İSTANBUL'DAN HABERİNİZ OLSUN. OKUYUN, KEŞFEDİN İSTANBUL'U YAŞAYIN...

Yağlardan Kurtulmak İçin Bu Besinleri Tüketin

yazar Kadir Toprakkaya

Kışın alınan kilolar ve yağlardan kurtulmak için tüketebileceğiniz besinleri bilmek ister misiniz? Buyurun yazımıza.

Sıcak yaz günlerini yaşadığımız bu dönemlerde, kıyafetler artık daha ince ve renkli bir hal alıyor. Kışın alıp pek de farkına varmadığımız kilolar da kendini göstermeye başlıyor. Haliyle bir kilo verme telaşı başlıyor. Kilo vermek ve vücut yağ oranının azalması aslında matematiksel bir sisteme dayanıyor. Vücuda alınan enerji harcanandan az ise vücutta bir kalori açığı oluşuyor ve kilo kaybı oluşuyor.

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, asıl önemli olanın ise verilen kilonun vücut kas kitlesinden değil, yağ kitlesinden olması gerektiğinin altını çiziyor. Bu nedenle yağ yakımına yardımcı olan besinler de herkesin merak konusu haline geliyor.

YEŞİL ÇAY YAĞ DEPOLANMASINI ÖNLÜYOR…

Yeşil çay; içerdiği fenolik bileşikler (EGCG: epikateşin, epikateşin gallat, epigallokateşin, epigallokateşin gallat) sayesinde hem vücutta yağ depolanmasını önlüyor hem de yağ yakımını hızlandırıyor. Ayrıca bazı çalışmalar yeşil çaydaki fenolik bileşiklerin alınan enerjinin bağırsaklar tarafından emilimini azalttığını söylüyor. Yeşil çay termojenik etkisi ile de metabolizma hızını artırır. Arslan, doktorunuzun herhangi bir nedenle yeşilçayı yasaklamadığı sürece ve gebe değilseniz günde 2-3 fincan yeşil çay içebileceğinizi belirtiyor.

Yağlardan Kurtulmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

SAĞLIKLI KİLO VERMEK İÇİN SAĞLIKLI BESLENMEK ŞART…

Kilo vermenin ilk şartı sağlıklı beslenmek.  Yoğurt; kalsiyum içeriği sayesinde özellikle karın çevresindeki yağlanmanın azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca içeriğindeki konjuge linoleik asit sayesinde yağ yakımını destekliyor. Protein içeriğinin yüksek olması da metabolizmanın hızlanmasına destek oluyor. 1 kase yoğurda 1’er çay kaşığı karabiber, zerdeçal ve keten tohumu ekleyerek tüketirseniz yağ yakma etkisi maksimumda oluyor.

YAĞLARDAN KURTULMAK İÇİN HANGİ BESİNLERİ TÜKETİLMELİ?

Kırmızı biber; içerdiği kapsaisin sayesinde yağ yakımına destek oluyor. Kapsaisin vücut sıcaklığını yükselttiği için metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca yapılan bir çalışmada kırmızı biber gibi baharatların enerji harcamasını %8 oranında artırabileceği gözlemlenmiştir. Reflü, gastrit, mide yanması gibi problemleriniz yoksa yemeklerinizde bolca kullanabilirsiniz.

Yumurta; besin değeri açısından çok kıymetli bir besin olmakla kalmıyor, yağ yakımını da önemli ölçüde destek oluyor. İçerdiği kolin sayesinde yağ depolanmasını azaltıyor ve enerji harcamasını artırıyor. Ayrıca yüksek protein içerdiği için uzun süre tok tutuyor ve besin alımını azaltıyr. Yani sabahları 1 adet yumurta yemek her anlamda fayda sağlıyor.

Hindistan cevizi yağı; içeriğindeki orta zincirli yağ asitleri (MCT) sayesinde yağ yakımına destek oluyor. MCT’ler yağın enerji olarak kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca metabolizmayı da hızlandırıyor. Hindistan cevizini günde 2 yemek kaşığını geçmemek şartıyla beslenmenize eklemekte hiçbir sakınca yok.

Tarçın; içeriğindeki polimerler sayesinde kan glikoz düzeyini azaltır. Böylece yağ depolanmasını destekleyen bir hormon olan insülin salınımını da dengelediği için daha az yağ depolanması olur. Tarçın’ın tatlı isteğini de azalttığının altını çizen Arslan, beslenmenizden eksik etmemeniz gereken bir baharat olduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler