktı.

 

VARLIK FONUNA DEVİR NE ANLAMA GELİYOR?

Üst üste gelen devir haberleri, Varlık Fonu’na devrin ne anlam ifade ettiği sorularını da beraberinde getirdi. Varlık Fonu’na devredilen kamu kuruluşları, Bakanlar Kurulu’nun Stratejik Yatırım Planları dahilinde değerlendirilebiliyor ve kurul kararı doğrultusunda özelleştirilmeleri mümkün oluyor. Bir diğer deyişle kamu kuruluşlarının Varlık Fonu’na aktarılması, aslında “satılığa çıkartılmaları” anlamına geliyor.

 

TOPLAM DEĞERLERİ 50 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE 

Varlık Fonu’na aktarılan 12 kamu kuruluşunun toplam tahmini değeri, 50 Milyar TL’nin üzerinde olarak değerlendiriliyor. Bu kuruluşların özelleştirilmeleri durumunda, devlet bütçesine son derece yüksek bir  gelir eklenmiş olacak.

İlgili Haberler