İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

TIR’lar boş döndü, gelir gideri karşılamadı

yazar Ahmet Doğan

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, TIR’ların boş döndüğünü, gelirin gideri karşılamadığını söyledi… Türkiye’nin Ekim ayındaki ihracatı 15.7 milyar dolar oldu. Karayoluyla Avrupa’ya yapılan ihracat taşımaları ise 116 bin 421 sefer olarak gerçekleşti. Ekim ayı ihracatındaki yüzde 13,1’lik artışa rağmen aynı ay içindeki toplam ithalat rakamında yaşanan yüzde 23,5’lik düşüş ve geçen yılın aynı dönemine oranla son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen TIR sayısındaki yüzde 73’lük artış ise gelirin gideri karşılamadığını gözler önüne serdi.

LOJİSTİKTE DENGE ŞAŞTI

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. “Ekim ayında ihracatımızda sağlanan gelişmeler moralleri yükseltti” diyen Başkan Nuhoğlu, aynı dönemdeki ithalat rakamında yaşanan yüzde 23,5’lik düşüş ile nakliye ve lojistik firmalarının ciddi anlamda ekonomik sıkıntıya girdiğini söyledi. Nuhoğlu, “Son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen TIR sayısındaki yüzde 73’lük artış, ihracat ve ithalat taşımaları arasındaki dengesizliği gözler önüne serdi. İhracat yükünü taşıyan, fakat dönüşte yük bulamayan Türk nakliyecilerimiz büyük zararlar ile boş dönmek zorunda kaldı. Şuanda firmalarımız hayatlarının en zor günlerini yaşıyor. Bu durum ihracat navlunlarında zorunlu artışa neden olurken, ithalat yönünde de zararına taşıma yapılmasına sebebiyet veriyor” dedi.

İRAN YÜK VERMİYOR

Taşıma istatistiklerine değinen UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, şöyle devam etti; “2018 yılının ilk 10 ayında toplam ithalat taşıma sayısı yüzde 8 geriledi. Türk araçların toplam ithalat taşıma sayısı yüzde 8 gerilerken, yabancı araçların ithalat taşımalarında yüzde 7 düşüş gözlemlendi. Neredeyse tüm yabancı araçların ithal pazarındaki sayılarında düşüş gözlenirken İran araçlarının ithalat yönündeki taşıma sayılarında yüzde 22 artış görüldü. İran’ın Türk araçlarına dönüş yükü vermemesi ve boş dönmelerine zorlaması, İran araçlarındaki artışın temel nedenini oluşturdu. Bu da Türk taşımacılarının ithalat yönünde sıkıntı yaşamasına neden oldu. Firmalarımızın daha fazla yara almaması için acil çözümler üretilmesi gerekiyor.”

10 AYLIK TAŞIMA KARNESİ

Yılın ilk 10 ayında Türk ve yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilen ihracat taşıma sayılarında yüzde 3 büyüme kaydedildiğinin altını çizen Nuhoğlu, “Bu dönemde taşımalarımız bir milyon 300 bine ulaştı. Karayoluyla yapılan ihracat taşımalarının yüzde 78’i Türk, yüzde 22’si ise yabancı plakalı araçlar tarafından yapıldı. İhracat taşımalarının yüzde 42’sini kapsayan Irak hariç tutulduğunda 915 Bin adetlik ihracat seferinde Türk araçlarının toplam payı yüzde 69, yabancı araçların ise yüzde 31 olarak gerçekleşti. Avrupa genelinde Türk araçlarının toplam ihracat taşımaları yüzde 8 artarken, yabancı araçlar payı ise yüzde 5 yükseldi. Türk araçların yaptığı ihracat taşımalarına bölgesel olarak bakıldığında ise Doğu Avrupa’da yüzde 18, Güney Avrupa’da yüzde 7 ve Batı Avrupa’da yüzde 6 artış görüldü. Ortadoğu’da ise bunun tam tersi yaşandı” ifadesini kullandı.

HABERİSTANBUL

İlgili Haberler